Adományozás

Adanában érte az eddigi legerősebb utórengés az Ökumenikus Segélyszervezet helyszíni felmérést végző munkatársait

Adanában, az epicentrumtól 170 kilométerre érte az eddigi legerősebb, 6,4 es erősségű utórengés az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársait. Szabó Luca, a segélyszervezet helyszínen tartózkodó munkatársa elmondta, a rengés mintegy másfél percen át tartott, ezután tudtak csak helyi munkatársával a szabadba, az épület elé kimenni. A humanitárius szakember elmondta: a jelenleg egyik legnagyobb menekülttábornak otthont adó Hatay Stadionhoz vezető út, melyen az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai aznap megközelítették a várost, a hatalmas földrengés hatására gyakorlatilag kettétört. A Segélyszervezet munkatársai a biztonsági protokollok betartása mellett, de folytatják a munkát, és folytatódik a segélyszervezet rendkívüli adománygyűjtése is a 1353-as adományvonalon.

ökumenikus segélyszervezet

Mint ismeretes, az Ökumenikus Segélyszervezet az első napoktól kezdve támogatja szíriai és törökországi partnerszervezeteit, az elmúlt napokban pedig magyar szakembereket is Hatay tartományba küldött, akik bekapcsolódnak a helyszíni segítségnyújtásba, illetve felméréseket végeznek hosszabb távú segély- és újjáépítési programokhoz.

Adománygyűjtés a földrengés károsultjainak megsegítésére

1353-as adományvonal tárcsázásával hívásonként 500 forinttal tud bárki segíteni. Nagyobb összeget bankkártyával a www.segelyszervezet.hu honlapon lehet felajánlani, míg banki átutalással a 11705008-20464565-ös adomány-számlaszámra “földrengés” megjelöléssel várják az adományokat.

Háttér 

Az Ökumenikus Segélyszervezet törökországi partnerszervezete közreműködik többek között a területről elköltözni kívánó lakosok evakuálásában, pszichológiai segítséget nyújt, téliesített sátrakat állított föl elsősorban kisgyermekes családoknak, továbbá ivóvízzel, fűtőberendezésekkel, higiéniai eszközökkel, matracokkal és takarókkal segít. A legégetőbb szükség orvosi eszközökre és általános gyógyszerekre, valamit élelmiszerre, higiéniás termékekre és ivóvízre van. Az Ökumenikus Segélyszervezet eközben Szíriában a helyi egyházi partnerszervezetével szoros együttműködésben hajt végre humanitárius segélyakciót, melynek első szakaszában 5 millió forintos gyorssegéllyel támogatta partnerszervezetének helyszíni munkáját. A több mint egy évtizede dúló szíriai polgárháború miatti belső menekültek eddig is magas száma a természeti katasztrófát követően jelentős mértékben nőtt. Aleppó városában 53 ezer ember talált átmeneti szállásra, köztük több mint 10 ezren az Ökumenikus Segélyszervezet partnerszervezete által megnyitott templomokban és kolostorokban kialakított 235 szükségszálláson. A szervezet Aleppó térségében élelmiszerrel, higiéniás csomagokkal, takaróval és szálláshelyekkel segíti a bajbajutott családokat. Miután mind a polgárháborúban, mind a földrengésben számos kórház és orvosi rendelő is megrongálódott, a működésképesek túlterheltségét enyhítendően az Ökumenikus Segélyszervet támogatásából orvosi kezelések és gyógyászati segédeszközök (mankó, tolókocsi) költségeit is fedezik.