Adományozás

A hosszan elhúzódó járványhelyzetben nemcsak tárgyi adományokkal segítjük a rászoruló családokat, hanem többek között digitális úton is támogatást nyújtunk rászoruló gyerekeknek a tanulásban, a felzárkózásban. A járvány kitörése után, Kapaszkodó 2.0 néven programsorozatot indítottunk, melynek különböző állomásain több száz gyerek vett részt, és a megszerzett tapasztalatok alapján szakértőink egy új oktatási módszertant is kidolgoztak.

Az online Tanulópár programban szociális intézményeink látókörében lévő, gyakran nagyon nehéz körülmények között élő általános iskolások kapnak segítséget budapesti gimnazistáktól, többnyire az általuk választott tananyag megértésében és a házi feladat elkészítésében. A tavaly novemberben indult és folyamatosan bővülő online Tanulópár program 5 településen nyújt segítséget az ott élő gyerekeknek: Felsődobszán, Boldogkőújfalun, Kastélyosdombón, Lakócsán és Orosházán. Jelenleg 42 (9-12. osztályos) gimnazista segít egyedül vagy párban 26 (5-8. osztályos) általános iskolásnak. A korrepetálás hetente két alkalommal történik abból a zömében matematika, magyar, idegennyelv, illetve természettudományos tárgyból, amit az általános iskolás diák megjelöl.

A hátrányos helyzetű tanulók több esetben internetet biztosító SIM kártyával ellátott tabletet is kapnak kölcsönbe, többen pedig az Ökumenikus Segélyszervezet intézményeinek internetkapcsolatát, illetve infrastruktúráját tudják igénybe venni. A délutánonként szervezett online alkalmak 30-45 perc időtartamban, egy online alkalmazás segítségével zajlanak. A tanulópárokat fel is készítjük a programba való bekapcsolódás előtt, egy mentor pedig folyamatosan rendelkezésre áll, hogy a felmerülő kérdésekre választ adjon.

Példaként említhetjük a 12 éves Ramóna esetét, aki két testvérével és szüleivel lakik egy kicsi, de tiszta szoba-konyhában egy északkelet-magyarországi kistelepülésen. Vizet csak az udvari kerti csapból tudnak nyerni, fürdőszobájuk nincs. Az édesanya jelenleg munkanélküli, az édesapa alkalmi munkából teremti elő a megélhetéshez szükséges pénzt. Bár Ramóna korábban jó tanuló volt, a járvány ideje alatt leromlottak a jegyei. Amióta részt vesz a Segélyszervezet digitális oktatási programjában, ismét ötös dolgozatokat ír például matematikából és angolból.

Támogasd te is a járvány idején végzett munkánkat! Én is segítek