Adószám: 19662927-1-43
Számlaszám: 11705008-20464565
Váltás klasszikus nézetre

Sikeres egészségügyi segélyakció a Ninivei-fennsíkon

Sajtóközlemény, Budapest-Erbil, 2020. május 4.

 

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet erbili székhelyű képviselete számos humanitárius segélyakciót hajtott végre Irakban az elmúlt évek során; ezúttal az iraki iroda munkatársai a kialakult pandémiás helyzetre reagálva a Ninivei-fennsíkon vittek véghez sikeres egészségügyi segélyakciót 2020. április 26-án.

A Segélyszervezet két, a koronavírus elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó járványkórháztól kapott megkeresést követően szerzett be nagy mennyiségben orvosi segédeszközöket majd osztotta szét azokat. Kórházanként többek között 5 000 orvosi maszk, 10 000 pár gumikesztyű, 2 000 izolációs köpeny, 100 liter kézfertőtlenítő-koncentrátum, 50 oxigénmaszk, valamint oxigénszabályozók, gégetükör-szettek, lézeres hőmérők kerültek kiosztásra. Az akciót nehezítette az érvényben levő szigorú kijárási korlátozás, melyet figyelembe véve a Segélyszervezet a helyi kormányzattal szorosan együttműködve és koordinálva hajtotta végre az eszközök beszerzését valamint átadását a két kórház részére, melyek közül a Hamdaniya-i kórházzal már volt egy korábbi sikeres együttműködés.

 

Az életmentő fontosságú eszközök átadására az iraki szövetségi területek és a kurdisztáni régió határán került sor ugyanis a két terület között határzár van jelenleg. A több száz doboznyi segélyárut a Hadmaniya-i kórház vezetése vette át, és vállalta, hogy segítségével a moszuli járványkórházhoz is eljut az adomány.

Az összesen ötmillió forint értékű segélyakció a Külgazdasági és Külügyminisztérium által támogatott „Iraki menekültek visszatelepülésének, helyben maradásának támogatása” elnevezésű program és a Hungary Helps program keretében valósult meg.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet számára fontos, hogy a világjárvány ideje alatt se engedje el a rászorulók kezét, hogy hazai és nemzetközi segítségnyújtó tevékenységét változatlanul folytathassa, hiszen minden korábbinál nagyobb szükség van rá.