Adományozás

Az iraki Szindzsár az Iszlám Állam rémuralma alól utoljára felszabadított területek közé tartozik, ahol mindent újra kell építeni, hogy a terrorszervezet által elüldözöttek visszatérhessenek otthonaikba. Ezt a célt segítve Hatín és Szulág településeken két új egészségügyi központot épített helyi partnerének bevonásával az Ökumenikus Segélyszervezet. Az intézményeknek köszönhetően a két település összesen 8000 lakosának így már nem kell fél napot utaznia egy egyszerű orvosi vizsgálatért, hanem helyben is hozzáfér az alapvető egészségügyi ellátáshoz. Az intézmények emellett a körzetben lakó további nyolcezer főnek is ellátást nyújtanak. 

A 2023 januárjában kezdődött és mára teljesen befejeződött építési munkálatok mellett az egészségügyi központok fúrt kutakkal történő vízellátása is megtörtént. A segélyprogram részeként alapvető, illetve sürgősségi orvosi és diagnosztikai felszerelésekkel (sztetoszkóp, mérleg, kötszer, vizsgáló pad, laboratóriumi, látásvizsgáló, vérnyomás- illetve vércukorszintmérő készülékek, fogorvosi szék, hűtődoboz stb.), továbbá laptoppal, nyomtatóval és tárolóeszközökkel is ellátta a központokat az Ökumenikus Segélyszervezet. A két intézmény 10-10 fős személyzetét az iraki egészségügyi minisztérium biztosítja. A humanitárius fejlesztő program a Hungary Helps Ügynökség 165 millió forintos támogatásával valósult meg. 

Az egészségügyi központok október 10-ei ünnepélyes átadóján részt vesz Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, valamint a helyi közösség vezetői, egészségügyi szakemberek és a Segélyszervezet iraki partnerei. 

Mint ismeretes, Segélyszervezetünk 2003 óta nyújt segítséget Irakban nemzetközi és hazai donorok – többek között az Európai Unió, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Hungary Helps Ügynökség támogatásával. A szervezet 2016 óta rendelkezik állandó helyi képviselettel Erbílben, melynek célja a visszatelepülő családok és belső menekültek támogatása humanitárius és fejlesztési programok végrehajtásával, kiemelt figyelmet fordítva az üldözött keresztényekre. A Segélyszervezet az elmúlt években számos fejlesztési programot valósított meg Irakban. Iskolákat újított és szerelt föl a minőségi oktatás biztosítása érdekében, víz és mezőgazdasági fejlesztéseket hajtott végre, miközben nagy hangsúlyt helyezett a felnőttképzésre, a munkahelyteremtésre, az egészségügyi ellátás megteremtésére és az általános életkörülmények javítására.