Újjászületik Kastélyosdombó: lezárult az első szakasz

A Magyar Falu Program, az Ökumenikus Segélyszervezet és több hazai vállalat összefogásának köszönhetően a kicsiny somogyi falucskában országosan is modellértékű fejlesztések valósulhattak meg. A Segélyszervezet több mint egy évtizede megkezdett térségfejlesztési programjának legújabb szakaszában, a Magyar Falu Program „Kastélyosdombó Térségfejlesztési Központ beruházásának támogatása” projektnek köszönhetően minden eddiginél nagyobb léptékben fejlődött a Somogy vármegyei település. Megvalósult a falu központi útszakaszának teljes útfelújítása, a kábelek föld alá helyezése és az érintett ingatlanokhoz történő bekötése, új kandeláberek létesítése, az árkok lefedése, a csapadékvíz elvezetése, teljes csatornázás, és a terület tájépítészeti kialakítása.

Az Ökumenikus Segélyszervezet több mint egy évtizede megkezdett térségfejlesztési programjához ebben a szakaszban is a szervezet több kiemelt partnere is csatlakozott: míg az E.ON a kábelek föld aláhelyezését és a közvilágítás megújítását, a Viastein Kft. a Fő utca teljes térkövezését segítette saját eszközeivel.

A fenti fejlesztésekkel egyidejűleg a Vantage Towers a faluba telepített bázisállomásával megoldottá vált a térség mobiltelefon és mobilinternet lefedettsége, mely fontos előrelépést jelent a faluban megvalósult turisztikai fejlesztések, társadalmi vállalkozások és a képzőközpont fejlődésének szempontjából is. A bázisállomás felépítésének 70 millió forintos költségét a Vantage Towers Zrt. finanszírozta, melyhez a földterületet a Segélyszervezet biztosította.

Azon túl, hogy a bázisállomás a Vodafone és a Telekom betelepülésével teljeskörű lefedettséget biztosít a térségben, megállapodás született a Vantage Towers és a mobilszolgáltatók között arról, hogy a Vantage Towers felé fizetendő infrastruktúra használati díjról a Vantage Towers lemond, és azt a mobilszolgáltatók minden évben eljuttatják támogatás formájában az Ökumenikus Segélyszervezetnek, ami a jelenlegi helyzetben hozzávetőleg évi 10 millió forint adományt jelent. Ezáltal a hazai telekommunikációs szereplők összefogása minden évben támogatja az Ökumenikus Segélyszervezet kastélyosdombói térségfejlesztési programját.

A fejlesztéseket december 13-án adták át ünnepélyes keretek között. A rendezvényen jelen volt Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, Kirizs Zsolt, Kastélyosdombó polgármestere, Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Dr. Budai J. Gergő, a Vantage Towers elnök-vezérigazgatója és Dr. Kövesi Gabriella, a Magyar Telekom Csoport szabályozási igazgatója.