Adományozás

16.000 embert látnak el az Ökumenikus Segélyszervezet Irakban épített új egészségügyi központjai

Az iraki Szindzsár az Iszlám Állam rémuralma alól utoljára felszabadított területek közé tartozik, ahol mindent újra kell építeni, hogy a terrorszervezet által elüldözöttek visszatérhessenek otthonaikba. Ezt a célt segítve Hatín és Szulág településeken két új egészségügyi központot épített helyi partnerének bevonásával az Ökumenikus Segélyszervezet. Az intézményeknek köszönhetően a két település összesen 8000 lakosának így már nem kell fél napot utaznia egy egyszerű orvosi vizsgálatért, hanem helyben is hozzáfér az alapvető egészségügyi ellátáshoz. Az intézmények emellett a körzetben lakó további nyolcezer főnek is ellátást nyújtanak.  

 

A 2023 januárjában kezdődött és mára teljesen befejeződött építési munkálatok mellett az egészségügyi központok fúrt kutakkal történő vízellátása is megtörtént. A segélyprogram részeként alapvető, illetve sürgősségi orvosi és diagnosztikai felszerelésekkel (sztetoszkóp, mérleg, kötszer, vizsgáló pad, laboratóriumi, látásvizsgáló, vérnyomás- illetve vércukorszintmérő készülékek, fogorvosi szék, hűtődoboz stb.), továbbá laptoppal, nyomtatóval és tárolóeszközökkel is ellátta a központokat az Ökumenikus Segélyszervezet. A két intézmény 10-10 fős személyzetét az iraki egészségügyi minisztérium biztosítja. A humanitárius fejlesztő program a Hungary Helps Ügynökség 165 millió forintos támogatásával valósult meg. 

Az egészségügyi központok október 10-ei ünnepélyes átadóján részt vesz Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, valamint a helyi közösség vezetői, egészségügyi szakemberek és a Segélyszervezet iraki partnerei. 

 

Mint ismeretes, az Ökumenikus Segélyszervezet 2003 óta nyújt segítséget Irakban nemzetközi és hazai donorok – többek között az Európai Unió, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Hungary Helps Ügynökség támogatásával. A szervezet 2016 óta rendelkezik állandó helyi képviselettel Erbílben, melynek célja a visszatelepülő családok és belső menekültek támogatása humanitárius és fejlesztési programok végrehajtásával, kiemelt figyelmet fordítva az üldözött keresztényekre. Az Ökumenikus Segélyszervezet az elmúlt években számos fejlesztési programot valósított meg Irakban. Iskolákat újított és szerelt föl a minőségi oktatás biztosítása érdekében, víz és mezőgazdasági fejlesztéseket hajtott végre, miközben nagy hangsúlyt helyezett a felnőttképzésre, a munkahelyteremtésre, az egészségügyi ellátás megteremtésére és az általános életkörülmények javítására.