Adományozás

Minden ötödik családnak nagy nehézséget jelent az iskolakezdés

Az iskoláskorú gyermekkel rendelkező családok ötödének olyan extrakiadást jelent az iskolakezdés, amit nem tudnak maguktól megoldani – derül ki a Nézőpont Intézet friss felméréséből. Míg értelemszerűen az alapból rosszabb anyagi helyzetben élők számára a legnagyobb gond a tanévkezdés, a kérdésekre adott válaszokból bebizonyosodik, hogy a legnehezebb helyzetben most azok a rászoruló családok vannak (34%), ahol valamelyik kereső a koronavírus miatt elveszítette a munkáját. Ők azok, akik maguktól egyáltalán nem tudják megoldani gyermekeik beiskolázását. Az augusztus elején végzett kutatás szerint a településméret csökkenésével is nő a gyermekek beiskoláztatásának nehézsége, valamint azon családoknál (53%) a legnagyobb probléma a tanévkezdés, ahol alacsony iskolai végzettséggel rendelkeznek a szülők.

Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatási igazgatója kiemelte:

 

A kormány családbarát politikája ugyan sok gyereknek jelent nagy segítséget, elég az ingyenes tankönyvekre gondolni, a javuló tendenciába a koronavírus azonban megtorpanást hozott, a megígért adóvisszatérítésre pedig csak a jövő év elején számíthatnak a családok.

Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója elmondta: munkatársai nap mint nap találkoznak olyan családokkal, akik számára a napi betevő előteremtése is gondot okoz, így önerőből esélyük sincs kigazdálkodni az iskolakezdéssel járó jelentős kiadásokat. A leghátrányosabb helyzetben lévő családoknál ez az időszak sokszor a reménytelen eladósodásról szól, a járványhelyzet miatt pedig most még többen vannak nehéz anyagi helyzetben. A legszegényebb gyermekek számára az Ökumenikus Segélyszervezet tanszercsomagjai többet jelentenek egy ajándéknál: egy jó minőségű tolltartó, füzetcsomag, tornazsák vagy ünneplő ruha esélyt kínál arra, hogy ők is büszkén és örömmel ülhessenek be az iskolapadba. A nehéz körülmények között élő családoknak gondot okoz az új ruhák, az iskolatáska, az írószerek, a tornafelszerelések beszerzése: egyesek az élelmiszeren, mások a rezsiköltségen vagy gyógyszereken spórolnak tanévkezdéskor.

Éppen ezért a Segélyszervezet idei akciója is az országos intézményhálózatának látókörében élő, legszegényebb családok előre kiválasztott gyermekeinek szeretne segíteni, annak érdekében, hogy az iskolakezdés a felzárkózás esélyéről szóljon. A koronavírus miatt többször is bevezetett speciális oktatási rend sok rászoruló gyermeknek okozott további óriási nehézséget. A tanulásban a megfelelő eszközök, illetve a családi kapacitások hiánya okozott hátrányt. Az ő felzárkózásukat, tanulmányaik pótlását is segíteni kívánja az Ökumenikus Segélyszervezet.

ökumenikus segélyszervezet