Adományozás

A Magyar Posta is csatlakozik az Ökumenikus Segélyszervezet Iskolakezdés együtt! segélyakciójához

 Videó: jó ügy érdekében ugratta be ügyfeleit a Magyar Posta 

A korábbi évekhez hasonlóan az Ökumenikus Segélyszervezet idén is egy-egy 10 ezer forint értékű, személyre szabott, minőségi tanszercsomaggal szeretné segíteni 2000, hátrányos helyzetben lévő gyermek iskolakezdését. A Segélyszervezet a kampányhoz idén is csatlakozó Magyar Postával közös kisfilmben hívja fel a figyelmet arra, hogy még a legegyszerűbb, mindennapi feladatok elvégzése is lehetetlen kihívássá válik a megfelelő írószerek hiányábanígy ezek nélkül a rászoruló gyerekek is behozhatatlan hátrányt szenvednek az oktatás terén, már az első becsengetés előtt. Hogy szeptember 1-jén minél több gyerek kezdhesse megfelelő felszereléssel az új tanévet, a postákon kihelyezett gyűjtőperselyekbe, valamint a 1353-as adományvonalon és a www.iskolakezdesegyutt.hu oldalon várják az adományokat. 

Hátrányból nem megy 

Meglepő videóval hívja fel a figyelmet a rászoruló gyermekek iskolakezdési nehézségeire az Ökumenikus Segélyszervezet, és az iskolakezdést támogató akcióhoz csatlakozó Magyar Posta. A rejtett kamerás felvételeken az látszik, hogyan reagálnak az emberek, ha egy hétköznapi helyzetben, például a postán, mindennapi ügyeik intézésekor nem tudnak megfelelő íróeszközt használni. A kisfilm az Ökumenikus Segélyszervezet 11. alkalommal meghirdetett Iskolakezdés együtt! adománygyűjtő akciójának fő üzenetére hívja fel a figyelmet: a megfelelő felszerelés nélkül a legegyszerűbb feladatok is megugorhatatlan akadályokká válnak. Így a legszegényebb családok gyermekei bármennyire is szeretnének jól teljesíteni az iskolában, bármennyire lelkesen várják is a szeptemberi tanévkezdést, már az első becsengetés előtt hátránnyal indulnak diáktársaikhoz képest. A rejtett kamerákkal rögzített kisfilm felnyitja a néző szemét: ha még felnőttként sem boldogulunk a megfelelő eszközök nélkül a mindennapokban, hogyan várhatnánk a gyerekektől, hogy felszerelés nélkül úgy teljesítsenek az iskolában, mint a szerencsésebb körülmények között élő társaik? 

 

Azok a gyerekek, akik megfelelő tanszerek nélkül kezdik meg az iskolát, leküzdhetetlen akadályokkal találják szemben magukat. Így rosszabbak lesznek a tanulmányi eredményeik, miközben a kiközösítéssel, hátrányos megkülönböztetéssel is meg kell küzdeniük. Ezek a nehézségek együttesen, hosszabb távon nem ritkán a többiektől való leszakadáshoz, lemorzsolódáshoz vezetnek, a gyerekek pedig így tovább „öröklik” a szegénységet. 

 

Megtörni a kört, megtölteni az iskolatáskát 

Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai nap mint nap találkoznak olyan családokkal, akik számára a napi betevő előteremtése is gondot okoz, így önerőből esélyük sincs kigazdálkodni az iskolakezdéssel járó jelentős kiadásokat. A háború árnyékában, illetve a nehéz gazdasági helyzet miatt még jobban kiszélesedett a rászorulók köre, az egyébként is hátrányos helyzetben lévő családok mindennapjai pedig még nehezebbé váltak. Számukra az iskolakezdés költségeinek előteremtése megoldhatatlan feladatot jelent. Ezek a családok sokszor a rezsin vagy az élelmiszeren próbálnak meg spórolni, vagy akár el is adósodnak a tanévkezdés miatt. A szeptember 1-ig, a tanév első napjáig tartó Iskolakezdés együtt! segélyakció célja, hogy a legszegényebb családoknak segítsen. Az Ökumenikus Segélyszervezet már a kampány megkezdése előtt kiválasztott az intézményeiben és azok látókörében élő 2000 gyereket, hogy valóban személyre szabott segítséggel tudja támogatni őket, akár iskolatáskára, tolltartóra, írószerekre, vagy éppen tornaruhára, ünneplőre vagy bérletre van szükségük az egyszerűbb iskolakezdéshez. 

Egy megtöltött tolltartó vagy egy új iskolatáska ezeknek a gyerekeknek több, mint egyszerű ajándék: az Esélyt jelentheti arra, hogy ne veszítsék el a lelkesedésüket, tudásvágyukat, és társaikhoz hasonlóan megfelelhessenek az iskolai elvárásoknak, megtörve ezzel a tovább öröklődő szegénység körét. 

Az iskolakezdés után sem engedik el a gyerekek kezét 

Az augusztusi segélyakció mellett az Ökumenikus Segélyszervezet idén is vállalja, hogy a csomagok összeállításához szükséges pénzen felül beérkező adományokat a gyermekek felzárkózását segítő egész éves munkája támogatására fordítja. Kapaszkodó programjának keretében az ország 20 pontján több mint három ezer gyermek számára biztosít rendszeres fejlesztő foglalkozásokat a szegénység okozta hátrányok leküzdéséhez, ahogyan azt a korábbi években is tette.   

Így lehet csatlakozni! 

Az Ökumenikus Segélyszervezet számára az adományokat a postákon kihelyezett gyűjtőperselyeken, vagy csekkbefizetésen keresztül lehet eljuttatni, de az összefogáshoz a korábbi években megszokott módon is lehet csatlakozni: már él a 1353-as adományvonal, melynek tárcsázása hívásonként vagy SMS-enként 250 forint támogatást jelent.  

Néhány kattintás és egy bankkártya segítségével is tetszőleges összeget lehet felajánlani pár perc alatt a www.iskolakezdesegyutt.hu weboldalon. 

Átutalással vagy csekkbefizetéssel a 11705008-20464565 számlaszámon lehet csatlakozni a felhíváshoz. A közlemény rovatban feltüntetve: Iskolakezdés együtt!