Adószám: 19662927-1-43
Számlaszám: 11705008-20464565
Váltás klasszikus nézetre

Beregszászon indítja útnak a Magyar Kormány által adományozott 50 lélegeztetőgépet az Ökumenikus Segélyszervezet

A koronavírus-járványra való tekintettel Magyarország Kormánya 50 db lélegeztetőgéppel segíti Ukrajnát a járvány elleni védekezésben. A Magyarországról múlt pénteken elindított szállítmányt, a szükséges logisztikai előkészítést, vámkezelést, és engedélyeztetést követően Beregszászról indítja tovább a Segélyszervezet. A lélegeztetőgépeket a Segélyszervezet munkatársai személyesen adják át 10 kormányzóság 46 kórházában a következő hetekben.

A szállítmány ünnepélyes indítására 2021. január 26-án, kedden, magyar idő szerint 11.00 órakor került sor az Ökumenikus Segélyszervezet beregszászi központjánál. Az eseményen részt vett Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Anatolij Poloszkov, a Megyei Közigazgatási Hivatal elnöke, Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Petruska István, Beregszászi Megyei Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese, Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja, Szilágyi Mátyás, Magyarország beregszászi konzulja és Gerevich János a Segélyszervezet beregszászi képviseletének vezetője. Az életmentő egészségügyi védőeszközöket tartalmazó szállítmány Beregszászról indult tovább a Dnyipropetrovszk, Doneck, Zaporizzsja, Ternopil, Hmelnickij, Lviv, Harkiv, Herszon, Rivne, Ivano – Frankivszk megyékben található kórházak részére.

Lehel László, elnök-igazgató, jelképesen elindította Beregszászról a Magyar Kormány 3,5 millió euró értékű segélyszállítmányát, amely az 50 lélegeztetőgépet tartalmazza. Hangsúlyozta, hogy a lélegeztetőgépek a 46 kórház számára a Segélyszervezet munkatársai jelenlétében kerülnek átadásra. Anatolij Poloszkov, Kárpátalja kormányzója, a Segélyszervezettel való együttműködést az emberiesség és jószomszédi kapcsolatok példájának nevezte, valamint köszönetet mondott Ukrajna 10 kormányzósága nevében a Magyar Kormány adományáért. Lévai Anikó, a Segélyszervezet jószolgálati nagykövete azt kívánta, hogy a lélegeztetőgépek segítsék az általános egészségügyi ellátást is, és ne feltétlenül a koronavírus kapcsán legyen szükség a használatukra.

Mint ismeretes, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 18 éve rendelkezik állandó képviselettel Ukrajnában. Mind Kárpátalján, mind pedig Kijevben hivatalosan bejegyzett, egész Ukrajnára kiterjedően végzi jószolgálati munkáját. Eddig közvetlenül több mint 300 ezer embernek nyújtott segítséget, szerepvállalásának értéke meghaladja a 3 milliárd forintot. Az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai szerepvállalásából az elmúlt években folyamatos kárpátaljai munkája mellett kiemelkedett a kelet-ukrajnai belső menekülteknek nyújtott segítség, az ivanofrankovszki árvíz során végzett humanitárius segélyprogram, valamint annak a herszoni krízisközpontnak létrehozása, mely a kapcsolati erőszak érintettjeinek nyújt segítséget.