Adományozás

A somogyi Kastélyosdombón több mázsa egészséges, jó minőségű komló szüreteléséhez kezdtek hozzá a helyi családok a HEINEKEN Hungáriával közös kezdeményezésünkben. A magyarországi komlótermesztés újraindítása érdekében indított program során egy hektáron ültettünkk komlót 2018 őszén; az idei az első szüret a területen.

Kastélyosdombón két éve telepítettünk komlót, a Perle, Saazer és Chinook növényekből, amelyek széles körben ismert komlótípusok. A közös kezdeményezés célja, hogy növelje a jó minőségű, magyar alapanyagok mennyiségét a sörgyártásban. A hozam növekedésével a két év múlva már hektáronként másfél tonna komlót tudunk a hazai sörgyártás rendelkezésére bocsátani.

A komlótermesztés intenzív emberi munkát igénylő agár-tevékenység, emellett műszaki feltételei is vannak: a termőterületen támoszlopokra és a szüretelt növény szárítására, valamint pelletálására (tömörítésére) alkalmas berendezésre is szükség van, ezek már rendelkezésre állnak Kastélyosdombón. A közelmúltban német szakmai közreműködéssel létesített szárító berendezések sikeres próbaüzemére is sor kerülhetett.  Az újabb komlóültetvények létesítéséhez szükséges talaj-előkészítésre, alaptrágyázásra, valamint a komlóültetvény támrendszerének és öntözési rendszerének kialakítására támogatást is igényelhetnek a helyi gazdák.

ökumenikus segélyszervezet