Szolidaritási akció: Humanitárius válság a Közel-Keleten
Segítek
Adományozás

 

 

2022 szeptemberében Anasztázia és férje, Arkagyij az orosz-ukrán háború elől menekülve maguk mögött hagyták Donbaszt és a tengerről folyamatosan támadott Odesszát. Szorult helyzetükben végül Budapesten leltek menedékre. A pénzügyi végzettségű Arkagyij azonban egy év után elvesztette az addig biztosnak tűnő állását, így a párnak hamarosan be kellett látnia: a kezdetekben bérelt budapesti lakásuk finanszírozása már nem fér bele a kereteikbe. Válságos élethelyzetük miatt kerültek kapcsolatba Segélyszervezetünk munkatársaival.

Segítségükkel átmenetileg az Üdvhadsereg Szabadegyház Magyarország által épített menekültszállásra költözhettek, Budapest egyik külvárosi kerületébe. Céljuk, hogy amíg a szálláson élnek, elegendő pénzt gyűjtsenek össze a továbblépéshez: egy önálló budapesti lakás bérléséhez. Ehhez első lépésben keményen kell tanulniuk azért, hogy jól fizető munkát szerezzenek.

„Magyarországra érkezésünkkor még senkit sem ismertünk itt. Azóta több barátunk is lett, főleg a volt FÁK országaiból, akikre számíthatunk"

– meséli Arkagyij, hozzátéve, hogy habár sok segítséget kaptak, mégis olyan helyzetben találták magukat, amelyben a legjobb barátok sem tudták kisegíteni őket.

„Eleinte úgy tűnt, minden rendben alakul, egészen addig a pontig, amikor elvesztettem az állásomat, egyben legfőbb bevételi forrásunkat. Ezért nem volt más választásunk, új munkát és más lehetőségeket kellett keresnünk.“

Több szervezethez is fordultak, hátha segítséget kapnak, és még azt is fontolóra vették, hogy a háború ellenére visszaköltöznek Ukrajnába. Ezt azonban elvetették:

„családi okok miatt nem térhetünk vissza az otthonunkba”

– mondja Anasztázia. Végül az Üdvhadsereg és Segélyszervezetünk együttműködése által került pont ügyük végére. 2024 februárjában az Ukrajnai Menekülteket Támogató Központunk ajánlotta figyelmükbe a lehetőséget, hogy az Üdvhadsereg menedékhelyére költözzenek. Ők pedig örömmel fogadták el ezt. A házaspár azóta a menekültszállás egyik garzonlakásában él: a szoba francia ággyal és egy kis konyhával felszerelt, és saját fürdőszoba tartozik hozzá. Az itt töltött eddigi néhány hónap alatt ráadásul a szálláson egy összetartó közösség kovácsolódott, amelyben a házaspár és a további 11 menedékre lelt lakó aktívan igyekszik támogatni egymást. A mindennapi megélhetésüket ezen kívül Segélyszervezetünk rendszeres élelmiszeradománya is segíti.

Anasztázia bizakodva áll a helyzetükhöz, és hisz abban, hogy az előttük álló kihívások valójában a fejlődésüket mozdítják elő.

„Kicsi ugyan most az életterünk, de van ebben pozitívum is, különösen a kapcsolatunkra nézve. Itt a nyár, csiripelnek körülöttünk a madarak, brekegnek a békák, és a minket körülvevő természet mentálisan jót tesz nekünk. Az, hogy itt lehetünk, segít újra megtalálni a szellemi és anyagi stabilitásunkat.”

Ezzel Arkagyij is egyetért, és hozzáteszi:

„Nyugodt, csöndes ez a környék, és közben mégis Budapesten van. Ez a kis lakás pedig csodás és modern. Pedig sok albérletet láttunk már, ami megfizethetetlen áron van, mégis rosszabb minőségű, mint ez.”

Róbert, Segélyszervezetünk humanitárius koordinátora szerint a házaspár jó úton halad a megerősödés és önállósodás felé. A várakozásoknak megfelelően a stabil környezet jó hatással van rájuk. Arkagyijt az utóbbi időben már több állásinterjúra is behívták, Anasztázia pedig a takarítói munkától sem riadt vissza annak érdekében, hogy minden nap vacsora kerülhessen az asztalukra. Angolul is elkezdtek tanulni, és mentális egyensúlyuk megtalálásának érdekében terápiás csoportba is járnak.

„Muszáj találnunk egy biztos állást, ehhez pedig nélkülözhetetlen, hogy megtanuljunk jól beszélni angolul. Itt ezekre tudunk fókuszálni, ezért hálásak vagyunk Nektek, hogy segítségetekkel talpra állhatunk”

– mondja Arkagyij, reménnyel teli mosollyal az arcán.