Adományozás

2022-ben újra a budapesti Eiffel Műhelyház adott otthont az Ökumenikus Segélyszervezet november 8-án tartott éves vállalati partneri találkozójának. A résztvevőket Trokán Anna színművész, a rendezvény háziasszonya üdvözölte, majd a hagyományoknak megfelelően Lehel László elnök-igazgató a szervezet munkájáról és a jövőbeni terveiről szólva hívta összefogásra a szervezet támogatói partnereit. Az esemény „hivatalos” részét a hagyományoknak megfelelően Lévai Anikó jószolgálati nagykövet köszöntője zárta. A beszédek között a Magyar Nemzeti Balettintézet kisgyermek növendékei adtak műsort, a délután további részében pedig ebben az esztendőben is a kötetlen beszélgetéseké volt a főszerep.

Lehel László köszönetet mondott azoknak a támogatóknak, akik hosszú évek óta kitartanak, és a közös értékek és érdekek mentén együtt küzdenek az Ökumenikus Segélyszervezettel, önzetlenül és lehetőségeikhez mérten sokszor azon felül is támogatva a rászorulókért végzett munkát. Az elmúlt évre visszatekintve kiemelte a szomszédos országban zajló háborút, mely rendkívüli kihívások elé állította még a sokat látott segélyszervezetet is. Mint mondotta, több mint negyedszázados ukrajnai/kárpátaljai jelenlétük során hatalmas mérföldkő volt február 24., mely sok tekintetben azóta is meghatározza a minket körbevevő világot. A háborús menekülteket Ukrajnában és Magyarországon is az első naptól kiemelkedően segítő szerepvállalás mellett ugyanakkor a gazdasági válság miatt megnövekedő hazai rászorulók támogatása is jelentős többletkapacitást igényel. Hazai munkájukat továbbra is az Étel, Otthon, Esély mottó mentén végzik. A kézzelfogható segítségnyújtás mellett átmeneti menedéket, ezeken felül pedig kitörési pontokat és kapaszkodót nyújtanak azoknak, akik maguk is tesznek a felzárkózásukért, a szegénység okozta hátrányok leküzdéséért. Tevékenységük során továbbra is kiemelt figyelmet szentelnek a gyermekek támogatására. Az elnök-igazgató kihangsúlyozta, hogy a háború következményei, a nehéz gazdasági helyzet most a hazai rászorulókat segítő munkát is sok helyen veszélyeztetik. A többszörösére növekedett energia- és élelmiszerárak súlyos helyzetbe hozzák a Segélyszervezetet is, éppen akkor, mikor nagyobb szükség van rájuk, mint valaha. Bár az elmúlt években lehetőségeikhez mérten mindent megtettek intézményeik fenntarthatóságáért, minden fejlesztés során kiemelt szempont volt az energiahatékonyság, és októbertől rendkívüli takarékossági intézkedéseket vezettek be országos intézményhálózatukban, a következő hónapokra szóló pénzügyi adatok így is drámaiak. 1 és 20 millió forint közötti többletköltséggel kell számolniuk központonként.

„Nem adjuk föl, nem zárunk be, folytatni szeretnénk! Hisszük, hogy közös társadalmi érdekünk, hogy ott legyünk azok mellett, akiket ez a gazdasági válság most még kilátástalanabb helyzetbe sodor. Hisszük, hogy a szegénység miatt hátrányokat szenvedő, felzárkózási programjainkban részt vevő több mint 3000 ezer gyermek kezét most sem szabad elengednünk. És mivel hisszük, hogy az összefogás ereje a legnehezebb időszakokon is átsegít, létrehoztuk a Folytatási Alapot, melyhez mindenki csatlakozni tud, aki segíteni szeretne” – fogalmazott beszédét zárva a Segélyszervezet vezetője.

Lévai Anikó jószolgálati nagykövet köszöntőjében elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben számos alkalommal dolgoztak földrengés sújtotta városok romjai között, vagy éppen álltak „kötésig” árvízben, és sokszor érezhették, hogy a segítségre, a szolidaritásra, a kinyújtott kézre nagyobb szükség van, mint valaha, de 2022 olyan tragédiát hozott, ami ebben a negyed évszázadban is egyedülálló. Háború van a szomszéd országban, és a Segélyszervezetnek egyszerre kell helytállnia a határ mindkét oldalán. A jószolgálati nagykövet emlékeztetett: az Ökumenikus Segélyszervezet február 24-e óta több mint 170 ezer alkalommal segített háború miatt bajbajutott embertársainknak, a határnál, a kárpátaljai menekült szállókon, vagy akár a Baross utcai Ukrajnai Menekülteket Támogató Központjában. Utóbbi központban tett látogatásait felidézve Lévai Anikó több személyes történetet is megosztott, így a Mariupolból elmenekült fiatal focistáét, aki ma már az összefogásnak köszönhetően Magyarországon valósíthatja meg sportolói álmait, vagy a fiatal rezidens orvosét, aki szintén a Segélyszervezet segítségével Budapesten kapott esélyt hivatása gyakorlására. Köszöntőjében Lévai Anikó is hangsúlyozta a Segélyszervezet hazai munkájának jelentőségét, néhány számmal illusztrálva, milyen léptékű munka az, aminek folytatását most az áremelkedések sok helyen veszélybe sodorhatják. Elmondta, a Segélyszervezet évente több mint 300.000 adag ételt oszt ki rászorulóknak, 300 családnak nyújt hosszú távra menedéket, a szervezet Kapaszkodó programjának keretében támogatott gyermekek esetében pedig a fejlesztések eredményessége eléri a 70%-ot.  A jószolgálati nagykövet is összefogásra, a Folytatási Alaphoz való csatlakozásra bíztatta a partnereket.

„Most, amikor többszörösére nőttek az energiaárak, az égbe szöktek az élelmiszerárak, számos területen rendkívüli kihívások előtt állunk, különösen is nagy szükség van a szolidaritásra, a közösség összefogására!” – zárta köszöntőjét a Segélyszervezet munkáját két és fél évtizede önkéntesként segítő jószolgálati nagykövet.