Adószám: 19662927-1-43
Számlaszám: 11705008-20464565
Váltás klasszikus nézetre

Csökkenthető a hátrányos helyzetű gyerekek lemaradása az Ökumenikus Segélyszervezet egész éves digitális kompetenciaképzésén

A felzárkóztatást 14 millió forinttal támogatja az E.ON Hungária Csoport
3D nyomtatás, Lego Spike robotok, Beebot, drón és VR technológia – csak néhány azok közül a digitális eszközök közül, amelyekkel az E.ON Hungária Csoport támogatásának köszönhetően kibővült a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását segítő Magyar Ökumenikus Segélyszervezet eszközparkja. A szervezet az E.ON-nal karöltve 2020-ban, a járvány idején indította el Kapaszkodó 2.0 programját annak érdekében, hogy valódi segítséget nyújtson digitális eszköz- és kompetenciahiánnyal küzdő gyermekek számára. A cél, hogy a gyerekek felzárkózhassanak társaikhoz, és hogy tudásbővítéssel, készségfejlesztéssel, pozitív attitűdváltással a későbbiekben, már a munkaerőpiacra lépve megsokszorozódjanak lehetőségeik.
A Kapaszkodó 2.0 idei felzárkóztató programja Somogyfajszon és Lakócsán indul, ahol nyári élménytáborozáson vehetnek részt a gyerekek, ősztől pedig rendszeres tanulóműhelyek, valamint az ország több pontján alap informatikai oktatás segíti őket a digitális felzárkózásban az Ökumenikus Segélyszervezet gyermekeket támogató intézményeiben. A programban a korábbi években mintegy 600, 2022 nyarától a tanév végéig pedig közel 270 gyermek vesz részt.

A Segélyszervezet felzárkóztató programjaiba bekerülő gyerekek digitális tudása hiányos, hiszen otthoni informatikai háttérük erősen korlátozott. Napi szintű nehézségekbe ütköznek az iskolai feladatok megoldásában, nem látják át, nem tudják összefüggéseiben értelmezni a tanultakat, ez frusztrációt okoz bennük és emiatt hátrányaik tovább halmozódnak. A Segélyszervezet célja, hogy a táborokban és a tanulóműhelyekben a gyerekek magabiztos digitális tudást szerezzenek és megtanulják biztonságosan használni az internetet. Mindemellett kiemelten fontos, hogy bővüljön tantárgyi ismeretük, fejlődjön logikájuk, problémamegoldó képességük és legyenek nyitottabbak, együttműködőbbek. Mindezt a tudást és képességet kreatív, élményalapú foglalkozásokon, közös csapatjátékokon sajátíthatják el a gyerekek. Tankönyvízű feladatok helyett például a maguk alkotta robotot programozási alapismereteik segítségével kell rávenniük arra, hogy táncoljon vagy focizzon. A korábbi évekhez képest még nagyobb hangsúlyt kap idén a robotika, az iskolai tantárgyakat, mint az angol, földrajz vagy a technika, érdekfeszítő módon, a robotika világán keresztül tanulják a gyerekek a legfrissebb digitális tudással bíró képzett pedagógusoktól.

A tábor kereteit a digitális állatkert (DigiZoo) tematikája adja, a gyerekek állatkerti maketteket, habszivacs és 3D állatokat készítenek, Lego robotokat építenek és kincskeresésben is megméretik magukat. A sok játékos elem és kooperációs gyakorlat során szinte észrevétlenül fejlődnek: gyarapodik a tárgyi tudásuk, javul a szókincsük, szövegértésük, angoltudásuk, kézügyességük, elmélyülnek társas kapcsolataik, megnyílnak és bátrabban kommunikálnak a társakkal.  A Segélyszervezet digitális eszközparkja az E.ON Hungária Csoport 14 millió forintos támogatásának köszönhetően jelentősen bővült olyan informatikai és digitális eszközökkel, amelyek lehetőséget adnak a gyermekeknek a felzárkózásra. Az E.ON számára az anyagi támogatáson, a digitális eszközök pótlásán túl kiemelten fontos, hogy az élményeken és tudáson keresztül stabil jövőképpel gazdagodjanak a programban résztvevő diákok és hogy ősszel biztosabb alapokra építve, sikeresen folytathassák tanulmányaikat. A Segélyszervezet és az E.ON Kapaszkodó 2.0 programja már harmadik éve tereli a figyelmet a halmozottan hátrányos gyerekek helyzetére, akiket tehát a vidám nyári táborok után sem hagynak magukra: az iskolakezdést követően hétvégi tanulóműhelyekkel és élménynapokkal várják őket nevelőik ebben az egész tanéves támogató programban.