fbpx
Adószám: 19662927-1-43
Számlaszám: 11705008-20464565
Váltás klasszikus nézetre

Átfogó segítség a gátrobbantás miatt elárasztott ukrán településeken

Szatmári Barnabás kiemelte: folyamatos a kapcsolat a helyi adminisztrációval, ezáltal a segélyakciókkal a legégetőbb szükségletekre tudtak reagálni. Az egész héten tartó segélyezési munka az elárasztott területeket is érő rendszeres támadások ellenére több mint 35 ezer evakuáltat és helyben maradó bajbajutottat támogatott közvetlen módon nehéz helyzetében.

Az állandó ágyúzásnak kitett Herszon lakói jelenleg bajosan találnak óvóhelyet, hiszen a város pincéia kutak és a csatornák mellett – továbbra is szennyezett vízzel telítettek. Ezek kiszivattyúzását teszi lehetővé a Segélyszervezet által adományozott eszközpark. A generátorok és szivattyúk egy része így a herszoni Korabelny-negyed mintegy száz, árvízzel küzdő lakótömbjében szolgálja a lakosokat. A szivattyúkból és hozzátartozó eszköztárból álló csomagokból tíz a vízművek, húsz a katasztrófavédők munkáját segíti a továbbiakban.  

Emlékezetes, a nova kakhovka-i gát felrobbantását követő árvíz mindössze pár óra leforgása alatt elérte a Dnipro folyó partján fekvő településeket, amire az Ökumenikus Segélyszervezet helyi partnerével együttműködésben még aznap reagálni tudott. A magyar segélyszervezet a gátrobbantás óta eltelt időben több kamionnyi segélyárut osztott ki a szükséget szenvedők között, 3200 családnak ételcsomagot, 8000-nek ivóvizet biztosított. Ezen felül 500 háztartásnak elemlámpából, külső akkumulátorból, gyertyákból, elsősegélykészletből és matracból álló „túlélő-szettet”, 110 evakuált számára pedig ágyat, matracot és ágyneműkészletet adott át. 

Az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai menekülteket segítő munkájáról a http://ukrajna.segelyszervezet.hu weboldalon olvashatnak bővebben, ahol lehetőség van a segélyprogram támogatására is.