Irakban tartott pünkösdi istentiszteletet az evangélikus elnök-püspök

Pünkösdi üzenetében Fabiny Tamás a reményről beszélt az üldözött keresztényeknek

A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az észak-iraki bakhitma-i asszír keresztény gyülekezetnek hirdette az igét pünkösd vasárnap. A Youkhana Emanuel esperessel közösen tartott istentiszteleten elmondott prédikációjában Fabiny Tamás kiemelte, a világ ezen a részén, ahol a keresztények az elmúlt évszázadokban különösen is sokat szenvedtek, reményt adhat az a pünkösdi üzenet, hogy a megbékélést nem kizárólag a politikai és gazdasági hatalmaktól, hanem a Szentlélek békességet teremtő erejétől is várhatjuk.

Az elnök-püspök, Pröhle Gergely országos felügyelővel együtt, csaknem egy hete érkezett Irakba az Ökumenikus Segélyszervezettel. Az elmúlt napokban a magyar küldöttség számos szír katolikus, ortodox és káld egyházi vezetővel találkozott, hogy első kézből tájékozódjanak a keresztény kisebbségek jelenlegi helyzetéről. Mint ismeretes, az Iszlám Állam 2014-es térnyerésével az ősi gyökerekkel rendelkező helyi keresztény közösségek különösen is nehéz helyzetbe kerültek. Egyes közösségek 90%-a esett áldozatul az ISIS kegyetlen pusztításának, és területek visszafoglalásakor zajló bombázások, illetve harcok is óriási rombolást végeztek településeiken. Azok a családok, akiknek 2014-ben néhány óra ált rendelkezésére, hogy elmeneküljenek, a terrorszervezet kiűzése után lerombolt házakat találtak egykori otthonuk helyén.

A Magyarországi Evangélikus Egyház 2017 végén, közel 300 gyülekezet bevonásával tartott adománygyűjtést az iraki üldözött keresztények megsegítésére. Az összegyűlt 15 millió forinttal az egyház az Ökumenikus Segélyszervezet iraki segélyprogramjához csatlakozott. A 2014 óta folyamatosan a térségben dolgozó magyar szervezet a pénzből 17 a harcokban megrongált lakóház felújítását végezte el a Moszul közelében található Bashikában.

Fabiny Tamás kiemelte: „Különösen is nagy élmény volt találkozni Bashikában azokkal a családokkal, akiknek az Ökumenikus Segélyszervezet magyar evangélikusok adományaiból újította fel otthonát. A személyes találkozásunkkor biztosítottuk őket, hogy az imádságokon túl a jövőben is támogatni fogjuk őket az újrakezdésben, hazatérésünk után pedig a lehető legszélesebb körben számolunk be az itt lát.”

Háttér:
Az Ökumenikus Segélyszervezet 2003-ban indította első iraki segélyprogramját, az Iszlám Állam 2014-es térnyerését követően pedig rendszeres segélyakciókat hajtott végre a háború elől menekülő családok támogatására. A segélyakciók által támogatott üldözött kisebbségek közül kiemelkednek a keresztény közösségek, akik legtöbb esetben néhány nap leforgása alatt kényszerültek elhagyni a korábbi lakhelyüket. Az Ökumenikus Segélyszervezet 2016-ban a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával az iraki kurdisztáni Erbilben nyitott központjának célkitűzése, hogy hosszú távú segélyprogramjaival hatékony segítséget nyújtson a háború miatt nehéz helyzetbe került családok helyben maradásához, életük újrakezdéséhez.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, a Hungary Helps program keretében végzett humanitárius munka első, most befejeződő 125 millió forintos szakaszában a magyar segélyszervezet 55 lakóházat épített újjá Karakashban, 1 fiú- és 1 lányiskolát újított föl Bashiqában, valamint egy 2500 embert ellátó vízhálózat rekonstrukcióját végezte el Alkoshban. Az újjáépítés mellett humanitárius segítségként 324 család kapott téli tüzelőt, 600 család pedig élelmiszert és takarókat. A kézzel fogható segítség mellett a segélyprogram fontos eleme a pszichoszociális segítségnyújtás is a sokat szenvedett családoknak. A nagyszabású segélyprogram végrehajtását a Segélyszervezet a 2016 óta működő erbili irodája mellett a közelmúltban Bashiqában létrehozott visszatelepülési központjából koordinálja. A magyar szervezet munkáját, több helyi partnerszervezet, köztük a duhoki székhelyű Christian Aid Program Norhtern Iraq (CAPNI), valamint a szulejmániai székhelyű Rehabilitation, Education And Community Health (REACH) segíti.