Adományozás

Az elmúlt évek során végzett lelkes, kitartó és önzetlen munkáért mondtunk köszönetet önkénteseinknek december 4-én, az Önkéntesek Nemzetközi Napja előestéjén. Az elismeréseket Gáncs Kristóf kommunikációs igazgató adta át a olyan ismert önkénteseinkkel együtt, mint Wolf Kati, Mezei Léda, Katus Attila és Rátonyi Kriszta a Városligeti Műjégpálya dísztermében.

A rendezvény egy figyelemfelhívó óriás élőképpel vette kezdetét a jégpályán, ahol mintegy 100 önkéntes formálta meg a Segélyszervezet 1353-as adományvonalának számait. Az Adventi Adománygyűjtéshez az adományvonal tárcsázásával hívásonként 250 forint adománnyal lehet csatlakozni.

A résztvevők ezután a Városligeti Műjégpálya dísztermébe sereglettek, ahol a világnap alkalmával kitüntetettek méltatásával folytatódott a program. Olyan önkéntes segítők részesültek elismerésben, akik az elmúlt években kiemelkedően sok segítséget nyújtottak a munkánkhoz. Több esetben emeltük ki a rugalmasság és megbízhatóság mellett a kedvességet, a jó humort, a soksínűséget, illetve a közvetlen egyéniséget, melyek a segítő tevékenység mellett mind hozzájárulnak az önkéntes közösség építéséhez. Számos esetben a talpraesettséget és a megbízhatóságot domborítottuk ki, mely által az önkéntesek oszlopos tagjává váltak a csapatnak. Az oklevelek átadásakor volt, akiknek a raktárakban végzett munka során nyújtott segítségét emeltük ki, másokat az adománygyűjtő kitelepüléseken történő aktív munkája tesz üde színfoltjává a különböző egyéniségű segítőkből álló, de annál összetartóbb közösségnek.

Az oklevelek átadását követően következett a meglepetés: a díjak átadásában is részt vevő Mezei Léda is díjazottá vált. Gáncs Kristóf hozzá fordulva mondott köszönetet az elmúlt időszakban mutatott, számos formában testet öltő segítő elköteleződéséért. Mint mondotta, az önkéntesség ereje a hatalmas szívben és kitartásban rejlik, és Léda személyisége pont ilyen, amibe lehet kapaszkodni és amiből lehet erőt meríteni. Megannyi közös élményt fel tud idézni, amikor Léda önkéntesként segített, és egy éves bekapcsolódása ellenére már most olyan, mintha a kezdetektől velük lenne: ételt osztott a rászorulóknak, idősek világnapján élményt adott, gyermeknapokon korcsolyázott, iskolakezdési csomagok összeállításánál segített, futott a szervezet színeiben, BOK csarnokban is jelen volt. „Mindig számíthatunk rá, példaértékű önkéntesünk, a 2022-es év önkéntese az Ökumenikus Segélyszervezetnél, akinek hálával tartozunk!” – zárta gondolatait a kommunikációs igazgató.

A meghitt és egyben örömteli alkalom kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott. Rátonyi Kriszta műsorvezető moderálásával Mezei Léda, az eseményen év önkéntesévé választott színésznő, Gáncs Kristóf kommunikációs igazgató dr. Nádas Krisztina önkéntes és Révfalvi Dorottya, az Ökumenikus Segélyszervezet Országos Segélyközpontjának vezetője Mit jelent számomra az önkéntesség? címmeljárta körül a világnaphoz kapcsolódó témakört.

A rendezvény kapcsolódik az Adventi Adománygyűjtésünkhöz. A szervezet intézményei nélkülöző és krízishelyzetbe került családok ezreit segítik az év 365 napján, ételt, otthont, esélyt adva a rászorulóknak. A többszörösére megnövekedett energiaárak, az égbe szökő élelmiszerárak ennek a segítségnyújtásnak a folytatását is veszélyeztetik, éppen akkor, mikor sok családnak nagyobb szüksége van rá, mint valaha. Az Adventi Adománygyűjtés célja nem egy egyszeri ajándékozás csupán, azért gyűjt a Segélyszervezet, hogy kitörési pontokat tudjon kínálni a szegénységből és esélyt adjon a rászoruló családoknak a felzárkózásra, a gyermekeknek pedig segítsen a szegénység okozta hátrányaik leküzdésében a legnehezebb körülmények között is

Hogyan lehet csatlakozni az összefogáshoz?

  • 1353-as adományvonalon hívásonként illetve sms-enként 250 forinttal lehet adományozni
  • Aki rendelkezik bankkártyával, a www.segelyszervezet.hu oldalon egyszerűen és biztonságosan adakozhat, de természetesen továbbra is lehet segíteni átutalással és csekken a 11705008-20464565 bankszámla számon is.
  • A segélyszervezet az Advent Bazilika rendezvénysorozat helyszínén felállított Adománypontjában, ahol önkéntesek fogadják a pénzadományt a látogatóktól. A helyszínen lehetőség nyílik megismerkedni a Segélyszervezet munkájával, az adományboltban pedig a Segélyszervezet intézményeiben készített ajándéktárgyak vásárlásával lehet segíteni!
  • Az ország bármelyik Tesco áruházának vevői 250 forintos adománykuponok vásárlásával támogathatják a Segélyszervezet munkáját december 24-ig, melyek december 1-től már online is elérhetők a Tesco Otthonról felületén 250, 500, valamit 1000 forint értékben.
  • nagyobb postákon kihelyezett gyűjtődobozokba dobott vagy csekken felajánlott adománnyal
  • Önkéntesként: az Ökumenikus Segélyszervezet idén is várja mindazok jelentkezését az onkentes@segelyszervezet.hu címen, akik szívesen segítik adománygyűjtést.