fbpx
Segíts Te is a Hegyi-Karabahból menekülőknek!
Segítek
Adományozás

Mobilitási támogatással segíti a Mercarius és a Porsche Hungaria az Ökumenikus Segélyszervezet országos esélyteremtő munkáját

 

Segélyszervezetünk hazai szociális segítő munkájának egyik legfontosabb célkitűzése a hosszú távú esélyteremtés, mely tevékenységben kiemelt helyen áll a gyermekek komplex készség- és képességfejlesztése, illetve a családok felzárkózásának munkaerőpiaci programokkal történő elősegítése. Jól példázza ezt a Vizsolyban létrehozott varrodánk is, amit mai napon Lévai Anikó jószolgálati nagykövetünk is meglátogatott. Az esélyteremtő programokat minél több intézményében szeretnénk megvalósítani, melynek alapvető feltétele a mobilitás. Ebben nyújt hathatós segítséget nekünk a Mercarius Flottakezelő Kft. és a Porsche Hungaria Kft.

 

Az együttműködés részleteit május 9-én, a vizsolyi Jelenlét Pontunkon tartott sajtótájékoztatón ismertettük, ahol stratégiai együttműködés aláírásával vette kezdetét a mobilitási együttműködés. Ennek keretében átadták azt a 2 személyautót, melyeket a következő két évben használhatunk esélyteremtő munkánk kiterjesztéséhez. A támogatás ezenfelül kiterjed  munkánk során fellépő szállítási, logisztikai kapacitási problémák megoldására, illetve hirtelen előállt krízishelyzet, vis maior (pl. természeti csapás okozta válsághelyzet, háborús helyzet stb.) esetén további járművek rendelkezésre bocsátására.

A rendezvényen részt vett Lévai Anikó jószolgálati nagykövetünk, Lehel László, elnök-igazgatónk, Németh Balázs, a Porsche Hungaria Kft. ügyvezetője, Rónai-Horst László, a Mercarius Flottakezelő Kft. ügyvezetője, Dr. Szegedi Szabolcs, Vizsoly polgármestere és Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója.

Németh Balázs kifejtette: „Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy Magyarország legnagyobb autóimportőreként komoly szerepünk legyen a társadalmi felelősségvállalásban. Maximálisan elismerjük az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját, példaértékűnek tartjuk mindazon szerteágazó segítő tevékenységüket, amit határainkon innen és túl végeznek. Nagy öröm a számomra, hogy együttműködésünket még szorosabbra fűzzük, a mai naptól a Mercarius Flottakezelő Kft-vel közösen a segélyszervezet stratégiai mobilitási partnerei lehetünk”.
Rónai-Horst László elmondta, hogy a Mercarius Flottakezelőnél nagyon fontosnak tartják, hogy 100%-ban magyar tulajdonú vállalatként helyi szinten aktívan felelősséget vállaljanak a bajbajutottak és szociálisan hátrányos helyzetűek támogatásában. A Mercarius célja a stratégiai partnerséggel, hogy lehetővé tegye a Segélyszervezet számára, hogy ott és akkor tudjon segíteni, ahol éppen a legnagyobb szükségük van rá.
Lehel László köszönetmondásában kiemelte, hogy hiánypótló támogatást jelentettek már a pandémia és a háború kitörését követő időszakban is a Mercarius közreműködésének köszönhetően biztosított gépjárművek. Nagy öröm, hogy a mostani együttműködés a hazai rászorulókat segítő munka területén folytatódik.

Esélyteremtés – A vizsolyi Jelenlét Pontról röviden

Segélyszervezetünk megalakulása óta jelen van Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, intézményrendszerünkön keresztül segítve a régióban élő hátrányos helyzetű családok felzárkózását. Kiemelt célkitűzésünk a gyermekek szegénység okozta hátrányainak leküzdése, a lemaradások kialakulásának megelőzése, valamint a családok felzárkózásának elősegítése munkaerőpiaci programokkal.

2018 márciusában indítottuk el modellprogramunkat Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű régiójában, a Gönci járásban. A program célkitűzése a mélyszegénységben élő családok integrációjának előmozdítása, és a szegénység újratermelődésének mérséklése. Annak érdekében, hogy az itt élő családok felzárkózását segítsük, komplex szolgáltatások kialakítását valósítjuk meg állandó jelenléttel a térségben. A vizsolyi Jelenlét Pontunk többek között a következő esélyteremtő támogatásokat nyújtja: gyermekek fejlesztése, a helyi közösség életminőségét javító szolgáltatások biztosítása, mosoda működtetése, krízishelyzetek kezelése (egyéni esetkezelés, tanácsadás nyújtás), foglalkozások, készség- és képességfejlesztő programok, munkaerő-piaci fejlesztés, folyamatos szakmai jelenlét, szociális munka.

A Gönci járásban található Boldogkőújfalun, Felsődobszán és Vizsolyban hivatásos varrónő vezetésével rászoruló családok asszonyai varrnak a Segélyszervezetünknek felajánlott használt ruhákból termékeket. A manufaktúrákban a helyi asszonyok a szakma elsajátítása mellett értéket teremtenek s közben összetartó közösséggé válnak. Ami a műhelyekben létrejön, az nemcsak egy termék, hanem esély is, a hétköznapok terhe alól kiszakadó, a közösségben, a fejlődésben utat kereső asszonyok számára.