Több mint 700 ezren csatlakoztak az Országos Adventi Pénzadománygyűjtéshez

2021 adventjén az Ökumenikus Segélyszervezet 26. alkalommal indította el Országos Adventi Pénzadománygyűjtését. A szeretet.éhség. mottóról és „kiharapott” mézeskalácsszívről ismert felhívás hatására – a gyűjtés partnereinek és a médiának köszönhetően – több mint 700 ezren csatlakoztak a Segélyszervezet célkitűzéseihez. Az adománygyűjtés eredményeit február 2-ai sajtótájékoztatón ismertették, mely alkalommal köszönetet mondtak az összefogás minden támogatójának, partnerének, adományozójának és önkéntesének. A rendezvényen Lehel László elnök-igazgató ismertette a gyűjtés eredményeit, majd a beérkezett adományok felhasználási tervét részletezte. Jelen volt Pálinkás Zsolt, a szeretet.éhség. kampányhoz 2021-ben is csatlakozó Tesco vezérigazgatója, aki Magyarország legnagyobb adománygyűjtő csapatának eredményeiről számolt be, majd átadta Lehel Lászlónak az áruházi gyűjtést szimbolizáló adománytáblát.

Bár 2021-ben a pandémia miatt sok tekintetben továbbra is rendhagyóak voltak az adománygyűjtés és a segélyakciók keretei, de a Segélyszervezet üzenete változatlan maradt: azért hirdetett összefogást, hogy rászorulók ezreinek tegye szebbé az ünnepét, és hogy a következő év hétköznapjaiban is segíteni tudja a nélkülözőket és bajbajutottakat. Az ünnepi segélyakciók változatlan céllal, de a járványhelyzethez alkalmazkodó biztonsági előírások betartásával valósultak meg: A hagyományos nagy szeretetvendégségek során az biztonságos ültetési rend, a maszkviselet és a plexivel elválasztott tálalás is a résztvevők biztonságát szolgálta. Emellett az adományátadásokat is a járványügyi előírásoknak megfelelően szervezték a segélyszervezet munkatársai (pl. élelmiszer, tűzifa-támogatás). Az adománygyűjtés fókuszában ugyanakkor most sem csak az ajándékozás, hanem a Segélyszervezet egész éves szegénység elleni küzdelme volt, melyet országos intézményhálózatán keresztül folytat az év 365 napján.

A beérkező adományok az országos intézményhálózaton keresztül végzett egész éves minőségi munkavégzés biztosítása mellett hozzájárulnak a tervezett fejlesztésekhez is, így többek között a szolnoki központban egy újabb gyermekfejlesztési munkának otthont adó épületrész létrehozásához, a szervezet olaszliszkai központjának további korszerűsítéséhez, valamint munkahelyteremtő programok bővítéséhez.

Az összefogáshoz ez alkalommal is számos módon lehetett csatlakozni, de a legnépszerűbb adományozási forma ezúttal is a 1353-as adományvonal volt, amit advent időszakában több mint 371 000 alkalommal tárcsázták országszerte, hívásonként/sms-enként 250 forintot felajánlva a Segélyszervezetnek. Az adományvonalon érkezett több mint 92 millió forintnyi felajánlással, a Tesco áruházaiban illetve online felületén vásárolt adománykuponokból összegyűlt 85 000 000 forinttal, valamint a magán- és vállalati befizetések 90 875 320 forint adományával a 2021. évi Országos Adventi Pénzadománygyűjtés során összesen 273 141 472 forint felajánlás érkezett.

Az Ökumenikus Segélyszervezet ezúton is köszönetét fejezi ki minden támogatónak, vállalati és médiapartnernek, magánadományozónak és önkéntesnek a segítségéért!