Adószám: 19662927-1-43
Számlaszám: 11705008-20464565
Váltás klasszikus nézetre

Az áremelkedések miatt korábban elindította Országos Adventi Pénzadománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet

Az Ökumenikus Segélyszervezet intézményei nélkülöző és krízishelyzetbe került családok ezreit segítik az év 365 napján, ételt, otthont, esélyt adva a rászorulóknak. A többszörösére megnövekedett energiaárak, az égbe szökő élelmiszerárak most ennek az egész éves segítségnyújtásnak a folytatását is veszélyeztetik, éppen akkor, mikor sok családnak nagyobb szüksége van rá, mint valaha.

A rendkívüli kihívások miatt az Ökumenikus Segélyszervezett úgy döntött, hogy a 27. Országos Adventi Pénzadománygyűjtését az eddigi hagyományoktól eltérően jóval korábban, már november 7-én elindítja, hogy az összefogás erejével továbbra is ott lehessen azok mellett, akiket a gazdasági válság most még kilátástalanabb helyzetbe sodor. A rendkívüli döntés okait és az adománygyűjtés részleteit Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója és Gáncs Kristóf kommunikációs igazgató ismertette a szervezet Országos Segélyközpontjában tartott sajtótájékoztatón.

Lehel László elnök-igazgató kifejtette: „Az elmúlt években lehetőségeinkhez mérten mindent megtettünk intézményeink fenntarthatóságáért. Minden beruházás, illetve új fejlesztés során kiemelt szempont volt az energiahatékonyság, a napelemek, illetve energiatakarékos rendszerek telepítése. Októbertől minden intézményünkben rendkívüli takarékossági intézkedéseket vezettünk be: kevesebb helységben, a lehető legtakarékosabban igyekszünk fenntartani a segítségnyújtást, de a következő hónapokra szóló pénzügyi számok így is drámaiak. A folytatáshoz kérjük most a támogatást, hogy a több száz családnak menedéket nyújtó átmeneti otthonaink, és más az év 365 napján segítséget nyújtó szociális és fejlesztő központjaink továbbra is ott lehessenek a legszegényebbek mellett.”

Az élelmiszerár emelkedések hatásait az elnök-igazgató konkrét példákkal is érzékeltette: az Ökumenikus Segélyszervezet debreceni hajléktalanokat segítő központja havonta több mint 2.640 adag reggelit ad a legrászorultabbaknak, ennek összköltsége 294.500-ról 621.800 forintra nőtt. A szendrői biztos kezdet gyermekházban egy tízórai költsége 300 forint helyett már 500 forint, míg a szolnoki családok átmeneti otthonában egy-egy hétre elegendő alapvető élelmiszereket tartalmazó kríziscsomag ára 15 ezerről 27 ezer forintra emelkedett. Az elnök-igazgató olyan központról is beszámolt, melynek éves fűtési költsége előreláthatólag 3 millió forintról 22 millió forintra növekedik. Tekintettel arra, hogy a Segélyszervezet ma már több mint 50 intézményt működtet, a fentiekben adott példák sokszorosan jelentkeznek a szervezet költségvetésében. Lehel László hangsúlyozta: a megnövekedett élelmiszer- és rezsiárak ellenére sem szeretnék elengedni esélyteremtő programokban résztvevő gyermekek kezét, hiszen a szervezet legfontosabb célkitűzése továbbra is a hosszú távú esélyteremtés.

Az elnök-igazgató beszélt a segélykérések számának megnövekedése miatti kihívásokról. Kifejtette, hogy jelentős a Segélyszervezethez krízistámogatásért fordulók száma is, a jelenlegi számok alapján úgy becsülik, hogy 2022-ben mintegy 80 ezer rászoruló kér segítséget az Ökumenikus Segélyszervezettől. Az ünnepi segélyakciókra térve a vezető kifejtette: idén karácsonykor is szeretnék szebbé tenni a legszegényebbek ünnepét. Számítanak arra, hogy szeretetvendégségeiken és segélyakcióikban több rászoruló vesz majd részt, mint a korábbi években.

Lehel László rendkívüli nyilatkozatát így zárta: „Hisszük, hogy az összefogás ereje átsegít a legnehezebb időszakokon is! Ott tudunk majd lenni azok mellett, akiket ez a nehéz gazdasági helyzet most még inkább kilátástalanságba sodor. Hisszük, hogy a szegénység miatt hátrányokat szenvedő, felzárkózási programjainkban résztvevő több mint 3000 gyermek kezét most sem szabad elengednünk!”

Gáncs Kristóf kommunikációs igazgató elmondta, hogy az Ételt.Otthont.Esélyt. mottóval idén rendkívüli időpontban meghirdetett december 31-ig tartó Országos Adventi Pénzadománygyűjtés során adományozóikat közvetlenül is megszólítják, és egymást követik majd a támogatói kört bővítését célzó figyelemfelhívó akciók is. A kommunikációs igazgató kiemelte, hogy mai naptól a 1353-as adományvonalon hívásonként, illetve sms-enként 250 forinttal bármikor és bárhonnan lehet csatlakozni az összefogáshoz. Aki nagyobb összeget szeretne felajánlani és rendelkezik bankkártyával, az a www.segelyszervezet.hu oldalon egyszerűen és biztonságosan adakozhat. Természetesen továbbra is lehet segíteni átutalással és csekken a 11705008-20464565 bankszámlaszámon is. November 14-től már elindul a Tesco áruházakban az adománygyűjtés, jövő hétfőtől tehát már megtalálhatók lesznek a 250 forintos adománykuponok a kasszáknál, később pedig az online bevásárlás során is lehet csatlakozni a felhíváshoz. Mindemellett személyes adományozásra is lesz lehetőség: a Segélyszervezet emblematikus szeretet.éhség. Adománypontjával idén is jelen lesz a budapesti ’Adventi Ünnep a Bazilikánál’ rendezvényen. Országszerte pedig a nagyobb postákon kihelyezett gyűjtődobozokban várják a pénzfelajánlásokat.