Adományozás

Megerősítette humanitárius együttműködését a Hungary Helps Program és az Ökumenikus Segélyszervezet

Programalkotó találkozót tartottak a Külgazdasági és Külügyminisztérium Üldözött Keresztényeket Segítő Programokért Felelős Államtitkársága, a Hungary Helps Ügynökség és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS) vezetői, hogy áttekintsék a humanitárius segélyezés és a közel-keleti üldözött keresztények megsegítése terén együttműködésük eredményeit és kijelöljék a jövő feladatait.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a Hungary Helps Program stratégiai partnereként az elmúlt években számos közel-keleti, kelet-afrikai programot valósított meg, valamint Ukrajnában is kiemelt partnere a kormányzati támogatású segélyezési programoknak.

A felek egyetértettek a korábbi együttműködés meghosszabbításában és megerősítésében, különösen is az ukrajnai humanitárius válság enyhítése, az elmúlt években erőszakos üldöztetést szenvedett iraki keresztények hazatérése és szülőföldön maradásának támogatása, valamint a háború sújtotta Etiópiában a gazdasági és erőszakos fenyegetéseknek kitett közösségek felzárkóztatása terén – áll a közleményben.

Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára elmondta: “a Magyarország kormánya által 5 éve életre hívott humanitárius segélyprogram, mely immár több mint félmillió ember szülőföldre való visszatérését segítette, nem működhetne az olyan kiemelt partnerek közreműködése és segítsége nélkül, mint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet.”

Lehel László, az Ökumenikus segélyszervezet elnök-igazgatója az együttműködés kapcsán kiemelte: “segélyszervezet három évtized alatt nemzetközileg is elismert szereplőjévé vált a humanitárius és fejlesztési munkának. Nagy öröm számunkra, hogy erre a tapasztalatra építve az elmúlt években valódi stratégiai együttműködés alakulhatott ki a kormányzattal, a Hungary Helps Programhoz kapcsolódva. A mai nappal ez a közös munka – az eddig kedvező tapasztalatokra és eredményekre építve – új fejezettel folytatódhat.”