Határon átívelő összefogás a koronavírus elleni védekezésben

Sajtóközlemény, Budapest-Beregszász, 2020. április 18.

100 ezer maszk és több tízezer egyéb védekezéshez szükséges eszköz – védőszemüvegek, védőruházatok és fertőtlenítőszerek. Ezzel a Magyarország által felajánlott szállítmánnyal megrakva érkezett meg április 17-én egy kamion Budapestről Beregszászra. A védőfelszerelések és higiénés eszközök kiosztását az egyik legnagyobb, nemzetközileg is elismert magyar karitatív szervezet, az Ökumenikus Segélyszervezet végzi a következő napokban. Az Ukrajna számos régiójában évtizedek óta humanitárius és fejlesztési munkát végző, szervezet a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium felkérésére vállalta a segítség gyors célbajuttatását.

Gerevich János, az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai képviseletének vezetője az eszközök megérkezése kapcsán köszönetet mondott a járási, megyei és országos ukrán hatóságoknak a kitűnő együttműködésért, Magyarország Kormányának pedig a támogatásért. Hangsúlyozta: rendkívül fontos és előremutató ez a határokon átívelő összefogás, hiszen csak így, közös erővel győzhetjük le a bajt!

Az eszközökből a térség számos egészségügyi ellátást nyújtó intézménye kap akár több hónapra is elegendő készletet. A beregszászi járási kórház mellett támogatásban részesülnek az ungvári, munkácsi, nagyszőlősi, técsői, rahói, huszti, és ilosvai járási kórházak; valamint a megyei kórház, infektológoiai kórház, gyermekkórház, kardiológiai intézet, családorvosok, megyei mentőszolgálat és egy idősek ottona is.