Adószám: 19662927-1-43
Számlaszám: 11705008-20464565
Váltás klasszikus nézetre

Napelemparkkal segíti csepeli központunk fenntartható működését a MOL

Országos intézményhálózatának működtetése során nagy hangsúlyt helyez a környezeti és pénzügyi fenntarthatóságra, ennek eléréséhez pedig a megújuló energiák felhasználására. A Segélyszervezet célja, hogy az általa üzemeltetett szociális intézmények energiaellátását a lehető legteljesebb mértékben megújuló energiák révén fedezze. Ennek újabb példája a Csepeli Szociális és Fejlesztési Központ épületére telepített, 94 napelem panelből álló rendszer, amely teljesen kiválthatja az intézmény éves villamosenergia felhasználásának több millió forintos költségét. 

A részleteket bemutató sajtótájékoztatón részt vett Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója és Dr. Világi Oszkár, a MOL vezérigazgató-helyettese. 

A projekt a MOL 20 millió forintos támogatásából valósult meg: ez magában foglalja a 40,42 kWp teljesítményű, hálózatra visszatápláló naperőmű telepítését, az ehhez kapcsolódó elektromos munkákat, és az elektromos hálózat bővítését, korszerűsítését. 

“A MOL, mint a régió meghatározó vállalata, évtizedek óta együttműködik az Ökumenikus Segélyszervezettel a társadalmi felelősségvállalás terén”-  mondta Dr. Világi Oszkár, a MOL Nyrt. vezérigazgató-helyettese.

„Fontos számunkra, hogy mindig találjunk olyan támogatási formát, amely a segélyszervezetnek konkrét, kézzelfogható segítséget ad, és a MOL számára is kiemelten fontos ügy. Ilyen az energiahatékonysági projektünk, ennek keretében tavaly a szolnoki, idén pedig a csepeli szociális és fejlesztési központot támogattuk napelempark finanszírozásával. Ezáltal mindkét épületet jóval fenntarthatóbban és költséghatékonyabban lehet működtetni.”

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója beszédében kiemelte: az Országos Segélyközpontjuknak is helyet adó épület energetikai korszerűsítése elengedhetetlenné vált, mivel a jelentősen megemelkedett energiaárak kifizetése hatalmas terhet jelent a Segélyszervezet számára. Az új rendszer által megtakarított összeget a szervezet a rászoruló családok támogatására tudja fordítani. Végül köszönetet mondott a MOL Magyarországnak, kiemelve, hogy a csepeli intézmény tetején helyet kapó napelemek is azt hirdetik: közös érték a fenntarthatóság.  

Az Ökumenikus Segélyszervezet Csepeli Szociális és Fejlesztési Központjáról 

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2017-ben alakította ki új szociális és fejlesztő központját Csepelen. Az épületben kapott helyet a Segélyszervezet Segélyközpontja, mely az ország egész területéről fogadja és dolgozza fel a segélykéréseket, évente mintegy 80 ezer megkeresést. Az intézmény továbbá átmeneti lakhatást biztosít otthonukat elvesztett családok számára, valamint logisztikai bázisként is működik. Az Országos Segélyközpont célja elsősorban azon szükséghelyzetek enyhítése, kezelése, amelyek a kérelmező családok életét súlyosan nehezítik. A segítségnyújtás formáját a kérelmező aktuális élethelyzete és szükségletei alapján határozzák meg a munkatársak, minden beérkező kérelmet egyedileg bírálnak el, illetve személyre szabottan nyújtanak segítséget. A támogatás kiterjedhet az adósságkezelési tanácsadásra, természetbeni támogatásra (pl. tartós élelmiszer, ruhaadomány, tanszertámogatás stb.), jelenthet rezsi kifizetésében nyújtott segítséget, valamint szociális és információs tanácsadást is.