Adószám: 19662927-1-43
Számlaszám: 11705008-20464565
Váltás klasszikus nézetre

1 milliárd forintos ukrajnai segélyprogram

A nagyszabású segélyprogram következő szakasza a tervek szerint összesen 10 régiót érint majd:

A segítségnyújtást minden esetben alapos helyszíni felmérések, illetve koordináció előzi meg. Az igényfelmérések arra is lehetőséget adnak, hogy a befogadó közösségek egyéni problémaira, szükségleteire is gyorsan – jellemzően helyi beszerzéssel – reagáljon a segélyszervezet, így például: számos befogadó központot támogatnak mosógépekkel, hűtőszekrényekkel, bojlerekkel, háztartási kisgépekkel, fektetéshez vagy éppen a gyermekek ellátásához szükséges eszközökkel.

A nagyszabású segélyprogram a kézzelfogható segítségnyújtáson túl, hangsúlyt helyez a menekültek egyéni támogatására, a nemzetközi készpénzes (cash assistance) módszertan szerint, illetve több helyszínen indul pszichoszociális segítségnyújtás is. Több térségben szorosan együttműködünk azzal a helyi partneri hálózattal, melyet a 2014-ben kirobbant harcok nyomán induló segélyprogramjaink során építettünk ki. A segélyprogram két központja továbbra is Beregszász és Lemberg lesznek. Mindkét helyen jelentős kapacitásbővítés és infrastrukturális fejlesztés valósul meg: míg Beregszászon új raktárbázist, Lembergben pedig egy új nemzetközi humanitárius központot és ahhoz tartozó logisztikai bázist jelent. A két központban több mint 50 munkatárs és önkéntes dolgozik majd a segélyprogram végrehajtásán.

A következő 3 hónapban megvalósuló ukrajnai segélyprogram összértéke meghaladja az 1 milliárd forintot. Ezt az Ökumenikus Segélyszervezet hazai adománygyűjtése mellett a Magyarország Segít programban biztosított célzott állami források, valamint nemzetközi donorok felajánlásai teszik lehetővé. Utóbbiak közül kiemelkedik a több mint 140 tagszervezetet számláló ACT Alliance nemzetközi szövetség által biztosított források, illetve a Segélyszervezet ukrajnai szerepvállalásában szorosan együttműködő két partner szervezet, a DanChurchAid és FinnChurchAid bilaterális támogatásai.