Adományozás

Miniszteri látogatás a segélyszervezet humanitárius képviseletén Irakban

2018. március 6-án Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere és delegációja meglátogatta a Segélyszervezet erbili irodáját, amelyet a szervezet 2016 nyarán nyitott meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával.  A látogatás célja az volt, hogy miniszter úr tájékozódjon a Segélyszervezet iraki munkájáról.

A delegáció résztvevői voltak: Balog Zoltán miniszter, Heltai Péter, a Hungary Helps utazó  nagykövete, Azbej Tristan, üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár, Tar Attila, Magyarország iraki nagykövete, Dr. Vezekényi Csaba erbili főkonzul, Dr.Sölch Gellért miniszteri kabinetfőnök. A találkozón jelen volt Emanuel Atya, a Segélyszervezet helyi partnerszervezete, a CAPNI vezetője, valamint a Segélyszervezet részéről az erbili iroda teljes stábja, – Andrássy Zita, Pusztai Réka, Sartip Ali, Mohammed Hazhar, Soran Abdulwahab -, valamint a budapesti központ képviseletében Keveházi Klára.

A találkozón először egy beszámoló hangzott el a Segélyszervezet jelenlegi tevékenységéről, amelynek célja a keresztyén közösségek, családok Ninive fennsíkra történő hazatérésének támogatása. Képek és egyéb illusztrációk segítségével mutatták be a munkatársak azon munkamódszereket, amelyeket a Segélyszervezet a végrehajtás során alkalmaz. A beszámoló kitért arra, hogy a Segélyszervezet elkötelezett a régióban a hosszú távú jelenlét és segítségnyújtás tekintetében, különösen is a keresztény kisebbségek támogatásában. Ezzel kapcsolatban a szervezet azt is fontosnak tartja, hogy Magyarorszá-gon is minél többet beszéljen munkájáról, és a kommunikáción keresztül szemléletformáló tevékenységet végezzen.  A sajtótájékoztatók és egyéb események alkalmat adnak arra, hogy a helyben segítés fontosságáról minél többen halljanak.

A beszámolóban bemutattuk az erbili irodánkat, amely a budapesti központ felügyeletével működik két magyar és öt helyi munkatárssal. Az erbili képviselet feladata a Segélyszervezet képviselete, a koordinációs  munka, fundraising tevékenység és természetesen a projektek vezetése, minden munkatárs önálló, jól körülhatárolt munkaterülettel rendelkezik.

Ezután Emanuel atya beszámolt az iraki keresztények jelenlegi helyzetéről, megköszönte a magyar kormányzat és a Segélyszervezet elkötelezett segítségnyújtását, és arra hívta fel a figyelmet, hogy közösen kell segítő munkánkat végezni annak érdekében, hogy életben tartsuk a reményt az iraki keresztények körében.

A beszámoló után kötetlen beszélgetés következett, amely során számos téma felmerült, többek között a Segélyszervezet hosszú távra tervezett jelenléte, további kormányzati és nemzetközi források bevonásának lehetősége, valamint a szervezet és a kormányzat modellértékű együttműködése az humanitárius munkában.