Rendkívüli kihívásokkal találkoznak a Segélyszervezet munkatársai a járványhelyzetben

Sajtóközlemény, Budapest, 2020. május 11.

Van olyan szociális munkás, aki a krízis idejére beköltözött az átmeneti otthonba, hogy segíteni tudjon az ott élő családoknak

Az Ökumenikus Segélyszervezet nem engedi el a rászorulók kezét a járvány alatt sem.  Munkatársai szerint a személyes kontakt hiánya az egyik leghátráltatóbb tényező a mindennapi munkában, de a rendkívüli higiénés körülmények betartása is új, extra kapacitást és költséget igénylő módszerek bevezetését követeli meg. Nagyot változott az átmeneti otthonban élő családok, a hajléktalanok, az idősek és a szenvedélybetegek ellátása a járványhelyzetben.

Hogyan tartson bizalmas esetmegbeszélést egy az Ökumenikus Segélyszervezethez forduló szenvedélybeteggel a szakember? Hogyan biztosítsák az extra higiénés körülményeket a hajléktalanokat segítő intézményekben? Hogyan fogadjon be új családot az átmeneti otthon, ahol védeni kell a már bentlakókat és a kijárási korlátozás miatt őket ellátó munkatársakat a zavartalan mindennapok érdekében? – ezekkel és sok ilyen jellegű kérdéssel szembesülnek naponta az Ökumenikus Segélyszervezet országos hálózatának intézményeiben dolgozó szociális munkások, szakemberek.

Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális igazgatója a közelmúltban bejárta intézményhálózatuk minden központját. A szakember személyes tapasztalatai szerint az, hogy az intézmények a járványhelyzetben is be tudják tölteni küldetésüket, leginkább az időben elkezdett felkészülésnek köszönhető. Már március elején elkezdték az átállást az online kapcsolattartásra, melynek érdekében begyűjtötték az e-mail címeket és közösségi programokon keresztüli elérhetőségeket. A szakember elmondta, hogy sok esetben ki tudják váltani az online platformok a személyes találkozást, de vannak helyzetek – például első beszélgetés egy szenvedélybeteggel –, ami mindenképpen személyes találkozást igényel. Ezeket úgy oldják meg, hogy a szigorú biztonsági előírásokat betartva például az intézmény kerthelységében egymástól 5 méterre elhelyezett székeken ülve beszélgetnek. Rácsok Balázs elmondta, hogy sok esetben, amikor online és telefonos kapcsolat is létrejöhet, inkább a telefonos beszélgetést választják a segítséget kérők, hiszen ott az élő szó, a kollégák hangja is támogatást jelent számukra.

Rácsok Balázs elmondta, hogy a krízisidőszakban megnövekedett kapacitásigény miatt sok szociális munkásnak egyéni áldozatot is kell hoznia. Van olyan intézményvezető, aki csak úgy tudja ellátni a munkáját, hogy gyermekére a nagyszülők vigyáznak, ő pedig csak a kerítésen keresztül tud a nap végén találkozni rövid időre kisfiával, amíg a krízis tart. Van olyan kolléga, aki konkrétan beköltözött az egyik intézménybe, hogy folyamatosan segíteni tudjon a karantén szerű körülmények ott élő rászorulóknak.

Az Ökumenikus Segélyszervezet intézményeinek a járványhelyzethez alkalmazkodó speciális működtetése mellett online nyújt tanácsadást a bezártság miatt fokozottabban megjelenő kapcsolati erőszak érintettjei számára. Továbbra is segítséget nyújt azokon a helyszíneken, ahol a közösségi programokat (tanoda, biztos kezdet gyerekház, közösségi terek) eredeti formájukban fel kellett függeszteni: sok esetben online és telefonon tartva kapcsolatot a korábban az intézménybe járó családokkal, vagy akár érintkezésmentes adományátadással támogatva a nélkülözőket. Immunerősítőkkel és vitaminokkal segít idősek otthonaiban és szociális intézményekben, továbbá maszkokat, kéz- és felület-fertőtlenítő szereket szerez be és oszt ki rászorulóknak.

A segélyszervezet járványhelyzetben is zajló munkáját, illetve rendkívüli feladatait OTTHONRÓL is lehet támogatni: Bankkártyás adományozással itt, a honlapon és a 11705008-20464565 számlaszámon „koronavírus” megjelöléssel. A 1357-es adományvonal tárcsázásával, hívásonként 500 forinttal a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsba tartozó 6 nagy magyarországi karitatív szervezet munkáját lehet támogatni.