Adószám: 19662927-1-43
Számlaszám: 11705008-20464565
Váltás klasszikus nézetre

Modellértékű technikum Biatorbágyon

Január 19-én helyezték el a szeptemberben induló, Magyarországon modellértékűnek számító Biatorbágyi Innovatív Technikum és Gimnázium (BIT) alapkövét. A BIT a jövőben 500 diák számára kínál piacképes szaktudást, valamint egy gimnáziumi osztályt is indít. A 2022 szeptemberében induló osztályokba február közepéig lehet jelentkezni. A 11 ezer négyzetméteres középiskola építését Magyarország Kormánya finanszírozta, az előkészítés pedig az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és a dán Velux Alapítványokkal együttműködésben valósult meg. Az iskolát az Ökumenikus Segélyszervezet az Oktatásért Alapítvány működteti majd.

A nagyszabású beruházást alapos tervezés előzte meg, melyben vezető építészeti, pedagógiai, digitalizációs és fenntarthatósági szakemberek dolgoztak azért, hogy egy valóban kiemelkedő 21. századi iskolaépület születhessen meg. A BIT mind az oktatási környezet kialakításában, mind az oktatási módszertanban épít a legkorszerűbb nemzetközi és hazai tapasztalatokra. Az intézmény célja, hogy a legkorszerűbb eszközökkel, a legjobb pedagógusok segítségével támogassa diákjait, hogy azok piacképes szaktudást szerezve a legjobb esélyekkel induljanak a munkaerőpiacon, vagy alapozzák meg továbbtanulásukat.

 

A teljes kivitelezés 2022 végén fejeződik be, de a fenntartó fontosnak tartja, hogy az első osztályok már 2022 szeptemberében elindulhassanak. A tanév első félévében a frissen felújításra kerülő bicskei Vajda János Technikum épülete fog otthont adni az iskolának. A modern oktatási környezet így az első félévben is biztosított lesz, ahogy a kiemelkedő színvonalú oktatás is, mivel az átmeneti helyszínen is a BIT tanárai várják majd a beiratkozó diákokat. Az első félévet követően a BIT birtokba veszi a biatorbágyi új épületet. Az idén induló két osztály közül az egyik pénzügy-számvitel technikumi, a másik gimnáziumi osztály lesz. Ezekbe a felvételi eljárás keretében február 15-ig lehet jelentkezni. A 2023-24 tanévtől kezdődően további technikumi osztályok is indulnak logisztikai és informatikai területeken.

A 11 ezer négyzetméteres új középiskola 15 milliárd forintból épül zöldmezős beruházás során. Az intézmény Magyarországon modellértékűnek számít, előkészítése Magyarország Kormányával, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és a dán Velux Alapítványokkal együttműködésben valósult meg. A BIT működéséért az Ökumenikus Segélyszervezet az Oktatásért Alapítvány felel majd.

Az építési munkálatok októberben kezdődtek meg, ezért a fejlesztéshez kapcsolódó alapkőletételre 2022. január 19-én ünnepélyes keretek között kerülhetett sor. Az eseményen részt vett dr. Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár, Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár, Tarjáni István polgármester és Frész Attila az épülő Biatorbágyi Innovatív Technikum és Gimnázium igazgatója.