Adományozás

Humanitárius irodát nyitott Lembergben a Segélyszervezet

Első nemzetközi segélyszervezetként érkeztek az ukrán városba a magyarok

A stratégiai jelentőségű ukrán nagyváros alpolgármesterével és több regionális képviselővel is egyeztettek a segítségnyújtásról a magyar szervezet munkatársai. A város alpolgármesterének elmondása szerint ezidáig nem tárgyalt még külföldi professzionális segélyszervezettel, illetve nem állt fel ENSZ koordináció. A magyar humanitárius szakemberek egyúttal felméréseket is végeznek egy komplex nemzetközi segélyprogram keretében.

Giuliano Stochino-Weiss, az Ökumenikus Segélyszervezet lembergi humanitárius központjának vezetője elmondta: meglátogatták a lembergi humanitárius koordinációs központot, ahol a segélyek elosztása történik. Míg előbbi helyszínen ivóvízzel segítenek, jártak többek között a Lviv Arénában, ahol a menekült gyermekek számára hoztak létre játszósarkot és higiéniai pontot/pelenkázót, valamint mobiltöltő állomást is telepítenek a vasútállomásra a tervek szerint. A magyar humanitárius szakember tapasztalatai szerint óriási a mozgás a városban, a legtöbb menekült átutazóban van az ország keleti részéről, és többnyire a lengyel határ felé tart. Hatalmas az összetartás, rengeteg az önkéntes, akik közül a magyar csapatba is toboroztak többet. A város központjában humanitárius irodát is nyitott az Ökumenikus Segélyszervezet, amely az ACT Alliance évtizedek óta a térségben dolgozó szervezeteként koordinálja a tagszervezetek összefogásával megvalósuló nemzetközi segélyprogramot.

Mint ismeretes, az Ökumenikus Segélyszervezet eközben folyamatosan információs ponttal segít a magyar-ukrán határ mindkét oldalán, Asztély illetve Barabás településeken. Debreceni, miskolci és budapesti intézményeiben pedig szálláshelyeket alakított ki, valamint több kamionnyi élelmiszer és higiénés szerekből álló adományt szállított a háború elől menekülő családok ellátása érdekében a határ menti régióba.

Az Ökumenikus Segélyszervezet országos adománygyűjtést hirdetett humanitárius segélyprogramjának támogatására.

Segíts Te is a háború elől menekülőknek! Én is segítek