Adományozás

Megrázó kisfilm a szerelmesek ünnepén

A Valentin-nap a szerelem ünnepe, sok párkapcsolat számára mégsem jelenti kizárólag a szeretetet és az elfogadást. Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének statisztikája szerint Magyarországon a 15 évesnél idősebb nők közel fele (49%) élt már át lelki bántalmazást a partnere részéről, az áldozatokat pedig a szerelmes üzenetek helyett a verbális abúzus mondatai várják ezen a napon is. Az Ökumenikus Segélyszervezet online rövidfilmeket készített a verbális és lelki bántalmazásról, melyekkel arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az erőszaknak semmilyen formája nem elfogadható egy párkapcsolatban, és hogy az érintetteknek van hova fordulniuk segítségért. A www.aszeretetnemart.hu oldalon rengeteg információ megtalálható a kapcsolati erőszak témájáról, valamint ezen a felületen online, anonim módon is lehet segítséget kérni.

A szavakkal történő bántalmazás a párkapcsolati erőszak olyan formája, amely nem hagy ugyan sebeket az áldozat testén, de éppoly fájdalmas, feldolgozása pedig sokkal tovább tarthat, mint a testi erőszaké. Magyarországon, minden második felnőtt nő élt már át verbális bántalmazást partnere részéről, ennek formája rendkívül sokféle lehet: megalázás, kritizálás, manipulatív kényszerítés, gúnyolódás, megszégyenítés, durva követelőzés, de a közöny is ide sorolható. Súlyosabb esetben szavakkal tett erőszak többek közt bűntudatkeltést, fenyegetést, állandó ellenőrizgetést, megfélemlítést jelent.

A verbális bántalmazást hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, hiszen ezekben az esetekben nem történik fizikai erőszak. Pedig az áldozatok sokszor nem a tettlegességtől félnek, hanem a szavakkal történő fenyegetettséget viselik nehezebben, és az így szerzett lelki sebek is lassabban gyógyulnak. Valójában minden olyan kapcsolat bántalmazó, amelyben valaki fenyegetettségben él, amelyben elfogy az önbizalma, és úgy érzi, hogy partnere felé elszámolási kötelezettsége van, vagy engedélyt kell kérnie tőle a saját döntései meghozatala előtt.

Erős érzelmekkel teli kisfilmet készített az Ökumenikus Segélyszervezet, amely a Balsai Móni és Thuróczy Szabolcs formálta karakterek közti érzelmi bántalmazásról, elszámoltatásról, parancsolgatásról és sértegetésről szól. Egy bevásárlásból éppen hazaérkező nő belső drámáját látjuk, és a rettegést, hogy ügyetlenkedésével, késlekedésével szembekerülhet bántalmazója haragjával.

A Segélyszervezet közösségi felületein most bemutatott kisfilmet további három bántalmazást ábrázoló videó követi majd. A filmek mind valós történetekből, korábbi áldozatok elbeszéléseiből születtek. A bántalmazókat és áldozataikat népszerű színészek formálják meg, mint Bakonyi Alexandra és Nagy Ervin, Mezei Léda, Nagy Kata és Szalay Bence.

Az Ökumenikus Segélyszervezet kifejezetten erre a célra létrehozott honlapján (www.aszeretetnemart.hu) valamint krízisambulanciáin a bajbajutottak szakemberektől kérhetnek segítséget tanácsadás formájában jogásztól, pszichológustól vagy szociálismunkástól. A segítségkérés lehetősége azért is fontos, mert az áldozat számára gyakran nehéz és hosszú folyamat felismerni, hogy bántalmazó kapcsolatban él, és legalább ennyire nehéz számára az abból való kilépés főleg, ha vagyon, lakhatás vagy közös gyermek is összeköti őt a bántalmazóval.

Amikor mégis felismeri, hogy a kapcsolata nem egészséges és készen áll a kilépésre, a szakemberek szerint elengedhetetlen, hogy minél többen álljanak mögötte és támogassák. A Miniszterelnökség támogatásával az Ökumenikus Segélyszervezet ezért a figyelemfelhívó kampányon keresztül arra kér mindenkit, akinek tudomása van kapcsolati erőszakban élőről, hogy biztosítsa számára a segítségkérés lehetőségét.

Bővebb információ a kapcsolati erőszak formáiról, és a segítségkérés módjairól az Ökumenikus Segélyszervezet aszeretetnemart.hu oldalán érhető el, ahol online, anonim beszélgetésre is van lehetőség. Személyes tanácsadásra országszerte 9 városban (Békéscsaba, Budapest, Devecser, Kaposvár, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Orosháza, Szeged és Szolnok) érhető el regionális krízisambulancia, ahol az áldozatok biztonságos körülmények között, személyesen és telefonon is tudnak segítséget kérni.

Kérj segítséget, ha érintett vagy!