Adományozás

December 9-én, pénteken hazánk köztársasági elnöke, Novák Katalin hivatalos iraki látogatásán az Ökumenikus Segélyszervezet alkosi mintafarmját és oktatási központját is megtekintette.

Az ország északi részén elhelyezkedő Ninivei-fennsík keresztény lakoságát még az Iszlám Állam fegyveresei űzték el otthonukból. Az Ökumenikus Segélyszervezet a Hungary Helps program támogatásával több olyan projektet is elindított a térségben, melyek az üldözött lakosság visszatérését, ősi földjükön való megmaradásukat segíti elő megélhetésteremtő képzésekkel.

A Ninivei-fennsíkon található Alkos településen található mintafarm és mezőgazdasági oktatóközpont célja a helyi földművesek és gazdálkodók fenntartható mezőgazdasági módszerekbe való beavatása. A projekt keretein belül érdeklődők képzéseken is részt vehettek, közülük 52-en sikeresen el is végezték a tanfolyamot.

Az első teljes évében járó farm már az idei szezonban rengeteg terménnyel és sikerélménnyel gazdagította a közösséget. Nem csoda: a programban kifejezetten a területre jellemző kihívások (szárazság, sivatagosodás, monokultúrás gazdálkodás okozta problémák) megválaszolását tűzte ki a Segélyszervezet, támogatva ezzel a térség megtartó erejét és a fenntartható gazdálkodás elterjedését.