Adományozás

A komlótermesztésnek nagy hagyománya volt Magyarországon, ám az elmúlt évtizedekben a hazai termesztés szinte teljesen eltűnt.
Ezt a hagyományt kívánta újjáéleszteni a HEINEKEN Hungária és segélyszervezetünk három éve indult közös programja, mely a kezdetektől fogva az Agrárminisztérium támogató együttműködésével zajlik. A kezdeményezés célja: növelni a jó minőségű, magyar alapanyagok mennyiségét a sörgyártásban, s emellett hozzájárulni a hátrányos helyzetű régióban élő, a termesztésbe és feldolgozásba résztvevő családok megélhetéséhez. 2021 nyarának végén immár második alkalommal zajlott a szüret Kastélyosdombón, melyre idén még a tavalyinál is nagyobb szabású és színesebb családi-zenei programmal vártuwk az érdeklődőket.

Augusztus 28-án, szombaton Komlószüret Kastélyosdombón címmel rendeztünk jótékonysági zenei és családi programot. A térségi központunknak is helyet adó Erdődy-kastélyparkban a világszínvonalú zenei program mellett termelői piac, sport- és gyermekprogramok, valamint ismert stand up előadók műsora várta a közönséget.

A családi programot az idei évben is egy szűk körű szakmai tanácskozás előzte meg a komlótermesztés jelenéről és jövőjéről, többek között az ünnepi megnyitó felszólalói és Josef Reiter, az osztrák komlószövetkezet korábbi elnöke, Lados Péter, a HEINEKEN Hungária Zrt. Sopron Sörgyár sörfőzőmestere és Katona Csaba történész részvételével. A HEINEKEN bejelentette, hogy a Soproni 1895 nevű prémium lager sörükhöz már a kastélyosdombói komlót fogják használni.

A megnyitót követően az esti jam sessionig a zenéé volt a főszerep, olyan neves előadókkal, mint Ripoff Raskolnikov – Nagy Szabolcs (AT-HU), Tim Lothar & Mojo (DK-HU), Little G Weevil Band ft. Dionne Benett, Rita Foris, Andelic Jonathan (H-UK). A komlószüretre érkező családok sport és gyermekprogramokon vehettek részt a délután folyamán (bábelőadás, teqball, darts foci és kalandpark). A koncertek között pedig Tóth Edu és Bellus István népszerű stand-up előadók gondoskodtak a felnőttek vidámságáról.

Az esemény 1000 forintos jelképes belépődíja – más helyszíni jótékonysági lehetőségek mellett – Iskolakezdés együtt! segélyakciónkat támogatta. A rendezvény valamennyi elemében megjelent adománygyűjtésünk, mely segélyakció hátrányos helyzetű gyermekek tanévkezdéséhez nyújt támogatást új, minőségi tanszerek formájában. A látogatók ahhoz járulhatnak hozzá, hogy a térségben élő, több száz nehéz sorsú gyermek is a szerencsésebb társaikhoz hasonló esélyekkel kezdhesse a tanévet.