Gyermekbarát játszóhely a repülőtéren a menekülő családoknak

Számos Ukrajnából elmenekült család várakozik a budapesti Liszt Ferenc Repülőtéren arra, hogy tovább indulhasson. A sok esetben kisgyerekes családoknak hosszú órákat, sőt akár egy vagy több napot is várniuk kell az első járatra, amire sikerült jegyet szerezniük. A gyakran kemény megpróbáltatásokon átment, kimerült családokat a Budapest Airport felkérésére gyermekbarát játszóhely működtetésével segíti az Ökumenikus Segélyszervezet. Az egymást több turnusban váltó önkéntesek különféle játékokkal, kézműves-foglalkozásokkal várják a gyerekeket, a kicsik számára pedig pelenkát, higiénés eszközöket és bébiételt is biztosítanak. Sok olyan család érkezik a repülőtérre, akiknek több éjszakát is Budapesten kell töltenie, de szállásuk nem megoldott. Számukra átmeneti szállást is nyújt fővárosi intézményeiben az Ökumenikus Segélyszervezet, ahová a Budapest Airport kisbuszai szállítják el, majd vissza őket.

Mint ismeretes, az Ökumenikus Segélyszervezet eközben folyamatosan működteti segítő pontjait a határ mindkét oldalán, a beregsurányi határátkelő ukrajnai oldalán, illetve a magyarországi Barabás településeken is. Debreceni, miskolci és budapesti intézményeiben szálláshelyeket alakított ki, valamint több kamionnyi élelmiszer és higiénés szerekből álló adományt szállít a háború elől menekülő családok ellátása érdekében a határ menti régióba. Több kárpátaljai járásban közösségi szállókon és családoknál lakó menekültek élelmezését is segítik a magyar szervezet munkatársai. A segélyszervezet humanitárius irodát nyitott Lembergben is, ahol egyrészt tevékenyen segítik a menekültek ellátását, miközben egy komplex segélyprogramot készítenek elő az ACT Alliance nemzetközi segélyszervezeteket tömörítő szövetség tagjaként.