Adományozás

Iskolát, ivókutat és mezőgazdasági fejlesztéseket adott át a Segélyszervezet Etiópiában

A több mint 110 milliós népességgel rendelkező Etiópia történetének egyik legnagyobb válságával néz szembe. Az ország jelentős részét évek óta szárazság, annak nyomán pedig éhínség és ivóvízhiány sújtja. Az ország északi részén 2020 óta zajló tigréi háború miatt emberek milliói nélkülöznek, ráadásul az elhúzódó harcok következtében belső menekülthullámok sújtják a szomszédos régiókat is, a konfliktus gazdasági hatásait pedig az egész ország érzi. Etiópia más részeire a szomszédos országokból – többek között Eritreából, Dél-Szudánból és Szomáliából – érkeznek nagy számban menekültek. Az egymást erősítő krízisek Etiópia egyébként is elmaradott részein humanitárius válsággal fenyegetnek. A kritikus körülményeket és inflációt jelenleg az orosz-ukrán háború gabona-világpiacra gyakorolt hatása is fokozza, ráadásul az afrikai ország a gabona jelentős részét éppen Ukrajnából és Oroszországból importálta.

Ebben a krízisekkel teli időszakban adott át több ezer ember életét megváltoztató fejlesztéseket az Ökumenikus Segélyszervezet az Etiópia dél-nyugati részén található Gambellában. Az elmaradott régióban a lakosok 90 százaléka a szárazság által kedvezőtlenül befolyásolt mezőgazdaságból él. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy mára közel annyi menekült érkezett ide Dél-Szudánból, mint amekkora a térség amúgy is nehezen megélő 400 ezres lakossága

A Hungary Helps 125 millió forintos támogatásával, az etiópiai evangélikus egyházzal (EECMY-DASSC) partnerségben megvalósult magyar fejlesztési program keretében Tierkodi kebelében egy 4 tantermes iskola épült fel, míg Itang kebelében közel 4000 ember ivóvíz ellátását megoldó ivóvíz kutat adott át az Ökumenikus Segélyszervezet. Mindkét területen megvalósultak további megélhetést segítő programok is, így például egy-egy gépesített malom megépítése, vetőmag, kecske- és bárányosztás, halászati eszközök osztása, illetve mindezek fenntartható használatát segítő közösségek szervezése, képzése.

Gáncs Kristóf, a segélyszervezet helyszínen tartózkodó kommunikációs igazgatója az ünnepélyes átadó kapcsán elmondta:

A hazai rászorulók és az ukrajnai menekültek támogatása mellett segélyszervezetként fontosnak tartjuk, hogy más, Magyarországról elképzelhetetlen szegénységben élő térségekben zajló humanitárius válságokra is felhívjuk a figyelmet, és lehetőségeinkhez képest segítsünk is.”

Gáncs Kristóf hangsúlyozta: „A most megépült iskola a következő években gyermekek ezreinek változtatja meg az életét, minőségi, biztonságos, körülményeket kínálva a tanulóknak. Az ivóvíz kútnak köszönhetően emberek ezrei jutnak minden nap tiszta ivóvízhez, akiknek korábban 4 órát kellett gyalogolniuk a vízért. A fúrt kút hozzájárul a betegségek, fertőzések terjedésének megelőzéséhez is. Az átadott őrlőgépekkel működő malmok, illetve a működtetésükre megszervezett helyi női közösségek mindkét település életét gyökerestül megváltoztatták, hiszen a nők korábban napjaik jelentős részében sajátkezűleg a magokat egy gödörbe szórva, bambuszrúddal döngölték finom porrá a kukoricát és különféle magokat. A tejet adó állatok és vetőmagok átgondolt kiosztásával, vagy éppen a folyami halászati eszközökkel fenntartható módon segítjük a helyiek megélhetését, helyben boldogulását.”

A fejlesztések ünnepélyes átadóján személyesen részt vett Gyurta Dániel is. Az olimpiai bajnok úszó az eseményt követően elmondta: „A Segélyszervezet elkötelezett önkénteseként, kiemelt feladatomnak tartom, hogy hírvivője legyek a nemzetközi programoknak is, különösen is, ha vízről van szó. A most átadott kútfejlesztés, ahogy a helyiek fogalmaztak egy egész közösséget mentettek meg. Nagy élmény volt személyesen részt venni az iskolaátadón is, ami egészen véletlenül a születésnapomra esett. Látva az örömöt a közösség tagjainak és a gyerekek szemében – ennél szebb ajándékot aligha kívánhattam volna.”

Mint ismeretes az Ökumenikus Segélyszervezet 2011-ben hajtott végre először humanitárius és fejlesztési programokat Etiópiában. Akkor az országot sújtó kíméletlen szárazságra reagálva vízgazdálkodási programot hajtott végre, kutakat rehabilitált és víztározót épített, 5.000 ember élethelyzetén javítva, és emellett 25.000 menekülttáborban élő rászoruló ellátásához és egy iskola teljes körű felszereléséhez járult hozzá a magyar segélyszervezet. 2021 óta a segélyszervezet immár állandó képviselettel rendelkezik az országban, és hajt végre humanitárius és fejlesztési programokat szoros együttműködésben helyi partnereivel.

ökumenikus segélyszervezet