Elindultak az Ökumenikus Segélyszervezet nyári fejlesztő táborai

Sok gyermeknek ezek az alkalmak jelentik az egyetlen nyári vakációs programot

Júliusban és augusztusban számos nyári tábort szervez rászoruló gyermekek számára országszerte az Ökumenikus Segélyszervezet. A napközis és bentlakásos formában szervezett táborokban illetve élményheteken összesen mintegy 500 nehéz sorsú gyermek vesz részt.

A szervezet Somogy vármegyei Kastélyosdombón található Esély táborában ma elkezdődött bentlakásos táborok amellett, hogy felejthetetlen élményeket és igazi nyaralást jelentenek a gyermekeknek, a Segélyszervezet szakemberei nagy hangsúlyt fektetnek a felzárkózást segítő fejlesztő programok eredményességére is.

Az egy-egy hetes táborokban pénzügyi tudatosság, sport és egészségtudatos életmód, illetve szociális és digitális kompetencia fejlesztő tematikájú heteket tartanak. Több intézményében pedig a tanulmányi lemaradások behozásában is segítséget kínáló foglalkozásokat közösségi programokkal vegyítő napközis tábort vagy élményheteket szervez az Ökumenikus Segélyszervezet. A Miskolcon található családok átmeneti otthona augusztusi napközis táborában a kézműves és zenei foglalkozásokat több kirándulás és egyéb közösségi program, mint például közös mozizás is gazdagítja. A több mint egy tucat, főként Somogy és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékben található Jelenlét Pontokon pedig művészeti, egészségtudatos életmód vagy éppen robotika tematikájú élményheteket is szerveznek a munkatársak. Debrecenben a matek és magyar felzárkóztató táborok mellett a szociális kompetenciafejlesztő táborok drámapedagógiai eszközöket is használnak a gyermekek fejlesztéséhez. Ezek mellett a szervezet biztos kezdet gyerekházai is számos nyári élményprogramot és családi hetet szerveznek a legkisebb korosztály számára.

A gyermekek közül sokaknak ezek az alkalmak jelentik az egyetlen nyári vakációs lehetőséget. Ezért kiemelten fontosak azok a programok, melyek a közösség erősítése mellett igazi kikapcsolódást és élményt nyújtanak. Ilyen például az éjjeli kincskeresés, a közös főzés bográcsban, a sportos csapatépítő játékok, a kreativitást és készségeket fejlesztő kézműves foglalkozások, de a biciklitúra is.

A nyári programok egy részére az Ökumenikus Segélyszervezet Kapaszkodó programja, a májusban meghirdetett országos pénzadománygyűjtő kampány és az annak részeként megvalósult Tesco áruházi kuponos gyűjtés teremt forrást. További anyagi lehetőséget biztosítanak az EFOP pályázatok, a bentlakásos kastélyosdombói táborok pedig olyan vállalati partnereknek köszönhetően valósulhatnak meg, mint a Provident Pénzügyi Zrt., a Pepco Hungary Kft. és a FrieslandCampina Hungária Zrt.

Az Ökumenikus Segélyszervezet célja, hogy esélyt adjon a rászoruló gyermekek hátrányainak ledolgozására és a gyermekkor soha vissza nem térő pillanatainak megtapasztalására, hogy élményekkel feltöltődve és egyenlő esélyekkel kezdhessék az iskolát szeptemberben. A tematikus foglalkozások mellett a Segélyszervezet nagy hangsúlyt fektet a gyermekek önismeretének, önállóságának, valamint önbizalmának erősítésére és felzárkózásuk elősegítésére is. A felzárkózás segítése nem ér véget a nyárral, a Segélyszervezet Kapaszkodó programjának keretében a rendszeres fejlesztő foglalkozások az intézményekben folytatódnak.

Kapaszkodó programja keretében 20 helyszínen 3000 gyermek felzárkózását, fejlesztését segíti rendszeresen átmeneti otthonokban, hátrányos helyzetű térségekben országszerte az Ökumenikus Segélyszervezet. Intézményein keresztül olyan bentlakó, illetve a központok látókörében lévő gyermekeknek nyújtanak támogatást a szervezet szakemberei, akik eleve hátrányokkal, biztonságos otthon és biztos családi háttér nélkül élik küzdelmes életüket. A fejlesztő foglalkozások sokfélesége és a személyre szabott fejlesztési tervek esélyt adnak a változásra. A Segélyszervezet arra törekszik, hogy a gyermekek minden segítséget megkapjanak a szegénység okozta hátrányok leküzdéséhez.