Adományozás

Százezrek fogtak össze

Több mint 377 ezren hívták a 1353-as adományvonalat

A rendkívüli gazdasági körülmények miatt az Ökumenikus Segélyszervezett 2022 adventjén úgy döntött, hogy a 27. Adventi Adománygyűjtését az eddigiektől eltérően advent első vasárnapjánál jóval korábban, már november 7-én elindította, hogy az összefogás erejével továbbra is ott lehessen azok mellett, akiket a gazdasági válság még kilátástalanabb helyzetbe sodort. Az ország legnagyobb ünnepi összefogásának hagyományait megtartva pedig advent első vasárnapján pedig Lévai Anikó jószolgálati nagykövet, Lehel László elnök-igazgató és Gáncs Kristóf kommunikációs igazgató az első adventi gyertya meggyújtásával hívták föl a figyelmet az adománygyűjtésre.

Az összefogáshoz ez alkalommal is számos módon lehetett csatlakozni, de a legnépszerűbb adományozási forma ezúttal is a 1353-as adományvonal volt. Advent időszakában több mint 377,2 ezer alkalommal tárcsázták országszerte a 1353-at, hívásonként/sms-enként 250 forintot felajánlva a Segélyszervezetnek. Kimagasló arányban járult hozzá az így felajánlott mintegy 94,3 millió forinthoz az RTL december 23-ai Fókusz adománygyűjtő adása, melynek köszönhetően mintegy 43 millió forint gyűlt össze az adományvonalon, valamint online felajánlás formájában. Jelentősen hozzájárult a 1353-as adományvonalon összegyűlt adományokhoz a Sláger FM és a Sláger TV december 13-án tartott Luca-napi Adománygyűjtése. Az élő adás alatt olyan sztárok hívták fel a figyelmet az ünnepi összefogásra, mint Berki Krisztián, Wolf Kati, Mohamed Fatima, Molnár Ferenc Caramel, Kiraly Linda, Király Viktor, Kovács Áron, Liptai Claudia és Pataki Ádám. (Technikai információk az adományvonal működéséről a Segélyszervezet honlapján olvashatók: https://segelyszervezet.hu/egyeb-segitsegnyujtasi-lehetosegek).

230 ezer adománykupon kelt el a Tescóban

A november 14. és december 24. között az ország valamennyi Tesco áruházának kasszáinál 250, míg december 1. és 24. között a Tesco weboldalán 250, 500 és 1000 forintért megvásárolható adománykuponokból 57,2 millió forintnyi adomány gyűlt össze, amit a vállalat saját felajánlásával 60 millió forintra egészített ki. Az ország legnagyobb adománygyűjtő csapataként a sikerben a gyűjtést népszerűsítő arcain – Kovács Koko Istvánon, Wolf Katin és Gyurta Dánielen –, valamint a vásárlókon túl fontos szerepe volt az adománykuponok értékesítését végző pénztáros munkatársaknak is.

 

 

ökumenikus segélyszervezet
Adománypontok, gyűjtő és figyelemfelhívó akciók

A Segélyszervezet 2022-ben is folytatta azt a hagyományt, hogy adományozóinak kézzel készített mézeskalácsszívekkel köszönte meg támogatásukat az ünnepi összefogás során. A „gyökerekhez” visszanyúlva, az első mézeskalácsokat ezúttal is a szolnoki családok átmeneti otthonában készítették el. Az átmeneti otthonban élő gyermekekkel közösen szervezett mézeskalács sütésen és díszítésen részt vett Lévai Anikó az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete is.

A szeretet.éhség. Adománypont 2022-ben is az Adventi Bazilika rendezvénysorozat részeként nyílt meg ez alkalommal is, ahol önkéntesek százai váltották egymást az ünnepi időszakban. Hozzájuk csatlakozott Paul Fox brit nagykövet, hogy így hívja föl a figyelmet az adakozás fontosságára, Magyarország legnagyobb összefogására. Az adománypontra látogatók megismerkedhettek a Segélyszervezet munkájával, adományukért pedig önkéntesek mondtak köszönetet helyben készült mézeskalácsszívvel. Az adománypontnál a Segélyszervezet átmeneti otthonaiban élők által készített ajándéktárgyak megvásárlásával is lehetett segíteni. A kihelyezett perselyben 1,07 millió forint adomány gyűlt össze, a vásárosoknál, illetve az Adománypontnál kihelyezett HelloPay fizetőrendszer használatával pedig 2,4 millió forinttal járultak hozzá a vásárlók az adománygyűjtéshez.

Az idei kampány sem múlhatott el látványos akció nélkül. Ez alkalommal önkéntesek sokaságának segítségével alkották meg a 1353-as adományvonalának számait a Városligeti Műjégpályán.

ökumenikus segélyszervezet

Idén is saját adományponttal csatlakozott a felhíváshoz Kaposvár. A Kossuth téren felállított Adománykuckóban a városban lakó hátrányos helyzetű gyermekek számára fogadtak ajándékokat. A 100 doboz ajándék felajánlóinak a segélyszervezet helyi Biztos Kezdet Gyerekház programjában részt vevő gyermekek által sütött mézeskalácsszíveket adtak ajándékba az önkéntesek. Az Adventi Adománygyűjtéshez idén először csatlakoztak az Ügetőszilveszter szervezői. Az év utolsó napján a Kincsem Parkban tartott hagyományos rendezvényen többféle módon lehetett támogatni az Ökumenikus Segélyszervezet egész éves munkáját.

A szeretet.éhség. kampány keretében 2022-ben is megszervezte egyik különleges akcióját az Ökumenikus Segélyszervezet. A Szívposta elnevezésű kezdeményezésnek köszönhetően egyedi mézeskalácsszívvel lephették meg az 1000 forint fölötti összeget adományozók azokat, akikkel nem tudtak találkozni az ünnep alkalmával. Az adományozó által megjelölt személynek az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai egy mézeskalácsszívet és egy névre szóló ünnepi üdvözlőlapot tartalmazó ajándékot állítottak össze és juttattak el. A magánadományozóktól és a vállalatoktól mindösszesen 142 802 186 Ft érkezett az adventi időszakban. 

Magán és vállalati adományok, együttműködések, összesítés

A Segélyszervezet munkáját folyamatosan követő és rendszeresen támogató magánadományozói körből csekkes befizetés és átutalás útján is sokan csatlakoztak az adománygyűjtéshez, emellett sokan választották a Segélyszervezet honlapján elérhető online adományozást. A gyűjtés során különböző mértékű felajánlások érkeztek a magánszemélyektől, a legkisebb összegektől kezdve a 2 millió forintos adományokig.

A Segélyszervezet stratégiai partnerein túl 2022-ben is számos vállalat csatlakozott az adventi adománygyűjtéshez. A felajánlások nagyságrendje ezúttal is széles skálán mozgott. A nagyvállalatok többmilliós támogatásaitól a kisebb munkahelyi gyűjtésekig sokféle felajánlás érkezett. A vállalati adományok közül kiemelkedett az RTL Klub 10 millió forintos támogatása, melyet az ünnepi Fókusz adás keretében jelentett be, ezzel egészítve ki a nézők felajánlásait. A

Hungaropharma Zrt. adománygyűjtő akciójában részt vevő patikák támogatását a Hungaropharma további 5 millió forinttal egészítette ki, így több mint 6 millió forinttal segítette a Segélyszervezet célkitűzésit.

2022-ben az E.ON Hungária Zrt. és a Magyar Bankholding fogadták örökbe a fővárosi ünnepi ételosztások két-két napját, illetve a Pensio Minőségi Közétkeztetés Kft. támogatott további egy napot.

A Segélyszervezet által működtetett szociális intézmények látókörében élő gyermekeknek juttatott el személyre szabott ajándékokat az ACG Reklámügynökség, Citibank Zrt., Digic Pictures Kft., Frank Digital Kft., FrieslandCampina, Magyar Bankholding, Magyar Fejlesztési Bank Zrt., Provident Zrt., Samsung Zrt., Sauska & Társa Kft., VOLT Produkció Kft.

Több vállalati partner szervezett tárgyi adománygyűjtést, vagy ajánlott fel jelentős értékű pénzadományt az Ökumenikus Segélyszervezet rászoruló családokat segítő munkájának támogatására. A Magyar Fejlesztési Bank 3 millió forint értékű tartósélelmiszer adománnyal és higiéniai termékkel járult hozzá a rászorulók mindennapi ellátáshoz.

Tárgyi adományokkal segítette a Segélyszervezet látókörében lévő rászorulókat a Bonduelle, CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt., HungaroControl , Igazságügyi Minisztérium, JTI Hungary Zrt., Kulturális és Innovációs Minisztérium, Lenovo Manufacturing Hungary Kft., Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Magyar Fejlesztési Bank, Mantar Kft., MKK Zrt., Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, SPORTFIVE Hungary, UGP Raktártechnika Kft., WHC Kft.

Pénzadománnyal csatlakozott a szeretet.éhség. kampányhoz az Allianz Hungária Zrt., Déryné Közhasznú Nonprofit Kft. , E.ON Hungária Zrt. , Food Truck Show Hungary Kft. , FrieslandCampina Service Centre EMEA Kft., Hungaropharma Zrt. , Loxon Solutions Zrt., Magyar Bankholding, Magyar Posta Biztosító Zrt., Magyar Posta Zrt., Magyar RTL Televízió Zrt., Mediaworks Hungary Zrt., Nobel Biocare Magyarország Kft., Partner in Pet Food Hungária Kft., Premier Outlet Budapest, Samsung Zrt., Sauska & Társa Kft., Smilezor, Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány és az Univerz Biztonságtechnikai Kft.

Az adománycsomagok célba juttatásának logisztikai támogatása mellett a Magyar Posta ebben az évben is perselyeket és csekkeket helyezett ki a nagyobb postahivatalokban, ily módon is felhívva a figyelmet az adományozás lehetőségére és fontosságára. Idén a Várkapitányság is csatlakozott a Segélyszervezet Adventi Adománygyűjtéséhez és szintén perselyeket helyezett el jegypénztárainál. A SAUSKA pincészet borkülönlegességeinek eladásából származó bevétellel támogatta az adománygyűjtés célkitűzéseit.

2022 adventjén érkezett felajánlások

A 1353-as adományvonalon érkezett 94,3 millió forintnyi felajánlással, a Tesco áruházakban összegyűlt 60.000.000 forinttal és az adományozási akciók, valamint magán- és vállalati befizetések 142 802 186 forint adományával az Országos Adventi Pénzadománygyűjtés során összesen 297 125 686 forint felajánlás érkezett az Ökumenikus Segélyszervezethez. Tekintettel arra, hogy az adományvonalon felajánlott adományok forintok csak az előfizetők számlabefizetése függvényében kerülnek a szolgáltatókon keresztül a Segélyszervezethez, az adományok pontos végösszegére még további heteket kell várni.

 

ökumenikus segélyszervezet

Önkéntesek, sztárok

Az ünnepi-, segély- és figyelemfelhívó akciókban 2022 adventjén is szép számú önkéntes vett részt: a teljes adventi időszakban 676 fő összesen 2190 órát segített. Fontos, példamutató szerepet játszottak az adománygyűjtésben az ismert emberek, sztárok, közéleti személyiségek is. Lévai Anikó és Kovács Koko István jószolgálati nagykövetek mellett tevékenyen részt vettek az ünnepi összefogásban a szervezet munkáját rendszeresen segítő sztárok is: Wolf Kati, Szakács Gergő, Vastag Csaba és Oláh Gergő énekesek, Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Lakatos György hegedűművész, Rab Edina táncművész, Kardos Eszter, Mezei Léda, Szabó Erika, Trokán Anna, Nagy Ervin, Som-Balogh Edina és Vanya TÍmea színészek, Berki Krisztián, Gyurta Dániel, Katus Attila, Kapás Boglárka, Kiss Gergely, Lőrincz Tamás, Märcz Tamás, Pallai Tamás, Siklósi Gergely, Révész Ádám, Szuromi Tímea, Telegdy Ádám, Vereczkei Zsolt bajnok sportolók, Kovács Lázár séf, Barabás Éva, Gál Petra, Harsányi Levente, Holdampf Linda, Iszak Eszter, Lékai-Kiss Ramóna, Rátonyi Kriszta, Szabados Ágnes és Tokár Tamás műsorvezetők, valamint a Telegram Band együttes zenészei.

Médiapartnerek

Nagyban segítette a kitűzött célok elérését az adománygyűjtő szpotok térítésmentes vagy rendkívüli kedvezményes sugárzásával és a figyelemfelhívó akciókról való tudósításokkal az InfoRádió, aKossuth Rádió, a Petőfi Rádió, a Bartók Rádió, Rádió 1, továbbá az RTL Klub, a Tv2 Médiacsoport és az MTVA tévécsatornái, valamint a Mediaworks Hungary Zrt. Sok embert ért el az adománygyűjtő felhívás a Publimont Kft., az UnivAdvert Kft. és a Promix Zrt. által kedvezményesen biztosított felületeken. Az RTL Klub csatorna adománygyűjtő Fókusz műsorának létrejöttében támogatóként a Szerencsejáték Zrt és az E.ON , szervezőként a PlanB Magyarország vállalt fontos szerepet. A Segélyszervezet médiafigyelő partnere az Observer volt.

Felhasználási területek, átláthatóság

A sajtótájékoztatón beszámoltak arról, hogy a Segélyszervezet az ünnepi időszakban mire használta fel, illetve 2022-ben milyen célokra kívánja fordítani a felajánlott adományokat. Az Adventi Adománygyűjtés – „Ételt az éhezőknek, Otthont az Otthontalanoknak, Esélyt az esélyteleneknek!” – jelmondatára emlékeztetve elmondták, hogy a Segélyszervezet munkájában az azonnali, kézzelfogható támogatás mellett nagy hangsúlyt kapnak a hosszú távú programok és fejlesztések, melyeknek köszönhetően kitörési pontokat tudnak kínálni a szegénységből. Az Adventi Adománygyűjtés során befolyt összeg 9 százalékát ünnepi segélyakciókra fordították, 91 százalékát pedig a folytatásra fogják fölhasználni 2023-ban, hogy a több száz családnak menedéket nyújtó átmeneti otthonaik, és más az év 365 napján segítséget nyújtó szociális és fejlesztő központjaink a nehéz gazdasági helyzetben is tovább működhessenek.

Ünnepi segélyakciók 

Rászoruló családok ezreinek karácsonyát tette szebbé a Segélyszervezet rendkívüli segélyakcióival a rendkívüli gazdasági helyzetben is. Az átmeneti otthonokban élő, illetve az intézmények látókörében lévő rászoruló gyermekeket 2022-ben is személyre szabott ajándékkal lepte meg a Segélyszervezet: több mint 1.000 gyermek karácsonyát téve így feledhetetlenné. A szervezet Országos Segélyközpontja 3000 segélycsomagot juttatott el 2022-ben is országszerte a rászorulókhoz, közülük több százat az adventi időszakban. A tartós élelmiszereket és ünnepi finomságokat tartalmazó karácsonyi csomagokat többgyermekes családok, gyermekeiket egyedül nevelő szülők, létminimum alatt élők, illetve krízishelyzetbe került családok kapták meg. Egész évben több száz olyan családot segít az Ökumenikus Segélyszervezet tűzifával országosan, akiknek nem lenne önerőből pénzük megvásárolni a fűtőanyagot. A tél elején különösen sok kérés érkezett a szervezethez – ezek egy részét az adventi időszakban teljesítették a munkatársak. Az Ökumenikus Segélyszervezet ez évben is megszervezte hagyományos adventi-karácsonyi szeretetvendégségét. Hat napon át napi 1000 adag ételt osztottak ki önkéntesek, támogatók és a Segélyszervezet munkatársai a hajléktalanoknak, illetve rossz szociális körülmények között élő családok számára. A szeretetvendégségen az étel mellett feldíszített, fűtött sátor és karácsonyi zene is várta a rászorulókat. Az ételosztások az ünnepek alatt debreceni és gyulai intézményeinkben folytatódtak.

Elkötelezett segítségnyújtás az év 365 napján 

 

A többszörösére megnövekedett energiaárak, az égbe szökő élelmiszerárak az egész éves segítségnyújtásnak a folytatását is veszélyeztetik, éppen akkor, mikor sok családnak nagyobb szüksége van rá, mint valaha. A szervezetnek van olyan intézménye, melynek éves fűtési költsége 3 millió forintról várhatóan 22 millió forintra növekszik, s tekintettel arra, hogy a Segélyszervezet ma már több mint 50 intézményt működtet, a megnövekedett kiadások sokszorosan jelentkeznek költségvetésükben. A Segélyszervezethez mintegy 80 ezren fordultak krízistámogatásért, mely többszöröse az előző évek számainak. A megnövekedett élelmiszer- és rezsiárak ellenére sem szeretnék elengedni esélyteremtő programokban részt vevő családok, gyermekek kezét, hiszen a szervezet legfontosabb célkitűzése továbbra is a hosszú távú esélyteremtés. Mint ismeretes, az Ökumenikus Segélyszervezet.

  • 50 intézményben több mint 400 munkatárssal mintegy 102 szociális szolgáltatást működtet az év 365 napján a Segélyszervezet.
  • Kapaszkodó programjának keretében 20 helyszínen évente 3000 gyermek számára kínál esélyt a felzárkózásra közösségi és egyéni fejlesztő foglalkozásokkal.
  • Átmeneti otthonaiban évente több mint 250 családnak nyújt menedéket.
  • Egész évben működő, egyedülálló Segélyközpontjában szociális szakemberek egyenként térképezik fel a segélykérők helyzetét, hogy a rászorulók személyre szabott segítséget kaphassanak. A leggyakoribb segítségnyújtási formák: élelmiszer, ruha, adósságkezelés-tanácsadás, gyógyszer, rezsigazdálkodás-támogatás, tanácsadás.
  • Segélyközpontjának működtetése mellett az Ökumenikus Segélyszervezet 2023-ban is folytatja a humanitárius segítségnyújtást krízishelyzetekben, a természetbeni adományok kezelését és célba juttatását.

Élen az átláthatóságban!

Az Adventben beérkezett adományok, a Segélyszervezet gyakorlatának megfelelően, a legszigorúbb nemzetközi sztenderdek szerinti KPMG könyvvizsgálat mellett kerülnek felhasználásra. A szervezet honlapján tett vállalásoknak megfelelően a beérkezett adományok 85%-át közvetlenül a rászorulókat segítő tevékenységek finanszírozására, 6%-át a visszacsatolásra, adománygyűjtésre és önkéntes menedzsmentre, míg 9%-át az átlátható, szakszerű és fenntartható segítségnyújtás feltételeinek megteremtésére fordítja. További részletek: www.segelyszervezet.hu/rolunk/atlathatosag