fbpx
Adószám: 19662927-1-43
Számlaszám: 11705008-20464565
Váltás klasszikus nézetre

Adományokból Kapaszkodó – eredményesen zárult az Ökumenikus Segélyszervezet rászoruló gyermekekért indított adománygyűjtése

A kampány üzenetét idén is sokan meghallották: több mint 51 ezer hívás/sms érkezett a 1353-as adományvonalra, így közel 13 millió forint felajánlást sikerült összegyűjteni. Online, csekken illetve átutalással több mint 7 millió forint pénzadomány érkezett a kampány ideje alatt.

A Kapaszkodó kampány sikerében a magánszemélyek mellett meghatározó szerepet játszottak a segélyakció vállalati partnerei. A Tesco üzleteiben május 16. és június 19. között adománykuponok megvásárlásával csatlakozhattak az összefogáshoz a vásárlók. Az áruházak pénztárainál és önkiszolgáló kasszáinál 250 forintos, a Tesco weboldalán pedig 250, 500 és 1000 forintos kuponokat lehetett vásárolni, melyek eladásából több mint húsz millió forint folyt be a Kapaszkodó program támogatására, amit a Tesco 21 millió forintra kerekített föl. Médiapartnerként csatlakozott az adománygyűjtéshez a TV2 Csoport. Míg a Tények hírműsor rendszeresen beszámolt a segélyakciókról, a Tények Plusz június 2-án adománygyűjtő különkiadással segítette a 1353-as adományvonalon meghirdetett gyűjtést.

A Nyújtsunk együtt kapaszkodót! mottóval meghirdetett adománygyűjtés mellé idén is számos híresség állt. A különböző figyelemfelhívó rendezvényeken illetve gyermekprogramokon részt vett, vagy a kampányba egyéb módon önkéntesként bekapcsolódott Lékai-Kiss Ramóna műsorvezető, Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, Wolf Kati énekes, Mezei Léda színésznő és Rátonyi Kriszta műsorvezető.

Az Ökumenikus Segélyszervezet ezúton is köszönetet mond minden adományozónak és partnernek, akik hozzájárultak az összesen több mint 40 millió forint adomány összegyűjtéséhez.

Élménydús gyermeknapi programok és figyelemfelhívó akciók országszerte

A kampány időszakában az Ökumenikus Segélyszervezet gyermekeket segítő központjai vidám közösségi programokkal készültek az idei gyermeknapra. Orosházától, Szolnokon, Olaszliszkán át Kaposvárig és számos további helyszínen szerveztek játékos foglalkozásokat rászoruló gyermekek számára a gyermeknapon vagy az azt övező időszakban. Az egyik legtöbb résztvevőt vonzó programra Budapesten került sor május 27-én, pénteken, ahol a segélyszervezet olaszliszkai, miskolci, kaposvári, felsődobszai, vizsolyi és boldogkőújfalui intézményeiből érkező osztálynyi gyereksereg tölthetett el egy felhőtlen napot a Magyar Zene Házában és a Városligeti Műjégpályához tartozó Csónakázótón.

A gyermekprogramok mellett idén is több figyelemfelhívó akciót szervezett az Ökumenikus Segélyszervezet. Május 29-én játékokkal várták az önkéntesek és munkatársak a versenyre érkező családokat a 27. ALDI Női Futógálán. Míg a gyerekek önfeledten játszottak, szüleik megismerhették és támogathatták is a szervezet Kapaszkodó programját. A figyelemfelhívó akcióban ismert közéleti személyiségek is részt vettek, akik a 2,5 km-es egyéni versenyben 1353 – Ne csak szurkolj, segíts! feliratú futómezben álltak rajthoz.

A figyelemfelhívás célját szolgálta a június 11-én Kastélyosdombón idén újra megszervezett Jótékonysági Családi Sportnap is. A biciklivel, illetve futóként résztvevők a barcsi szabadstrandról indultak Kastélyosdombóra, az Ökumenikus Segélyszervezet gyermektáborának helyszínére, ahol hatalmas élőképben formálták meg az Ökumenikus Segélyszervezet 1353-as adományvonalának számait.

