Adószám: 19662927-1-43
Számlaszám: 11705008-20464565
Váltás klasszikus nézetre

Elindult Magyarország legnagyobb ünnepi összefogása

Advent első vasárnapján 26. alkalommal hirdette meg Országos Adventi Pénzadománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet. Az ünnepi sajtótájékoztatót indító gyertyagyújtás időpontja 13 óra 53 perc idén is a Segélyszervezet adományvonalára utalt. Ahogy a felhívás jelmondata az ’ÉTELT az éhezőknek, OTTHONT az otthontalanoknak, ESÉLYT az esélyteleneknek!’ is hangsúlyozza: ez az ünnepi összefogás nem csak az ajándékozásról szól. Az idén 30 éves segélyszervezet azért gyűjt, hogy egész évben segíteni tudja a nélkülözőket, és hogy kitörési pontokat tudjon kínálni a szegénységből. A járványhelyzet miatt most még inkább szükség van az összefogásra, melyhez otthonról is könnyen lehet csatlakozni!

Az Országos Adventi Pénzadománygyűjtés emblémája, a szeretet.éhség. tört mézeskalácsszív, évente emberek százezrei számára jelent egyet karácsony egyik legfontosabb üzenetével: a cselekvő szeretettel, a szegények, a hiányt szenvedők támogatásával. Ez az egyre szélesedő ünnepi összefogás teszi lehetővé, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet az ünnepeken túl is, egész évben hatékonyan tudja segíteni a nélkülözőket és bajbajutottakat. Az adventi adománygyűjtés hagyományainak része, hogy az összefogás az első adventi gyertya közös meggyújtásával veszi kezdetét, melyet idén Lévai Anikó jószolgálati nagykövet és Gáncs Kristóf kommunikációs igazgató lobbantottak lángra, majd Rost Andrea operaénekes, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas érdemes művész egy karácsonyi énekkel teremtette meg a rendezvény ünnepi hangulatát a gyertyaláng mellett.

Lévai Anikó jószolgálati nagykövet ünnepi köszöntője után Gáncs Kristóf elmondta:

A Segélyszervezet 2021-ben ünnepelhette megalakulásának 30. évfordulóját, azaz három évtizede segítik rászorulókat az összefogás erejével. Ezt az erőt pedig az napról napra, emberről emberre épülő közösség adja, amely együtt csodákra képes: sorsfordító csodákra gyerekek, és családok, nélkülözők és bajbajutottak életében. Az esztendő végéhez közeledve céllal hirdetik meg hagyományos országos adventi adománygyűjtésüket, idén is családok tízezreinek szeretnék szebbé tenni az ünnepét az otthon melegét biztosító tüzelővel, élelmiszercsomaggal, meleg étellel és nehéz sorsú gyermekeknek szervezett karácsonyi programokkal. A Segélyszervezet küldetése azonban nem ér véget az ünnepekkel! A beérkező adományok túlnyomó része a következő esztendő hétköznapjaiban teszi lehetővé, hogy ételt, otthont és esélyt adjunk a rászorulóknak, köztük azoknak is, akiket az elmúlt két évet meghatározó járvány következményei sodortak nehéz helyzetbe.

A kommunikációs igazgató ismertette az előző évi adventi pénzadománygyűjtésből megvalósuló segélyakciókat, egész éves programokat és fejlesztéseket. Elmondta, hogy a 2020 adventjén összegyűlt közel a 232 millió forint 5%-át fordították ünnepi segélyakciókra: több ezer adag meleg étel kiosztására, tüzelőre, élelmiszersegély-csomagokra, valamint a segélyszervezet átmeneti otthonaiban élő családok és további több ezer gyermek számára szervezett karácsonyi programokra. A fennmaradó források nagyban hozzá járultak a Segélyszervezet egész évben folyamatosan működő szociális intézményeinek támogatásához, valamint konkrét fejlesztésekhez. Utóbbiak közül kiemelte a Segélyszervezet az olaszliszkai intézményének bővítését egy új gyermekfejlesztő központtal, hogy még több gyermeket tudjanak fogadni a munkatársak a foglalkozásokon és napközis táborokban. A szolnoki intézmény udvarának rendezését és egy játszótérrel való felszerelését, hogy a családok átmeneti otthonában lakó és a fejlesztő foglalkozásokra érkező gyermekek biztonságos, gyermekbarát környezetben tölthessék szabadidejüket. Vizsolyban, Boldogkőújfalun és Lakócsán pedig, a Felzárkózó Települések Program keretében létrehozott Jelenlét pontok körülményeinek és felszereltségének fejlesztését, továbbá egy új Jelenlét pont létrehozását Felsődobszán segítették elő a pénzadományok. A 2022-es fejlesztési tervekből kiemelte a szolnoki központ újabb, főként gyermekek számára tervezett közösségi terekkel történő bővítését, valamint az országos vonatkozású munkahelyteremtő (mezőgazdaság) fejlesztési célokat.

Gáncs Kristóf elmondta: hosszas előkészületek és széleskörű partneri összefogás előzte meg a gyűjtést annak érdekében, hogy idén is minél többekhez jusson el a felhívás és minél egyszerűbben lehessen csatlakozni az országos összefogáshoz. Az adománygyűjtési formákat ismertetve kiemelte: a 1353-as adományvonalon hívásonként, illetve sms-enként 250 forinttal bármikor és bárhonnan lehet csatlakozni az összefogáshoz. Aki nagyobb összeget szeretne felajánlani és rendelkezik bankkártyával, az a www.segelyszervezet.hu oldalon egyszerűen és biztonságosan adakozhat. Természetesen továbbra is lehet segíteni átutalással és csekken a 11705008-20464565 bankszámlaszámon is.

A kommunikációs igazgató emlékeztetett arra is, hogy bár az advent csak a mai napon veszi kezdetét, az előző évekhez hasonlóan a gyűjtés a Tesco áruházakban már november 15-én elkezdődött, és advent első vasárnapjáig már több mint 60.000 darab 250 forintos adománykupont vásároltak az áruházak kasszáinál. A nagyobb postákon kihelyezett gyűjtődobozokban gyűjtik a pénzfelajánlásokat vagy csekken lehet adományozni.

A sajtótájékoztató résztvevői végül az adományvonal 1353-as számait üres adományrekeszekből megformáló installációból néhányat élelmiszerrel, ruhával, tűzifával és gyermekjátékokkal töltöttek meg. Az adománycsomagokat egy rászoruló családhoz vitték el, kifejezve ezzel, hogy a telefonhívásoknak köszönhetően a pénzadományokból tényleges segítség lesz sok ezer család számára.