Adószám: 19662927-1-43
Számlaszám: 11705008-20464565
Váltás klasszikus nézetre

Köszönet az önkénteseknek és ünnepi könyvbemutató

Az elmúlt évek során végzett lelkes, kitartó és önzetlen munkáért mondott köszönetet önkénteseinek az Ökumenikus Segélyszervezet december 5-én a budapesti Akvárium Klubban, az Önkéntesek Világnapján. Az elismeréseket Gáncs Kristóf kommunikációs igazgató adta át a segélyszervezet olyan ismert önkénteseivel együtt, mint Katus Attila, Dombi Rudolf és Lékai-Kiss Ramóna.

A különleges esemény egy könyvbemutatónak is helyet adott. A rendezvényen a jelenlévő sztárok bevonásával pódium beszélgetés keretében mutatták be az Ökumenikus Segélyszervezet harminc éves fennállásának jubileuma apropóján kiadott És te mit kaptál? című könyvet. A Luther Kiadó gondozásában megjelent könyvben a szervezet sokszínű közösségének ismert tagjai vallanak arról, mit ad számukra, és hogyan vált életük részévé a segítő munka (Berki Krisztián, Dombi Rudolf, Dombóvári István, Fabiny Tamás, Gyurta Dániel, Iszak Eszter, Katus Attila, Kovács Koko István, Lehel László, Lékai-Kiss Ramóna, Lévai Anikó, Nagy Ervin, Rátonyi Kriszta, Rost Andrea, Szabados Ágnes, Wolf Kati). Az ismert önkéntesek történetei mellett több rászoruló pedig azt meséli el, hogy milyen módon segítette őt – akár életre szólóan – krízishelyzetéből való kilábalásban a segélyszervezet támogatása.

Gáncs Kristóf a most megjelent könyvben szereplő történetek kapcsán kiemelte: 

Egy-egy szó, egy-egy élmény, egy-egy történet, amelyeken keresztül közelebb kerülhetünk egy segítő szervezet DNS-ébe kódolt titokhoz, amely kimondatlanul is mindig jelen van, amikor az egyik ember ismeretlenül, érdek nélkül segíti a másikat. Miközben a segítők vallomásait és a segítettek sorsfordító történeteit olvassuk, nemcsak inspirációt kaphatunk, hanem reményt is, hogy a világot és benne az embert mégiscsak a Jó mozgatja.

A kommunikációs igazgató az önkéntesek világnapja kapcsán hangsúlyozta: az önkéntes csapat olyan háttérbázis, akik nélkül kevesebbet tudna vállalni a segélyszervezet, ezért nagyon hálás mindenkinek, aki ily módon csatlakozik a rászorulókat segítő munkához. Mint mondotta, bár a járványhelyzet miatt az önkéntes munka lehetőségei szűkültek, de így is 700 fő több mint 2000 órányi önkéntes munkával segítette a segélyszervezet munkáját 2021-ben.

A rendezvény a világnap alkalmával kitüntetettek méltatásával folytatódott. Olyan önkéntes segítők részesültek elismerésben, akik az elmúlt években – a járványhelyzet ellenére is – kiemelkedően sok segítséget nyújtottak a szervezet munkájához. Több esetben emelték ki a rugalmasság és megbízhatóság mellett a kedvességet, a jó humort, illetve a közvetlen egyéniséget, melyek a segítő tevékenység mellett mind hozzájárulnak az önkéntes közösség építéséhez. Számos esetben a talpraesettséget és a megbízhatóságot domborították ki, mely által az önkéntesek oszlopos tagjává váltak a csapatnak. Van, aki egy éve jár rendszeresen egy hajléktalanok nappali melegedőjébe, nem ritka, hogy heti negyven órán át segítve a rászorulókat. Mások pedig ugyanúgy aktívak a meleg ételek házhozszállításában, mint a gyermekek számára való meseolvasásban, vagy éppen az Adományponton történő önkénteskedésben. Van, aki a sporteseményekre való kitelepülések alkalmával segít rendszeresen, ahol sokat számít például az is, hogy több nyelven megszólalva, a külföldi érdeklődök számára tud hasznos információval szolgálni a segélyszervezet munkájával kapcsolatban. Az oklevelek átadásakor volt, akinek a kastélyosdombói gyerektáborokban, illetve egyéb rendezvényeken nyújtott segítségét emelték ki, másokat az adománygyűjtő kitelepüléseken történő aktív munkája tesz üde színfoltjává a különböző egyéniségű segítőkből álló, de annál összetartóbb közösségnek.

Az oklevelek átadását követően következett a meglepetés: az esemény házigazdájaként a díjak átadásában is résztvevő Lékai-Kiss Ramóna díjátadóból is díjazottá vált: Gáncs Kristóf hozzá fordulva mondott köszönetet az elmúlt években mutatott, számos formában testet öltő segítő elköteleződéséért. A népszerű műsorvezető 2015 óta végzett elkötelezett önkéntes tevékenységét a kommunikációs igazgató méltatta a következők szerint:  lelkesedése és elkötelezettsége nemhogy fogyna, de évről-évre nő. Példaértékű alázattal és teljes szívvel segíti a segélyszervezet munkáját, munka és család mellett is mindig prioritásként kezelve az önkéntes feladatokat. Vannak kampányok, melyeknek az arca, másoknak hangja, míg számos segélyakcióban két kezével segít. Az aktív önkénteskedés mellett a kommunikációs igazgató hangsúlyozta: Ramóna közösségi médiás felületein kiemelt helyet kapnak a segélyszervezet üzenetei, fiatalok százezreit szólítva meg ezzel.