fbpx
Adószám: 19662927-1-43
Számlaszám: 11705008-20464565
Váltás klasszikus nézetre

Élménynapok és felzárkóztatás Debrecenben

Intézményeink egész nyáron nyitva tartanak a rászoruló gyermekek előtt: Segélyszervezetünk az ország számos pontján tart napközis táborokat, élménynapokat olyan gyermekeknek, akiknek semmilyen más esélye nem lenne eljutni nyaralni. Többet kínálunk nekik, mint egy egyszerű kikapcsolódás: esélyt a felzárkózásra. A legfontosabb azonban, hogy itt a nehéz sorsú gyerekek végre tudnak tényleg gyerekek lenni. A napközis táborok a Kapaszkodó programunkra meghirdetett májusi adománygyűjtésünk támogatásával valósulhatnak meg.

Segélyszervezetünk olaszliszkai Fejlesztőházába és Tanodába járó tanulók például július közepén a debreceni Kerekerdő Élményparkba kirándultak. A legkisebbeknek igazi öröm volt a beszélő öreg tölggyel való kommunikáció, számos izgalmas és vicces kérdést is feltettek a napraforgó mikrofonba.

A klasszikusnak számító lovas körhintán, a vízi és hagyományos dodzsemen nem érték be egy körrel, újra és újra visszamentek. A kísértetkastély rémisztő sötétségében sikítozva, nevetve segítették egymást a kijárat felé. Az igazán nagyoknak a kalózhajó, a kőkorszaki vízibicikli és a szabadulószoba tetszett legjobban. Két csoportban a Fáraó titka és a Miami beach tematikájú fejtörőket oldották meg.

Segélyszervezetünk debreceni Szociális és Fejlesztő Központjában az élmények mellett a felzárkóztatásé volt a főszerep júliusban: a 8-13 év közötti gyerekeknek két turnusban tartottunk felzárkóztató tábort. A gyermekek napi 3 órában játékos, interaktív formában megvalósított matematika és magyar órán vettek részt. A frissen végzett pedagógusok óráit nagyon élvezték a táborozók. A matematika tanár több gyerkőcnek is sikeresen elmagyarázott olyan fontos műveleteket, amelyek elengedhetetlen részei a tananyagnak, és korábban nem értették meg. A tanítási órák utáni programok közt szerepeltek retro játékok, kalózos kincskeresés, ki-mit tud?, ügyességi versenyek, kézműveskedés, játszóház és strandolás.

A gyerekek minden napot nagyon élveztek, a kedvencük a strandolás és a kalózos játék volt. Mindenki sok felejthetetlen élménnyel és számos új baráttal gazdagodott. A játékos időtöltés mellett a programban olyan feladatok szerepeltek, amelyek elősegítik a csoportkohézió kialakulását, a gyerekek szociális kompetenciafejlődését és különböző készségek fejlesztését. A táborok teljesítették céljukat: a szegénység okozta hátrányok leküzdésének elősegítését, valamint a gyermekek olyan élményekhez juttatását, melyeket a táborok nélkül nem tapasztalhatnának meg.

Lezárult a magatartás problémával és figyelemzavarral küzdő gyermekek számára tartott fejlesztő Hiper táborunk első turnusa is Debrecenben. Önismereti foglalkozásokkal, szenzoros fejlesztő csapatjátékokkal, Exatlon pályával, állatasszisztált terápiával és természetesen sok-sok színes, vidám játékkal varázsoltuk örömtelivé az elmúlt hetet a gyermekek számára.