Adományozás

Összefogás a kárpátaljai rászorulókért

Az ősz az Ökumenikus Segélyszervezetnél évek óta a kárpátaljai rászorulók megsegítésére indított pénzadománygyűjtő kampány és az ahhoz kapcsolódó figyelemfelhívó, illetve segélyakciók időszaka. Idén a korábbinál is nagyobb szükség van a segítségre: a gazdasági kihívások, az emelkedő élelmiszer és energiaárak mellett a járvány következményei még küzdelmesebb helyzet elé állították az amúgy is nehéz körülmények között élő kárpátaljai családokat.

Az október 1-én tartott budapesti sajtótájékoztatón Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta, hogy a korábbi évek összefogását folytatva, 2020 október hónapban országos adománygyűjtést indítanak a 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu honlapon keresztül, hogy segíteni tudjanak a járványhelyzet miatt egyre nehezebb helyzetbe kerülő kárpátaljai családoknak. Hozzátette: a járvány következtében az Ökumenikus Segélyszervezet beregszászi központjába egyre több segélykérés érkezik rászoruló családoktól, idősektől. A Megyei Jogú Városok Szövetsége nem először, ám ismét a lehető legjobbkor áll az Ökumenikus Segélyszervezet mellé, 30 millió forinttal támogatva a kárpátaljai rászoruló családokat és gyermekeket segítő tevékenységét. A támogatás részleteit Szita Károly, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) elnöke ismertette.

Az MJVSZ támogatása és az adománygyűjtés összesen több mint 10.000 ember számára nyújt segítséget téli tüzelő, élelmiszer és gyermekfejlesztés formájában, kiemelten támogatva az időseket és nagycsaládosokat.

A sajtótájékoztatón részt vettek Lévai Anikó és Kovács Koko István jószolgálati nagykövetek, akik az elmúlt évtizedekben számtalan alkalommal kapcsolódtak be a Segélyszervezet ukrajnai segélyprogramjaiba önkéntesként. Az olimpiai bajnok bokszoló az elmúlt években nemcsak arca, de résztvevője is volt Kárpátalja egyik legjelentősebb futóeseményévé vált Beregszászi Jótékonysági Félmaratonnak. Kokó a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: bár idén sok sporteseményhez hasonlóan a beregszászi közös futás is elmarad, fontos, hogy azokat, akikért évről évre rajthoz álltunk idén se felejtsük el. Ezért indít most kampányt az Ökumenikus Segélyszervezet, melynek idén is része lesz a futás: a tervek szerint a következő héten a Segélyszervezet önkéntesei figyelemfelhívó futásra készülnek a Margitszigeten, méghozzá a beregszászi iskolás gyermekekkel virtuális közösségben – videó-telefonkapcsolat segítségével…

Minden segítség számít!

Az Ökumenikus Segélyszervezet kárpátaljai segélyprogramját a 1353-as adományvonalon hívásonként 250 forinttal lehet támogatni: 15 hívás a 1353-ra egy gyermek fejlesztő foglalkozását fedezi; 40 hívás 1 hónapra elegendő élelmiszercsomagot jelent egy bajbajutott család számra. 130 hívásból pedig a leghidegebb hónapokra elegendő tüzelőadomány lehet.

Nagyobb összeggel a www.segelyszervezet.hu honlapon, vagy a 11705008-20464565-ös adományszámlára utalással, „Kárpátalja” megjelöléssel lehet segíteni. A beérkező adományokat a szervezet téli élelmiszer és tűzifa segélyakciójára, illetve az egész évben működő, rászoruló gyermekek felzárkózását elősegítő programjának finanszírozására fordítja.

Támogatóink