Gáncs Kristóf a kampányt értékelve köszönetet mondott minden magánadományozóknak és vállalati partnernek. A kommunikációs igazgató kiemelte: „A világunkat átszövő humanitárius krízisek, katasztrófák károsultjainak támogatása mellett kiemelten fontosnak tartjuk, hogy azokra is ráirányítsuk a figyelmet, akik Magyarországon szorulnak rá a támogatásunkra. Azért hirdettünk összefogást, hogy minél több hátrányos helyzetű gyermeknek nyújthassunk kapaszkodót a felzárkózáshoz. Köszönjük, hogy felhívásunkat a háború „zajában” is ilyen sokan meghallották!”

Indulnak a táborok – folytatódnak az egész éves felzárkóztató programok

Míg a tanév ideje alatt a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkózását és fejlesztését segítették az Ökumenikus Segélyszervezet országos intézményhálózatának munkatársai, a nyárra is gondol a karitatív szervezet Kapaszkodó programjának keretében: júliustól számos nyári tábort szerveznek országszerte több helyszínen, melyek amellett, hogy kikapcsolódást és igazi nyaralást is jelentenek, nagy hangsúlyt helyeznek a fejlesztésre, felzárkózásra is. A napközis és bentlakásos formában szervezett táborokban több száz nehéz sorsú gyermek vesz részt. A szervezet Somogy megyei Kastélyosdombón található Esélytáborában többek között sport, digitalizáció és fenntarthatóság tematikájú bentlakásos táborokat, több intézményében pedig napközis élmény és fejlesztő heteket szerveznek a munkatársak. Az Ökumenikus Segélyszervezet célja, hogy esélyt adjon a rászoruló gyermekeknek hátrányainak ledolgozására és a gyermekkor soha vissza nem térő pillanatainak megtapasztalására, hogy élményekkel feltöltődve és egyenlő esélyekkel kezdhessék az iskolát szeptemberben.

Kapaszkodó gyermekfejlesztő programja keretében központjaiban év közben összesen több mint 3000 nehéz körülmények között élő gyermekkel foglalkozik rendszeresen az Ökumenikus Segélyszervezet. Olyan gyerekekkel, akik a segélyszervezet támogatása nélkül nem indulhatnának társaikkal egyenlő esélyekkel az életben. Gyerekekkel, akiknek nem lennének meg a szükséges eszközeik a tanuláshoz; akik nem járhatnának az iskolán kívüli korrepetálásra, fejlesztő foglalkozásokra. Gyerekekkel, akik soha nem élhetnék meg a felhőtlen nyári táborozás varázslatos élményét.

A Segélyszervezet biztos kezdet gyermekházaiban már a születéstől segítik a legkisebbek egészséges fejlődését, a hátrányok kialakulásának megelőzését. Tanoda programjában és Jelenlét pontjain a gyermekek pedagógusoktól és fejlesztő szakemberektől kapnak segítséget a hátrányaik ledolgozásához, s a digitális, modern eszközökkel tartott foglalkozásokon játékká válik a tanulás. Bentlakásos és napközis táboraiban az élmények mellett a lemaradások behozására, a játékos gyerekfejlesztésre is nagy hangsúlyt fektetnek a szervezet szakemberei. Átmeneti otthonaiban a munkatársak mindent megtesznek, hogy a gyerekek a megtapasztalhassák az otthon biztonságát, és családjukkal együtt esélyt kaphassanak a továbblépésre. Itt minden korosztályból vannak gyerekek az újszülöttől a középiskolásig. Az Ökumenikus Segélyszervezet Országos Segélyközpontja nélkülöző családok és gyermekek tízezreit támogatja évente élelmiszerrel, ruhával, tanszerrel egész évben.