Adószám: 19662927-1-43
Számlaszám: 11705008-20464565
Váltás klasszikus nézetre

2000 gyermek iskolatáskáját szeretné megtölteni az Ökumenikus Segélyszervezet a becsengetésig

A gyűjtés és a segélyakció részleteiről augusztus 11-én sajtótájékoztató keretében számolt be Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója. Elmondta, hogy az általános áremelkedések jelentősen befolyásolják az iskolakezdés költségeit is. A tanszerek árai csak az elmúlt hónapokban jellemzően mintegy 10%-kal emelkedtek, mely mögött iparági információk szerint többek között a papír és a logisztikai költségek emelkedése áll. Még nagyobb a különbség a tavalyi árakhoz képest, hiszen azóta a papírtermékek 40-50 %-kal, a műanyagtermékek kb. 30 %-kal, a textiltermékek kb. 25 %-kal, az egyéb termékek pedig mintegy 15 %-kal kerülnek többe idén. A legnagyobb nehézséget most is azoknak a családoknak jelenti a tanévkezdés, akik egyik napról a másikra élnek. Hozzátette: Az Ökumenikus Segélyszervezet a nyár folyamán idén is a legszegényebb családokból választotta ki az adománygyűjtésből támogatni kívánt gyerekeket a szervezet intézményeinek látóköréből.

A Társadalomkutató Kft. friss felmérésének eredményeit Juhász Gyula projektigazgató részletezte. Kifejtette: hogy bár az előző évekhez képest több iskoláskorú gyermeket nevelő család él jobb körülmények között a valós kormányzati segítségnek köszönhetően, de sok család számára így is jelentős, nehezen megoldható, kisebb részük számára pedig vállalhatatlanul nagy teher az iskolakezdés. A kutatásból kiderül, hogy legtöbben az utazásra, nyaralásra szánt költségeket fordítják az iskolakezdés finanszírozására, míg mások a közlekedésre és az élelmiszerre szánt összegből spórolnak, hogy mindent meg tudjanak venni az iskolakezdéshez. A legnagyobb gondot az új ruhák és az új cipők beszerzése jelenti a felmérésben részt vevők számára. Az előző évekhez képest megduplázódott azok száma, akik több mint 50 ezer forint kiadással számolnak, míg a megkérdezett családok negyede 30-50 ezer forint közötti beiskolázási költséggel tervez gyermekenként.

Wolf Kati énekesnő, a 11. éve meghirdetett Iskolakezdés együtt! kampány arca az elmúlt évek során rászoruló családoknál tett látogatásait idézte föl, melyekkel kapcsolatban elmondta, hogy minden alkalommal arról bizonyosodott meg, hogy jó helyre, a legszegényebb családokhoz került az Ökumenikus Segélyszervezet iskolakezdési támogatása.

Lékai-Kiss Ramóna a szervezet önkéntese, aki a kampány tévé ás rádió szpotjaihoz kölcsönözte a hangját idén is, az összefogás fontosságára hívta föl a figyelmet, kiemelve a www.iskolakezdesegyutt.hu oldalon elérhető online adományozás lehetőségét.

A rendezvény résztvevői az esemény zárásaként látványos installációként mintegy 100 üres iskolatáskából rakták ki a 1353-as adományvonal számait. A figyelemfelhívó akció azt szimbolizálja, hogy minden adomány számít, hiszen azoknak köszönhetően tudja a segélyszervezet megtölteni a rászoruló gyerekek iskolatáskáit tanszerekkel.

Több, mint segély: ESÉLY!

Az augusztusi segélyakció mellett az Ökumenikus Segélyszervezet idén is vállalja, hogy a csomagok összeállításához szükséges pénzen felül beérkező adományokat a gyermekek felzárkózását segítő egész éves munkája támogatására fordítja. Kapaszkodó programjának keretében az ország 20 pontján több ezer gyermek számára biztosít rendszeres fejlesztő foglalkozásokat a szegénység okozta hátrányok leküzdéséhez.

 

Így lehet csatlakozni!