Adományozás

A 83 éves Imre bácsi nyugdíja kevés, a mai napig napszámban dolgozik, hogy el tudja látni magát és háziállatait. Sokszor a számlák kifizetése után így sem marad pénze.

ökumenikus segélyszervezet

Idén a nehéz gazdasági helyzet, az élelmiszerárak és rezsiköltségek megemelkedése miatt több család fordult hozzánk segítségért, mint korábban. Országos Segélyközpontunkba érkezett segélykérések száma jelentősen megnövekedett, legtöbben az otthon melegét biztosító tűzifát kérnek.

Imre bácsi is Országos Segélyközpontunktól kért segítséget. A 83 éves nyugdíjas férfi tüzelője elfogyott, az elmúlt hetekben már nem tudta fűteni romos házát. A rossz állapotú érdi ingatlanban egyedül élő idős férfi számára kigazdálkodhatatlan többletköltséget jelent a tüzelő megvásárlása, 66 ezer forintos nyugdíja ahogy ő mondja, „semmire sem elég”.

Az idős férfi egyedül él, felesége 15 éve meghalt, rokonai nem maradtak. De még sincs egyedül: Fillér és Pengő a két puli, Jóska és Miksa a két cica állandó társa, de kertjében csirke, kakas és nyúl is megtalálható. Az állatok pedig elsőbbséget élveznek, Imre bácsi elsőként nekik veszi meg az élelmet, takarmányt, csak utána vásárol saját maga számára, ha marad még pénze.

A nyugdíjam 66 ezer forint, az a számlákra már nem elég. Víz, villany, szemétdíj, mindent fizetni kell. Ha nem tudok keresni mellékest, akkor nem tudom kifizetni

mondja az idős úr, aki a mai napig napszámban dolgozik.

Metszeni szoktam, kaszálni, azzal egészítem ki a nyugdíjam, abból látom el az állatokat és magamat. De ha most nem kaptam volna tűzifát, nagy bajban lennék

mondja Imre bácsi, aki számára a tüzelőt a következő hónapokra Segélyszervezetünk biztosította.

A házam romos, lukas, itt-ott be van deszkázva. A téli hónapokban 8, esetleg 10 fokra tudom felfűteni. Esténként sokáig vagyok ébren, olvasni szoktam, lefekvés előtt mindig rakok fát a kályhába, az kitart reggelig, ébredés után pedig ismét teszek be két fát, ha van

mutatja be életkörülményeit Imre bácsi.

Segélyszervezetünk nem csak tüzelővel, hanem tisztasági eszközökkel, tartós élelmiszerrel is segíti a nehéz helyzetben lévő 83 éves férfit, aki a mai napig saját maga készíti el az ételt, úgy, ahogy azt anyukájától, nagymamájától tanulta.

„Kolbász, na és a paprikáskrumpli… azt nagyon szeretem. De minap mákosgubát csináltam, úgy, ahogy azt régen megtanultam. De persze csak azután, miután az állatok kaptak enni” – utal az állatok iránti szeretetére Imre bácsi, aki köszönetet mondott Szuromi Tímea Masters világ- és Európa-bajnok súlyemelőnek és Berki Krisztián olimpiai bajnok tornásznak, hogy személyesen vitték ki hozzá az otthon melegét biztosító tüzelőt.