Adószám: 19662927-1-43
Számlaszám: 11705008-20464565
Váltás klasszikus nézetre

2000 gyermek iskolatáskáját szeretné megtölteni az Ökumenikus Segélyszervezet a becsengetésig

Elindult az Ökumenikus Segélyszervezet Iskolakezdés együtt! segélyakciója

2000 gyermek iskolatáskáját szeretné megtölteni az Ökumenikus Segélyszervezet a becsengetésig

Friss kutatás: Sok iskoláskorú gyermeket nevelő család az utazásról, nyaralásról mond le, valamint a közlekedés és élelmiszerköltségeket csökkenti, míg a legnagyobb terhet az új ruha és cipő beszerzése jelenti a tanévkezdéskor

Idén is meghirdette Iskolakezdés együtt! segélyakcióját az Ökumenikus Segélyszervezet. A szeptember 1-jéig tartó pénzadománygyűjtéssel 2000 olyan hazai rászoruló gyermeket szeretnének támogatni, akiknek már az első becsengetés előtt rosszabbak lennének az esélyei társaiknál, mert családjuk nem tudja biztosítani számukra a szükséges iskolaszereket.

A háború árnyékában, egy nehéz gazdasági helyzetben talán most minden korábbinál több család várja tele aggodalmakkal az őszt. Az Ökumenikus Segélyszervezet mégis hisz abban, hogy az összefogás erejével idén is segíteni tudja azokat a gyermekeket, akik a legnehezebb helyzetben vannak. A 1353-as adományvonalon (250 forint/hívás) és a www.iskolakezdesegyutt.hu weboldalon érkező adományokból személyre szabott, minőségi tanszercsomagokat szeretnének átadni rászoruló gyerekeknek a tanévkezdésig.

A legszegényebb gyermekeknek számára e csomagok többet jelentenek ajándéknál: egy jó minőségű tolltartó, füzetcsomag, tornazsák vagy ünneplő ruha esélyt kínál arra, hogy ők is büszkén és örömmel ülhessenek be az iskolapadba.

A gyűjtés és a segélyakció részleteiről augusztus 11-én sajtótájékoztató keretében számolt be Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója. Elmondta, hogy az általános áremelkedések jelentősen befolyásolják az iskolakezdés költségeit is. A tanszerek árai csak az elmúlt hónapokban jellemzően mintegy 10%-kal emelkedtek, mely mögött iparági információk szerint többek között a papír és a logisztikai költségek emelkedése áll. Még nagyobb a különbség a tavalyi árakhoz képest, hiszen azóta a papírtermékek 40-50 %-kal, a műanyagtermékek kb. 30 %-kal, a textiltermékek kb. 25 %-kal, az egyéb termékek pedig mintegy 15 %-kal kerülnek többe idén. A legnagyobb nehézséget most is azoknak a családoknak jelenti a tanévkezdés, akik egyik napról a másikra élnek. Hozzátette: Az Ökumenikus Segélyszervezet a nyár folyamán idén is a legszegényebb családokból választotta ki az adománygyűjtésből támogatni kívánt gyerekeket a szervezet intézményeinek látóköréből.

A Társadalomkutató Kft. friss felmérésének eredményeit Juhász Gyula projektigazgató részletezte. Kifejtette: hogy bár az előző évekhez képest több iskoláskorú gyermeket nevelő család él jobb körülmények között a valós kormányzati segítségnek köszönhetően, de sok család számára így is jelentős, nehezen megoldható, kisebb részük számára pedig vállalhatatlanul nagy teher az iskolakezdés. A kutatásból kiderül, hogy legtöbben az utazásra, nyaralásra szánt költségeket fordítják az iskolakezdés finanszírozására, míg mások a közlekedésre és az élelmiszerre szánt összegből spórolnak, hogy mindent meg tudjanak venni az iskolakezdéshez. A legnagyobb gondot az új ruhák és az új cipők beszerzése jelenti a felmérésben részt vevők számára. Az előző évekhez képest megduplázódott azok száma, akik több mint 50 ezer forint kiadással számolnak, míg a megkérdezett családok negyede 30-50 ezer forint közötti beiskolázási költséggel tervez gyermekenként.

Wolf Kati énekesnő, a 11. éve meghirdetett Iskolakezdés együtt! kampány arca az elmúlt évek során rászoruló családoknál tett látogatásait idézte föl, melyekkel kapcsolatban elmondta, hogy minden alkalommal arról bizonyosodott meg, hogy jó helyre, a legszegényebb családokhoz került az Ökumenikus Segélyszervezet iskolakezdési támogatása.

Lékai-Kiss Ramóna a szervezet önkéntese, aki a kampány tévé ás rádió szpotjaihoz kölcsönözte a hangját idén is, az összefogás fontosságára hívta föl a figyelmet, kiemelve a www.iskolakezdesegyutt.hu oldalon elérhető online adományozás lehetőségét.

A rendezvény résztvevői az esemény zárásaként látványos installációként mintegy 100 üres iskolatáskából rakták ki a 1353-as adományvonal számait. A figyelemfelhívó akció azt szimbolizálja, hogy minden adomány számít, hiszen azoknak köszönhetően tudja a segélyszervezet megtölteni a rászoruló gyerekek iskolatáskáit tanszerekkel.

Több, mint segély: ESÉLY!

Az augusztusi segélyakció mellett az Ökumenikus Segélyszervezet idén is vállalja, hogy a csomagok összeállításához szükséges pénzen felül beérkező adományokat a gyermekek felzárkózását segítő egész éves munkája támogatására fordítja. Kapaszkodó programjának keretében az ország 20 pontján több ezer gyermek számára biztosít rendszeres fejlesztő foglalkozásokat a szegénység okozta hátrányok leküzdéséhez.

 

Így lehet csatlakozni!