Viharkár - Kaposvár
Segítek
Adományozás

Gőzerővel zajlik a “Magyarország segít” akció Ukrajnában

Négy kárpátaljai járásban (Beregszász, Ungvár, Rahó és Munkács) már 117 közösségi menekültszállásra vitt élelmiszer és higiénés eszközök mellett az elszállásoláshoz, és a napi életvitel rutinfeladataihoz szükséges háztartási felszereléseket az Ökumenikus Segélyszervezet az elmúlt hetekben. További két járásban folyamatosan végzik a felméréseket a segélyszervezet beregszászi központjának munkatársai.

Az Ökumenikus Segélyszervezet beregszászi központjának munkatársai szerint rendkívül nagy szükség van a közösség szállásokon a háztartási gépekre, hiszen az otthonukat elhagyók sok esetben iskolák, művelődési házak termeiben kialakított átmeneti szállásokon – több esetben csupán a földre rakott matracokon – húzzák meg magukat, mely intézmények egyáltalán nincsenek felszerelve kellő mennyiségű eszközzel. Ha mégis van az intézmény alapműködéséhez szükséges gép, akkor az a legtöbb esetben akár több évtizedes, leromlott állapotú, ami helyett a rendkívüli igénybevétel miatt mindenképpen újat kell beszerezni. Az elmúlt napokban Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója is a helyszínen járt, aki példaként említette, hogy csupán az elmúlt néhány hétben számos közösségi szállásra vittek háztartási eszközöket (mosógépeket, bojlereket, hűtőket) és egyéb konyhai eszközöket. Hozzátette: a háztartási eszközök mellett élelmiszer, higiéniai illetve gyermekápolási eszközökkel segítették a menekülteket.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a Kárpátokon túli területeken Lemberg, Ternopil, Ivano-Frankivsk és Csernyivci megyékbe több mint 200 tonna adományt juttatott el a menekülteknek helyi partnereken keresztül, aminek folyamatosan történik a kiosztása. Magyarország segít: az Ökumenikus Segélyszervezet folytatja a háború elől menekülők támogatását a következő hetekben is.