fbpx
Adószám: 19662927-1-43
Számlaszám: 11705008-20464565
Váltás klasszikus nézetre

Irak

Hogyan segítünk Irakban?

Humanitárius segítség

Az elmúlt években jelentős humanitárius segítséget nyújtottunk a háború érintettjeinek és az Iszlám Állam pusztítása során bajbajutott családok számára, kiemelt figyelmet fordítva az üldözött keresztényekre. Célunk, a visszatelepülés és a helyben maradás támogatása többek között lakóházak felújítása, alapvető felszerelések biztosítása, kapacitásfejlesztés és szolgáltatások megteremtése útján.

Oktatás

Az Iszlám Állam térhódítása az iskolákat sem kímélte: a legtöbb a mai napig romokban áll. A felújításuk nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a belsőmenekült-táborokból visszatérő gyermekek újra részt vehessenek az oktatásban és társaikkal együtt fejlődhessenek. A Segélyszervezetnél kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy Irakban is minél több gyermek számára legyen elérhető a minőségi oktatás ezért iskolákat építünk újjá és az oktatáshoz szükséges felszerelésekkel látjuk el a diákokat.

Víz- és mezőgazdasági fejlesztés

A tiszta vízhez való hozzáférés számos iraki településen és a táborokban is mindennapos küzdelmet jelent a családoknak. Szervezetünk az elmúlt évek során több településen állított fel víztartályokat, öntözőcsatornákat rehabilitált, vízhálózatok rekonstrukcióját végezte és víztisztító berendezéseket üzemelt be, ezzel javítva több tízezer lakos életkörülményeit. A mezőgazdaság sok család számára jelenti a megélhetést ezért fontos a területek megfelelő fejlesztése és a szakemberek képzése.

Felnőttképzés, munkahelyteremtés

Nagy hangsúlyt fektetünk a belsőmenekült-táborokban élő fiatalok és felnőttek képzésre, hogy szaktudást szerezve egy napon visszatérhessenek egykori otthonukba és munkát vállalva gondoskodhassanak családjaikról. Ezért több tanfolyamot indítottunk, ahol az alapvető matematikai-, és gazdasági ismeretek megszerzésén túl pék-, kötés-, és szövésképzésen is részt vehetnek a jelentkezők. Egy pékséget és boltot is nyitottunk, hogy az új szaktudással rendelkezők elhelyezkedését támogassuk.

Egészségügy

A koronavírus járvány megjelenése óta még fontosabbá vált a megfelelő egészségügyi ellátás megteremtése: a lerombolt településeken és a belsőmenekült-táborokban egyaránt. A Segélyszervezet higiéniás csomagok osztásával támogatja az ideális körülmények megteremtését a táborokban továbbá egészségügyi központokat újít fel, hogy minél több család számára legyen elérhető az alapvető orvosi ellátás Irakban is.

Qudra program

Az Európai Unió által finanszírozott több éves fejlesztési program keretében a helyben maradáshoz nyújtunk támogatást a háború után visszatérőknek: a középpontban a munkahelyteremtés és a befogadó közösségek erősítése áll. A program második szakasza az elhúzódó szíriai és iraki válság következményeire fókuszál. Célja az Irakban letelepedett szíriai menekültek, az iraki belső menekültek és az őket befogadó kiszolgáltatott közösségek életkörülményeinek javítása elsősorban megélhetési lehetőségek megteremtése és a civil társadalom szereplőinek kapacitásfejleszése útján.

Támogató partnereink

Lebonyolító partnereink