Húsz hektárral nőhet a magyar komlóültetvények mérete
Újabb húsz hektárral nőhet a magyarországi komlóültetvények mérete annak köszönhetően, hogy – a korábbi évek támogatásait követően – az agrártárca idén 150 millió forintos keretösszeggel újabb támogatási programot indít a sör alapanyagának számító növény hazai termesztésének támogatására. A somogyi Kastélyosdombón több mázsa egészséges, jó minőségű komló szüreteléséhez kezdtek hozzá a helyi családok, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a HEINEKEN Hungária kezdeményezésében. A magyarországi komlótermesztés újraindítása érdekében indított program során egy hektáron ültettek komlót 2018 őszén és az idei az első szüret a területen.
Kastélyosdombón a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a HEINEKEN Hungária támogatásával két éve telepített egy hektárnyi komlót, a Perle, Saazer és Chinook növényekből, amelyek széles körben ismert komlótípusok. A közös kezdeményezés célja, hogy növelje a jó minőségű, magyar alapanyagok mennyiségét a sörgyártásban. A HEINEKEN Hungária 2016 óta dolgozik azon, hogy növelje a hazai nyersanyag mennyiségét termékeiben, a kezdeményezésnek köszönhetően pedig a magyar árpa és a radlerekben használt meggy és bodza után, most komló is magyar lehet.
A komlótermesztésnek nagy hagyománya van Magyarországon, amely az elmúlt évtizedekben visszaszorult. Ezt a hagyományt kívánja újjáéleszteni a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a HEINEKEN Hungária közös programja. A két éve telepített növények idén először adnak tetemes mennyiségű termést, napokban zajló szüret során várhatóan több mázsát szüretelnek. A hozam növekedésével a két év múlva már hektáronként másfél tonna komlót tudnak a hazai sörgyártás rendelkezésére bocsátani.
Nagy István agrárminiszter a a szüret alkalmából elmondta:
Célunk, hogy minél színesebbé, ellenállóbbá tegyük a magyar agráriumot, amiben kiemelt szerepe van a korábban jól működő ágazatok, köztük a nagy múlt komlótermesztés felélesztésének. A magyar mezőgazdaság akkor tud rugalmasan felelni a piaci kihívásokra, versenyképességünket akkor tudjuk megőrizni és növelni, ha az élelmiszeripar mind nagyobb arányban támaszkodik hazai alapanyagokra, mezőgazdasági termékeink bővülő kínálatára. Egy ágazat újjászületése, megfelelő felvevőpiac esetén a komló termesztése új munkahelyeket teremt, erősíti a vidék gazdaságát, színesíti a magyar agráriumot. A termelők augusztus 31. és szeptember 22. között nyújthatják be a támogatási kérelmüket a 150 millió forintos keretösszegű programba, amelynek révén akár húsz hektárral is növekedhet azon területek nagysága, melyeken komlót termesztenek Magyarországon.
A komlótermesztés intenzív emberi munkát igénylő agár-tevékenység, emellett műszaki feltételei is vannak: a termőterületen támoszlopokra és a szüretelt növény szárítására, valamint pelletálására (tömörítésére) alkalmas berendezésre is szükség van, ezek már rendelkezésre állnak Kastélyosdombón. A közelmúltban német szakmai közreműködéssel létesített szárító berendezések sikeres próbaüzemére is sor kerülhetett. Az újabb komlóültetvények létesítéséhez szükséges talaj-előkészítésre, alaptrágyázásra, valamint a komlóültetvény támrendszerének és öntözési rendszerének kialakítására támogatást is igényelhetnek a helyi gazdák.
A HEINEKEN Hungária a programban piaci áron vásárolja meg az itt termett komlót, biztosítva ezzel a program hosszú távú fenntarthatóságát. A kastélyosdombói programban jelenleg mintegy 10 család vesz részt, de az ültetvény növekedésével ez az agrár-tevékenység egyre több családnak biztosíthat jövedelmet.
„Örülünk, hogy közös összefogás révén vezethetjük vissza Magyarországot a komlót termelő országok közé. Az elmúlt két év során, ami a komlónövények telepítése óta eltelt, a munkatársaink és a helyi családok is óriási tapasztalatra tettek szert a komlótermesztéssel kapcsolatban. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet tudást és lehetőséget ad a jövőben a hátrányos helyzetű térség, illetve az ültetvény gondozásába és termés feldolgozásába bevonódó szegény családok kezébe azzal, hogy megteremtette a komlótermesztés feltételeit és támogatja a kastélyosdombóiakat ebben a munkában. A munkahelyteremtés és a megélhetés biztosítása a döntő számunkra” – mondta Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója.
A sör alapanyaga kiút lehet a szegénységből. A HEINEKEN a világ minden táján különös értékként tekint a helyi közösségekre, helyi termékekre. A Kastélyosdombói komlót Magyarország kedvenc söréhez, a Sopronihoz fogjuk felhasználni. Célunk, hogy a jövőben Soproni előállítása során 100 százalékban magyar komlóra támaszkodhassunk” – mondta Geert Swaanenburg, a HEINEKEN Hungária vezérigazgatója.
Adatvédelmi áttekintés
Honlapunk a lehető legjobb szolgáltatás nyújtása és használatának megkönnyítése érdekében sütiket használ.
Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.
3rd Party Cookies
This website uses Google Analytics to collect anonymous information such as the number of visitors to the site, and the most popular pages.
Keeping this cookie enabled helps us to improve our website.
A feltétlenül szükséges sütiket mindenkor engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.
Analitika
Ezen sütik segítségével adatokat gyűjtünk arról, hogy ezek segítségével folyamatosan javíthassuk a felhasználói élményt.
A feltétlenül szükséges sütiket mindenkor engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.