Adószám: 19662927-1-43
Számlaszám: 11705008-20464565
Váltás klasszikus nézetre

Felhasználási területek – szeretet.éhség. 2020

Az adventben megvalósult széleskörű összefogás az ünnepi segélyakciókon túl azt is lehetővé teszi, hogy az adományok intézményeink egész éves segítő tevékenységéhez és fejlesztéséhez is jelentősen hozzájáruljanak. A Segélyszervezet munkájában az azonnali, kézzelfogható támogatás mellett, a járványhelyzet ellenére is nagy hangsúlyt kapnak azok a fejlesztések és hosszú távú programok, melyek keretében kitörési pontokat is tudnak kínálni a szegénységből.

  1. Rászoruló családok ezreinek ünnepét tette szebbé a Segélyszervezet rendkívüli segélyakcióival a járványhelyzetben is. A karácsonyi időszakban megvalósított segélyakciókat a beérkező adományok mintegy 5 %-a fedezte.

Nincs karácsony ajándékok nélkül: Az átmeneti otthonainkban élő, illetve központjaink látókörében lévő rászoruló gyermekeket személyre szabott ajándékkal lepte meg a Segélyszervezet: több mint 500 gyermek karácsonyát téve így feledhetetlenné.

Ünnepi csomagok: A szervezet Országos Segélyközpontja több ezer segélycsomagot juttatott el 2020-ban is országszerte a rászorulókhoz, közülük több százat az adventi időszakban. A tartósélelmiszereket és ünnepi finomságokat tartalmazó karácsonyi csomagokat többgyermekes családok, gyermekeiket egyedül nevelő szülők, létminimum alatt élők, illetve krízishelyzetbe került családok kapták meg.

Segítség tüzelővel: Egész évben több száz olyan családot segítünk tűzifával országosan, akiknek nem lenne önerőből pénzük megvásárolni a fűtőanyagot. A járványhelyzet miatt a tél elején különösen sok kérés érkezett a szervezethez – ezek egy részét az adventi időszakban teljesítették a munkatársak.

Járványbiztos szeretetvendégség: 2020-ban speciális formában szerveztük meg ünnepi szeretetvendégségeinket. Öt napon át, napi 500 meleg ételadagot készített össze önkéntesek segítségével, majd vitték ki és adták át érintkezésmentesen, előre kiválasztott rászoruló családoknak. Fedélnélküli embertársaink számára a csepeli nappali melegedő kertjében állítottak fel sátrat a segélyszervezet munkatársai, ahol a legszigorúbb járványügyi előírások betartása mellett 10 fős turnusokban látták őket vendégül. Az ételosztások az ünnepek alatt debreceni és gyulai intézményeinkben folytatódtak.

 

  1. Az Országos Adventi Pénzadománygyűjtés célkitűzései évről évre túlmutatnak az ünnepeken. A beérkezett adományok túlnyomó részét, 95 %-ot ezúttal is az egész évben működő szociális és fejlesztő központjainak működtetésére, fejlesztésére tudja fordítani a segélyszervezet.

Amellett, hogy az évente több tízezer kérést kezelő Országos Segélyközpontot kizárólag adományokból működteti a segélyszervezet, az adventi adományok szinte valamennyi intézményének működtetéséhez is hiánypótló támogatást jelentenek, a családok átmeneti otthonaitól kezdve a biztos kezdet gyermekházakon át, a fedél nélkülieket segítő központokig.

A 2020. év végi összefogás eredménye lehetőséget ad méltóbb és korszerűbb körülményeket teremteni a segélyszervezet intézményeiben, illetve szükség szerint bővíteni azokat. A 2021-re tervezett főbb fejlesztések, melyekhez az adventi gyűjtés jelentősen hozzájárul, a tervek szerint az adományok mintegy 20% fordítva ezen beruházásokra: