Adományozás

Új krízisambulancia-hálózat segíti a kapcsolati erőszak áldozatait

Gyakran fordul elő, hogy a kapcsolati erőszak áldozatai megpróbálják fenntartani a látszatot, hogy boldogságban, szeretetben élnek, miközben valahol mélyen ez teljesen felemészti őket és szenvednek. Ezt a külső látszat és belső feszültség közötti ellentétet szimbolizálja az Ökumenikus Segélyszervezet figyelemfelhívó kampányának szimbóluma, egy óriás matrjoska baba, amely az összes olyan városban meg fog jelenni, ahol krízisambulancia nyílt, ráirányítva a figyelmet az elérhető segítségre.

Országszerte 7 krízisambulancia nyitotta meg kapuit a közelmúltban a kapcsolati erőszak veszélyeztetettjeinek és áldozatainak megsegítésére. Az EFOP-1.2.5-16 Biztos Menedék felhívás keretében, az Európai Unió támogatásával létrejött tanácsadó irodák elsődleges célja, hogy a szakemberek minél előbb hatékony segítséget nyújthassanak az érintetteknek, megelőzve így akár súlyos krízishelyzetek kialakulását is. A Miskolcon, Szolnokon, Orosházán, Budapesten, Devecseren, Mosonmagyaróváron és Kaposváron működő ingyenes tanácsadó szolgálatok azoknak szeretnének segíteni akár anonim módon, akik kapcsolatában jelen van a félelem, tehetetlenek párjuk agresszivitásával szemben, vagy többet szeretnének megtudni arról, hogy mit tehetnek, ha bántalmazói kapcsolatban élnek, de olyanoknak is, akik nem tudják, hogy normális-e egyáltalán az, ami a kapcsolatukon belül történik. A krízisambulanciákon szociális szakember, pszichológus és jogász segít feltérképezni, s adott esetben kilépni a bántalmazói helyzetből. A jelzőrendszer tagjai számára a tanácsadás mellett csoportos foglalkozásokat és tréningeket is szerveznek.

Amikor bántalmazásról beszélünk, a legtöbbeknek a fizikai vagy szexuális erőszak jut eszébe, pedig épp annyira lehet bántalmazás az érzelmi, a lelki erőszak vagy akár a másik fél anyagi zsarolása is. A baj sok esetben megelőzhető, ha az érintettek időben megtalálják a megfelelő fórumot, ahol bizalommal beszélhetnek problémáikról. A bántalmazó kapcsolatok nagy részében, a nők, férfiak, gyerekek és olykor az egész család őrzi a titkot, a valóságot, mely a színfalak mögött zajlik. A szeretet nem árt mottó azt üzeni: a kapcsolati erőszak semmilyen körülmények között nem elfogadható. Az egyy hónapos szemléletformáló kampány során a felhívás az önálló weboldal mellett meg fog jelenni ismert internetes portálokon, több országos csatornán lesz hallható egy rádió szpot, citylight plakátok és szórólapok segítségével, továbbá rádiós és televíziós beszélgetős műsorokban is igyekeznek majd felhívni a társadalom figyelmét a kapcsolati erőszak elleni küzdelem fontosságára. A kampány az Emberi Erőforrások Minisztériumával, az ellátórendszer más szereplőivel szoros együttműködésben történik. Elkötelezett vállalati partnereinek, a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Avon támogatásának köszönhetően pedig a segélyszervezet folyamatosan tudja javítani a szolgáltatások minőségét is.

A konzultációk és szolgáltatások előre egyeztetett időpontban vehetők igénybe. A személyes segítségnyújtást jelentő krízisambulanciák mellett a Segélyszervezet új honlapot is indított. A www.aszeretetnemart.hu oldalon, a krízisambulanciák elérhetőségei mellett, továbbra is működik az elmúlt években nagy érdeklődéssel kísért online tanácsadó szolgáltatás, ahol az érintettek név nélkül kérdezhetnek a segélyszervezet szakértő munkatársaitól.