Adószám: 19662927-1-43
Számlaszám: 11705008-20464565
Váltás klasszikus nézetre

Konténerek telepítésével segít Törökországban az Ökumenikus Segélyszervezet

Bár a világ már másra figyel, Törökországban öt hónappal a földrengés után is mintegy 1,6 millió ember él kiépített infrastruktúra nélküli sátortáborokban. Sokan közülük nem merték elhagyni egykori házuk környékét és annak közvetlen közelében vertek sátrat a földrengést követően, amit azóta sem hagytak el. Törökországi partnerszervezeteivel karöltve az Ökumenikus Segélyszervezet az otthonukat vesztett emberek méltóságteljes életét elősegítendően öt fürdő- és négy mosdókonténert telepített az egyik iskenderuni táborba. A magánadományozók, gyülekezetek és cégek széleskörű összefogásának köszönhetően megvalósuló segélyakcióval a nagy valószínűség szerint még évekig átmeneti szállásokra szoruló bajbajutottak életkörülményein tud javítani a Segélyszervezet.  

Az akut segítségnyújtás mellett az otthonukat vesztett táborlakók lelki gondozására is figyelmet fordít az Ökumenikus Segélyszervezet. Az otthontalanságból és az életkörülményekből fakadó reményvesztés lelki terhe bénítólag hat a katasztrófa túlélőire, aminek leküzdéséhez a Segélyszervezet Kirikhanban pszichológusok és animátorok segítségével pszichoszociális támogatást is nyújt. A különböző közösségi traumafeldolgozó programokon, egyéni- és csoportos konzultációkon emellett különös figyelmet fordít a gyermekekre, várandós nőkre, idősekre és kiszolgáltatottakra. 

Emlékezetes, az Ökumenikus Segélyszervezet a földrengést követően országos adománygyűjtést indított, melyhez közel 100 ezren csatlakoztak Magyarországon a 1353-as adományvonalon, a Tesco pedig 20 millió forint rendkívüli támogatással segítette a kezdeményezést. A Segélyszervezet humanitárius szakemberei a mentési szakasz lezárultával azonnal megkezdték a helyszíni segítségnyújtást és a felméréseket a Segélyszervezet török partnerszervezeteivel együttműködve. Ennek eredményeképpen a Segélyszervezet tavasz folyamán higiéniai cikkeket, tartós élelmiszert osztott a katasztrófa sújtotta térség sátortáboraiban, valamint egy keresztény közösségek által fenntartott szükségiskolát is támogatott tanszerekkel.