Adományozás

Egy új debreceni központ átadójával fejeződött be a ’Másokért növekedni’ projekt

A hátrányos helyzetű családok és személyek társadalmi reintegrációját segítő munkájának infrastrukturális és szakmai feltételeit jelentősen javító fejlesztéseket valósított meg az ország több régiójában az Ökumenikus Segélyszervezet. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásában biztosított 650 millió forintot négy év alatt használták föl szolgáltatásaik javítására és bővítésére, a szervezet országos jelenlétének erősítésére. Az EFOP-2.2.15-16-2017-00006 számú „Másokért növekedni – A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet infrastrukturális hátterének fejlesztése” elnevezésű projekt keretében szociális és fejlesztő központok, valamint raktárbázisok jöttek létre a Somogy megyei Kastélyosdombón, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsolyban és Miskolcon, valamint Debrecenben. A most elkészült Hajdú-Bihar megyei központ raktárbázisként és gyermekfejlesztő intézményként – többek között nyári táboroknak is helyet adva – fog működni.

A 2017 és 2021 között megvalósult fejlesztéseket, benne a most átadott debreceni központot, sajtónyilvános rendezvény keretében mutatta be Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója. A rendezvényen részt vett Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Dr. Papp László, Debrecen MJV polgármestere és a debreceni intézmény eszközbeszerzését, Pósán László, a térség országgyűlési képviselője, illetve az itt szervezendő nyári táborokat támogató, az Ökumenikus Segélyszervezet stratégiai partnerének képviseletében Nyeste-Kállay Dániel, a FrieslandCampina marketing igazgatója.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a megvalósult fejlesztések keretében egy-egy új szociális intézményt hoztak létre Vizsolyban és Debrecenben, a kastélyosdombói és miskolci központnak pedig a tevékenységi körét bővítették. A Széchenyi 2020 program keretében három új raktárbázis is épült: Kastélyosdombón, Miskolcon és Debrecenben. A beruházásnak köszönhetően nőtt a karitatív szervezet ellátási területe, fejlődött a szolgáltatások hatékonysága és minősége. A szükségletekre rugalmasan és komplexen reagáló szolgáltatások növelik a hátrányos helyzetű csoportok reintegrációs esélyeit, a rászoruló családok modern, jól felszerelt helyiségekben vehetnek részt szociális és fejlesztő, illetve közösségi és családi programokon. A nehéz sorsú gyermekek számára korspecifikus programokat tudnak szervezni, valamint sokan élménytáborba is eljuthatnak. Az új raktárbázisok a célcsoport gyorsabb és költséghatékonyabb elérését, krízishelyzetekben pedig a humanitárius gyorssegélyezést segítik amellett, hogy a növekvő raktárkapacitás révén lehetőség nyílik nagyobb mennyiségű adományok fogadására és továbbítására is. A projektről bővebb információ ide kattintva olvasható.

A fejlesztésekről

  • A szervezet új Szociális és Fejlesztő Központot hozott létre Debrecenben, mely regionális raktárbázisként, illetve nyári táboroknak is helyet adó gyermekfejlesztő intézményként fog működni. Az új szolgáltatások kialakítása a Segélyszervezet tulajdonában álló telken egy új épület építésével valósult meg, összesen 533 négyzetméteren. Az ingatlan a raktárhelyiségek mellett helyet ad fejlesztő helyiségeknek, irodáknak, szociális helyiségeknek és kiszolgáló egységeknek.
  • A Segélyszervezet új szolgáltatással bővítette a Somogy megyében található kastélyosdombói központjának szolgáltatásait is. Saját tulajdonában álló épületének felújításával kialakított egy ifjúsági szálláshelyet (Esély Tábor), ahol hátrányos helyzetű gyermekek fejlesztését, illetve szabadidős, élményprogramokban való részvételét tudja biztosítani. 2019 nyarán már meg is kezdte működését az Esély Tábor, melynek kialakításával létrejött egy olyan helyszín, amely alkalmas a gyerekek elhelyezésére, fejlesztésére, illetve a táborok lebonyolításának költségei ezáltal jelentősen csökkenthetők, így fenntartásuk is gazdaságosabbá vált. A tizenöt, egyenként vizesblokkal ellátott szálláshely létrehozásához egy régi magtár épületét újították föl, melynek fűtését környezetbarát és energiatakarékos napelem-parkból táplált padlófűtéssel oldották meg. A 428 négyzetméteres épület helyet ad a táborozásra alkalmas fürdőszobás szobáknak, valamint közösségi-, tároló- és kiszolgálóhelyiségeknek.
  • Ugyanitt egy új ingatlan építésével 165 négyzetméteres, irodával és szociális helyiséggel ellátott raktárbázist is kialakított a Segélyszervezet, mely a célcsoport gyorsabb és költséghatékonyabb elérését, krízishelyzetekben pedig a humanitárius gyorssegélyezést segítik a jövőben amellett, hogy a növekvő raktárkapacitás révén lehetőség nyílik nagyobb mennyiségű adományok fogadására és továbbítására is.
  • Miskolcon két új szolgáltatással bővítette központjának szolgáltatásait az Ökumenikus Segélyszervezet. A fejlesztés összesen 471 négyzetméteren valósult meg. Egyrészt egy 350 négyzetméteres regionális raktárbázist hoztak létre, másrészt 55 négyzetméteren fejlesztő, továbbá szociális helyiségekkel bővítették a rászoruló gyermekeket támogató szolgáltatásaikat. Az ingatlan kialakítása a Miskolci Önkormányzat, valamint Sportiskola Kft. tulajdonában lévő, s az Ökumenikus Segélyszervezet számára használatba adott ingatlanrész felújításával, átalakításával valósult meg.
  • Új helyszínnel bővült a szervezet ellátási területe a Gönci járásban található Vizsolyban A szervezet az egyik leghátrányosabb helyzetű térségben a szükségletekre rugalmasan és komplexen reagáló szociális és fejlesztő központot hozott létre saját tulajdonában lévő ingatlana felújításával, átalakításával, melyek növelik a hátrányos helyzetű csoportok reintegrációs esélyeit. A fejlesztéseknek köszönhetően a rászoruló családok modern, jól felszerelt helyiségekben vehetnek részt szociális és fejlesztő, illetve közösségi és családi programokon. A nehéz sorsú gyermekek számára korspecifikus programokat tudnak szervezni. A központ előzetes felméréseken alapuló felzárkóztató programja révén személyre szabottan támogatja a rászoruló családokat. A fejlesztéseknek köszönhetően hiánypótló, a szociális ellátórendszerbe illeszthető szolgáltatások jöttek létre. Az ingatlan 183 négyzetméterén közösségi tereket, fejlesztő helyiségeket, irodákat és szociális helyiségeket alakított ki az Ökumenikus Segélyszervezet.