Adományozás

13. Partneri Találkozó – 2021

2021. november 9-én immár tizenharmadik alkalommal került sor az Ökumenikus Segélyszervezet éves Partneri Találkozójára. Az eseménynek otthont adó Eiffel Műhelyházban ezúttal több mint 80 vállalati partner vezető képviselői gyűltek össze, akiket Rátonyi Kriszta a rendezvény háziasszonya, majd Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója köszöntött.

Lehel László, a Segélyszervezet elnök-igazgatója beszámolójában nemcsak az elmúlt 2 évet, hanem a szervezet 3 évtizedét is értékelte. A 30 évre visszatekintve, a szervezet vezetője kitért a kezdetekre is, a ’90-es évek elején hazánkba érkező menekülteknek való segítségnyújtásra. Hangsúlyozta: az első évtizedet a humanitárius munkában meghatározták a nemzetközi együttműködések a nyugat-európai szervezetekkel, amiből nagyon sokat tanult az akkor induló szervezet, és megnyíltak az első állandó intézmények is Debrecenben és Budapesten.

A Segélyszervezet második évtizede az intézményesülésről szólt, a puszta segélyezesen túlmutató munkáról, a szegénységből kiutat mutatásról. A szervezet alakította ki a Családok Átmeneti Otthonainak a módszertanát. Jelentősebbé vált a nemzetközi jelenlét is, Csecsenföldön, Srí Lankán át Afganisztánig. Az Európai Unió humanitárius hivatalával, az ECHO-val kötött partnerszerződés is mutatja, hogy a nemzetközi humanitárius és fejlesztési munka terén is a legfelkészültebb hazai szervezetté vált az Ökumenikus Segélyszervezet.

Az épp lezáruló harmadik évtized a lendületes fejlődésről, növekedésről és modern közösségépítésről szólt.  A szervezet élen jár az új adománygyűjtési formák, például az online adományozásban rejlő lehetőségek kiaknázásában is. Szorosabbra fűzte az együttműködést a vállalati szektor szereplőivel. Ezt jól mutatja, hogy a legutóbbi partneri találkozó óta, azaz az elmúlt 2 évben 200 vállalati együttműködés valósult meg.

A Segélyszervezet szorosabb együttműködést alakított ki a hazai segítségnyújtás terén a kormányzattal: szerepet játszott törvényjavaslatok megfogalmazásában, a nemzeti szociálpolitika alakításában. A szervezet vezérelve a tudatos építkezés, a konzervatív szociálpolitika képviselete: segélyezés helyett fejlesztés, képzés, kitörési lehetőségek biztosítása. A Segélyszervezet országos hálózat ugyanezeken az értékeken alapul. A kiszámíthatatlan időben is kiszámítható teljesítményt és munkát végez a szervezet, szilárd alapértékek mentén. A nemzetközi tevékenység is (Afganisztán, Irak, Ukrajna) a kormányzattal együttműködésben fejlődött, sőt már más európai kormányok és külföldi szervezetek forrásait is növekvő mértékben használják fel a „magyar ökumenikusok”.

A jövőre térve, az elnök-igazgató kiemelte:

A szociális munka végzése során nem maradunk a kapukon belül, hanem térségfejlesztés irányába is elmozdulunk. Szociális vállalkozásokat indítottunk az önfenntartás és munkahelyteremtés jegyében. Egyre fontosabbá válnak számunkra a képzések: létrehoztuk az Ökumenikus Segélyszervezet az Oktatásért alapítványt, mely égisze alatt Biatorbágyon technikum és gimnázium indul.

Kiemelt figyelmet kíván szentelni a szervezet a digitalizációnak: segítséget nyújt a digitális szegénység felszámolásában, ami a járvány alatti nehéz körülmények között még fontosabbá vált.

Zárásként Lehel László köszönetet mondott az elmúlt időszak együttműködéseiért: a Segélyszervezet nem engedte el a rászorulók kezét a járványhelyzetben sem,  a támogatói kör pedig a szervezet kezét nem engedte el.

A beszédet követően a rendezvény emelkedett hangulatáról a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei gondoskodtak: Csajkovszkij balettműveiből adtak elő részleteket, illetve a Besh o droM egyik darabjára táncoltak.

A hagyományokhoz hűen Lévai Anikó, a Segélyszervezet jószolgálati nagykövete tartotta meg a pohárköszöntőt.

„A legértékesebb régiségek, amiket érdemes gyűjteni, a kedves és öreg barátok.” – idézte a jószolgálati nagykövet. Kiemelte, hogy a tavalyi évben elmaradt a találkozó után még jobban felértékelődött a személyes találkozás, a közösség erejének érzése és öröme. Két és fél évtizede már a Segélyszervezet jószolgálati nagyköveteként tapasztalhatta meg napról napra, hogyan fejlődik, újul meg, s válik az ország egyik legnagyobb karitatív szervezetévé az Ökumenikus Segélyszervezet.

Hangsúlyozta, hogy a vállalati partnerek is meghatározó részesei a fejlődésnek, sikereknek. A sokszínű partneri közösség már számtalan helyzetben bizonyította az összefogás erejét, legyen szó korábbi természeti katasztrófákról vagy a világjárványról.

Akkor végeznénk igazán sikeresen a munkát, ha már nem lenne ránk szükség – mondtuk régebben. De a világ nem lett jobb, kényelmesebb hely, még ha a rendszerváltás óta fejlődik is országunk, csökken a szegénység, javul az állami ellátás, egyre több rászorulót védenek a jogszabályok. Az állam mellett az egyházak és karitatív szervezetek is nagyon fontos munkát végeznek. Összességében Magyarország egy biztonságos hely a szociális hálónak köszönhetően. De a folyamatosan változó világ újabb kihívásokat jelent – akár népességnövekedés, akár a szegénység újratermelődése miatt. Mindig is szükség lesz azokra a szervezetekre, amelyek a fenntarthatóság jegyében bölcsen nyújtanak segítséget a bajbajutottaknak. Ilyen szervezet az Ökumenikus Segélyszervezet.

A jószolgálati nagykövet Szabó Magda szavaival zárta a köszöntőt: „Ott kezdődik az emberség, ha az ember észreveszi, hogy mások is élnek rajta kívül a földön, és amit tesz úgy teszi, hogy nemcsak magára gondol, de másokra is.”

A rendezvény utolsó szakaszát a koccintásokat követő beszélgetések adták, melyekben a kapcsolatépítés mellett idén is az év végi események tervezésének, illetve a következő év lehetőségei feltérképezésének jutott a főszerep.

Az eseményhez a pezsgőt a SAUSKA biztosította; külön standnál az Ökumenikus Segélyszervezetet támogató jótékonysági termékét, a szeretet.éhség. cuvée-t, valamint a Segélyszervezet egyik szociális gazdaságában termelt, Kastélyosdombói Sajtműhely termékeit is megkóstolhatták a résztvevők.